• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kirbi zadovoljan novopazarskim džinsom

Izvor MONDO/Agencije

Ambasador SAD Majkl Kirbi otvorio je danas postrojenje za tretman džinsa ozonom u Novom Pazaru, namenjeno svim proizvođačima teksasa u regionu.

 Novi Pazar - džins - Majkl Kirbi otvorio pogon

Postrojenje će doprineti povećanju prodaje, izvoza i otvaranju novih radnih mesta, rečeno je danas na otvaranju.

Moderna tehnologija, koju je obezbedila Američka agencija za međunarodni razvoj USAID, značajno smanjuje potrošnju vode i energije i eliminiše upotrebu štetnih izbeljivača koji se tradicionalno koriste u finalnim fazama izrade džinsa.

USAID je u junu podržala šest proizvođača teksasa iz Novog Pazara, koji zapošljavaju više od 400 radnika i izvoze na strana tržišta, da osnuju asocijaciju PRO-DENIM kako bi zajednički koristili tehnologiju za finiširanje džinsa baziranu na ozonu.

Ta agencija je nabavila opremu vrednu 280.650 dolara kako bi omogućio proizvođačima iz Novog Pazara da steknu konkurentsku prednost i privuku pažnju ekološki svesnih potrošača.

Ambasador Kirbi rekao je na otvaranju da je proizvodnja džinsa tradicija u Novom Pazaru i da je važna za nova radna mesta, te da mu je drago što će projekat pomoći proizvođačima da koriste modernu tehnologiju, izvoze, a da pritom ne zagađuju okolinu.

"Ovde rade ljudi koji su pravi profesionalci u proizvodnji džinsa", rekao je Kirbi.

On je, podsetivši da je jedna norveška kompanija bila zainteresovana za saradnju, ali i odustala zbog situacije sa otpadnim vodama, rekao da je USAID odlučio da pomogne, budući da je za tretiranje otpadnih voda potrebno mnogo novca.

Kirbi je rekao da je važno i što vlada prepoznaje značaj tog projekta i pokazuje rešenost da pomogne region i usavršavanje proizvodnje teksasa.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović zahvalio je USAID na tome što čine da mali i srednji proizvođači u Novom Pazaru mogu da posluju kvalitetnije.

"Nadam se da se naša saradnja neće zaustaviti ovde i da ćemo u narednom periodu moći da uradimo još mnogo toga kako bi privreda Novog Pazara bila još bolja, a to nam mnogo znači", rekao je Mahmutović.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

merdzan

Pa, naravno, sefe - nasa tehnologija boolja.

Serbia forever

Legend je najkvalitetniji pazarac.

Zoca

Mora da je zadovoljan kada je 1000 dinara a ne 100 evra a i više.

special image