• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBS: Jubmes banka posluje po propisima

Izvor MONDO/Agencije

Povodom teksta o poslovanju Jubmes banke i odlaska prvog čoveka Slobodana Janjića, oglasila se Narodna banka Srbije.

Poslednjeg dana 2015. godine predsednik Izvršnog odbora Jubmes banke Slobodan Janjić podneo je ostavku, čime je počeo rasplet u poslednjoj u nizu državnih i poludržavnih banaka, koje su zatvorene zbog političkih kredita, piše list "Danas". 

Pre Jubmesa, ugašene su Razvojna banka Vojvodine, Agrobanka, Univerzal banka, Privredna banka Beograd, a isto bi se dogodilo i Srpskoj banci da je Vlada nije spasila pod oznakom službene tajne, a o trošku poreskih obveznika.

Da li je Janjić sada svojevoljno napustio funkciju prvog čoveka Jubmesa ili mu je sugerisano da tako postupi, nije potpuno jasno, ističe "Danas".

Brojke, međutim, prikazuju sliku ozbiljnog urušavanja te banke tokom čitave prošle godine, koju je započela sa 4,96 milijardi dinara ukupnog kapitala, da bi samo devet meseci kasnije ostala sa četiri milijarde, ili skoro osam miliona evra manje.

Podaci za poslednja tri meseca još nisu objavljeni, ali nema sumnje da se trend nastavio, a koliko je to veliko pogoršanje poslovanja vidi se iz toga što je gubitak u prva tri kvartala 2015. bio čak 3,7 puta veći od gubitka u istom periodu 2014. godine.

Gubici su nastali zbog otpisa loših kredita, za koje banka više ne veruje da će moći da ih naplati. A takvih kredita i garancija u Jubmesu je mnogo, ukazuje "Danas".

Kome su sve odobravani ti krediti, pod kojim uslovima i koliko ih još ima, nije poznato, ali prema sagovornicima lista, jedan od najvećih klijenata Jubmesa bio je Farmakom, kao i brojne firme iz namenske industrije koje su u teškom položaju.

Farmakom je ujedno i jedan od najvećih akcionara Jubmesa sa oko četiri odsto udela, a njegov predstavnik Radovan Mijailović, inače direktor Farmakomove Fabrike akumulatora Sombor, bio je i član Upravnog odbora Jubmesa.

U izjavi za "Danas", vlasnik Farmakoma Miroslav Bogićević tvrdi da njegova firma nije uzrok pada Jubmesa, jer "nije pretrpela nikakvu štetu u poslovanju sa njim".

"Tačno je da zbog blokadi firmi nismo mogli da vratimo sve kredite. Ali, Farmakom je samo za kamate Jubmesu platio više od ukupnog iznosa dobijenih kredita, tako da ta banka nema nikakvu štetu zbog rada sa nama. S druge strane, upravo je Janjić bio taj koji je lomio vrat Farmakomu", tvrdi on.

Narodna banka Srbije, reagujući na ovaj tekst, saopštila je danas da je Jubmes banka a.d. Beograd dobro kapitalizovana, sa kapitalom značajno iznad propisanog cenzusa i sa adekvatnošću kapitala koja višestruko nadmašuje zakonom propisani limit, čime se obezbeđuje pokriće rizika kojima je izložena u poslovanju u skladu sa propisima.

Povodom informacija o stabilnosti poslovanja Jubmes banke, NBS je istakla da nezavisno od promena u njenim organima upravljanja, ona ima sa zakonom usklađene propisane pokazatelje poslovanja.

Banka raspolaže značajnim rezervama likvidnosti i iskazuje pokazatelj likvidnosti višestruko veći od zakonskog minimuma, navodi se u saopštenju i dodaje:

"Plasiranjem u javnosti neproverenih i nepotpunih informacija može se, bez valjanog razloga, narušiti poverenje ekonomskih učesnika u pojedine finansijske institucije, a samim tim i finansijski sistem u celini".

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Stevan

Raduje ova izjave NBS.

special image