• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ponovo građani preuzeli dug Srbijagasa

Izvor MONDO/Agencije

Skupština Srbije usvojila je danas zakon kojim se u javni dug pretvaraju obaveze Srbijagasa prema Naftnoj industriji Srbije od oko 23,4 milijarde dinara. Olakšice firmama za zapošljavanje radnika.

Javni dug će biti plaćen iz državnog budžeta na šest rata. Prva rata se daje 31.decembra 2015. godine, a poslednja 31. maja 2018. godine.

Skupština je danas usvojila i Zakon o davanju državnih garancija u korist Sosijete ženeral banke Srbija za izmirivanje obaveza Srbijagasa po osnovu ugovora o dugoročnom kreditu za izgradnju razvodnog gasovoda Aleksandrovac-Brus-Kopaonik-Raška-Novi Pazar-Tutin. Kredit je u vrednosti do 20 miliona evra, a garancija se daje i za pripadajuće kamate.

Poslanici su danas potvrdili sporazum o zajmu (Projekat za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja) između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj.


PORESKI PODSTICAJI ZA MALA I MIKRO PREDUZEĆA

Poslanici su danas usvojili set poreskih zakona kojima je, pored ostalog, predviđeno proširivanje fiskalnog podsticaja na mala i mikro preduzeća, ali i smanjenje kazne za građane koji ne plate porez na vreme.

Parlament je usvojio izmene zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, o poreskom postupku i poreskoj administraciji, o tržištu kapitala, o porezu na dobit pravnih lica, o porezu na dohodak građana, o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i o republičkim administrativnim taksama.

Cilj izmena Zakona o porezu na dohodak građana je otklanjanje sive zone u oblasti zapošljavanja i njeno prevođenje u legalne tokove kroz podsticanje legalnog zapošljavanja, tako što je predviđeno da se važenje stimulativnih mera, a među njima su 65, 70 i 75 odsto smanjenja poreza i doprinosa na plate, zavisno od broja zaposlenih, produžava do kraja 2017. godine.

Te mere se, budući da su do sada bile fokusirane na firme koje zapošljavaju do 100 ljudi i više, proširuju na mala i mikro preduzeća, koja imaju do dva zaposlena, koja zaključno sa 31. decembrom 2017. godine mogu da računaju na 75 odsto plaćanja poreza na osnovu zarade za novozaposleno lice.


MANJE KAZNE ZA KAŠNJENJE S POREZOM NA IMOVINU

Izmenama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji predviđeno je smanjenje kazne za građane koji ne plate porez na vreme sa 50.000 na 5.000 dinara.

Takođe, preciziraju se odredbe zakona koje imaju za cilj stvaranje uslova za adekvatnu primenu propisa i utvrđivanje navedenih rokova za podnošenje elektronskih prijava, odnosno podnošenja poreskih prijava elektronskim putem, čime se bitno smanjuju troškovi administriranja, povećava poreska disciplina i povećava poreska osnovica.

Bez poreza na elektrošokere

Zakonom se usaglašavaju odredbe za Zakonom o oružju i municiji, budući da njegova primena počinje od 5. marta naredne godine, pa se precizira da se gasni sprejevi, uređaji za izazivanje elektrošokova kao vrsta oružja za ličnu bezbednost izuzimaju iz predmeta oporezivanja. Kao predmet oporezivanja uvodi se oružje za ličnu bezbednost za koju je izdata ili kolekcionarska dozvola, a ne samo oružani list i dozvola za nošenje.

Menja se i unapređuje rešenje koje se odnosi na neregistrovanu delatnost - kada poreski organi u postupku provere konstatuju neregistrovanu aktivnost onda dostavljaju nalog da se u roku od 15 dana plati utvrđena poreska obaveza i u dodatnom roku od 30 dana obavezuju neregistrovanog nosioca delatnosti da izvrši pravilnu registraciju.

Izmenama Zakona o administrativnim taksama predviđeno je da se u buduće ne plaća taksa za prijavu prebivališta novorođenog deteta.

Od 1. januara naredne godine usvojilac deteta višestruko ometenog u razvoju, o kome neposredno brine, može ostvariti pravo na oslobođanje od poreza na upotrebu motornih vozila, pod istim uslovima kao i roditelj, jedna je od usvojenih izmena Zakona o porezu na upotrebu, držanje i nošenje dobara.

Predviđeno je i poresko oslobađanje za ambulanta vozila koja se smatraju putničkim, a to se ograničava na slučajeve kada je osnivač ili većinski vlasnik tih ustanova Republika Srbija, pokrajina ili jedinica lokalne samouprave.

Izmene Zakona o tršištu kapitala predviđaju da Evropska banka za obnovu i razvoj, Međunarodna banka za obnovu i razvoj, AFC i drugi delovi sistema Svetske banke mogu da dinarskim obveznicama, dugoročnim i drugim instrumentima pomognu unapređenje našeg tržišta.

Izmene Zakona o porezu na dobit pravnih lica omogućava da sprovođenje standardne procedura razrešenja statusa problematičnih kredita, kako sa strane banaka, tako i sa strane svih učesnika u tom procesu.

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Serbia forever

Prodajte tog gubitasa, koji nemilice trosi nase, tesko zaradjene pare!? Tako je NIS pravio milionske gubitke, a sad placa jedan od najvecih poreza na dobit u Srbiji!?

Pravda

Zaposlenima u drzavnoj upravi ste smanjili plate, a u javna preduzeca nesmete da dirnete. Redovno proizvode gubitke, a prosecne plate u EPS i Srbijagasu 700 i kusur evrica. Licemeri, sram vas bilo.

Soneras

Eto nama još deset posto smanjenje plata :)

special image