• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

7 zanimljivosti o Olimpijskim igrama u Riju

 Mirjana Šegan
Autor Mirjana Šegan

Letnje Olimpijske igre, koje će biti održane u avgustu u Rio de Žaneiru, biće po mnogo čemu specifične. Ovo su sedam stvari koje ih predstavljaju u najboljem svetlu

Letnje olimpijske igre, 28. po redu, biće održane ove godine u Rio de Žaneiru, u Brazilu, od 5. do 21. avgusta. Biće to najveći sportski događaj u 2016. godini koji će okupiti više od 10.500 sportista iz 206 zemalja.

Sportisti će se takmičiti u Brazilu na 34 lokacije u Rio de Žaneiru, kao i na pet terena van tog grada - u Salvadoru, Braziliji, Manausu i Belo Horizonteu.

Kosovo i Južni Sudan prvi put će učestvovati na Olimpijskim igrama.

U organizaciji Igara učestvovaće više od 45.000 volentera i 93.000 zaposlenih, od čega 85.000 će biti angažovano po potrebi na samo nekoliko sati.

Zvanična maskota Igara je Vinicus, žuta životinja, koja predstvlja spoj mačke, ptice i majmuna.

Ime je dobila po poznatom brazilskom muzičaru Viniciusu de Moraesu. Maskota predstavlja različitost brazilske kulture i ljudi koji žive u toj zemlji, njihovu radost i način življenja.

Za Brazilce će organizacija Olimpijskih igara biti još jedan veliki poduhvat posle Svetskog prvenstva u fudbalu koji je održan u toj zemlji 2014. godine.

1. PRVI PUT JUŽNA AMERIKA

Igre u Rio de Žaneiru biće prve koje će se održati u Južnoj Americi. Nakon njih samo će Afrika ostati jedini kontinent koji nikada nije organizovao najveću i najvažniju sportsku manifestaciju na svetu.

2. CEREMONIJA OTVARANJA I ZATVARANJA IGARA

Zvanične mafnifestacije otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara u Riju prvi put biće održane na stadionu koji nije atletski. Ceremonije će biti organizovane na čuvenoj Marakani, svetskom fudbalskom hramu, koji ima kapacitet od 90.000 mesta, sa mogućnošću proširenja za još 10.000 mesta.

Zanimljiva činjenjica je to da je svaki stadion, na kojem će biti organizovana takmičenja ovog leta, osim stadiona Murambi, bio korišćen za Mundijal 2014. godine.

3. BORILIŠTA

Na Igrama u Riju takmičenja će se održavati na 34 borilišta.

Trenutno 18 su kompletno opremljena i funkciji. Gro takmičenja organizovaće se u samom Riju, i u to četiri okruga - Bara da Tižuka, Deodora, Kopakabana i Marakana, dok će fudbalski olimpijski turnir biti na različitim stadionima van grada.

4. OLIMPIJSKO SELO

Olimpijsko selo u Rio de Žaneiru prostire se na površini od 185 hektara. Smešteno je u elitnom kraju grada, Bara da Tižuka, gde, između ostalih slavnbi fudbaler Adrijano ima vilu.

U olimpijskom selu nalazi se 48 višespratnica, sa 9.460 soba i 17.700 ležajeva. Svaki od apartmana koji će koristiti sportisti širom sveta, ali i članovi delegacija, sastoji se od tri ili četiri spavaće sobe.

5. MEDALJE I NOVI SPORTOVI

Na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru biće podeljeno 306 medalja u 28 sportova. Dva nova sporta naćiće se u programu 28. Letnjih olimpijskih igara – golf, posle 112 godina, i ragbi sedam.

Srbiju će u Riju predstavljati 74 sportista u 11 sportova i to će biti četvrto učešće naše zemlje kao samostalne države na Letnjim olimpijskim igrama.

Golf je 2009. na kogresu u Kopenhagenu dobio "zeleno svetlo" da se vrati među olimpijske sportove u Riju, posle pauze duže od jednog veka. Prethodno poslednji put golferi su nastupali na Igrama 1904. godine. Na takmičenju u golfu, koje će trajati četiri dana, nastupaće profesionalci i amateri, po njih 60, u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Prvi put na Igrama će nastupiti i takmičari u ragbiju sedam, igri koja za razliku od stadardnih 15 broji sedam članova.

Ragbi je poslednji put član olimpijske porodice bio na Igrama 1924. u Parizu, i to u standardnoj varijanti sa 15 igrača, a u Riju će učestvovati po 12 muških i ženskih reprezentacija.

Rio
Izvor: YouTube

6. RENOVIRANJE

Brazilci su morali da obave velike građevinske zahvate uoči Olimpijskih igara. U Riju se osebno se radilo na poboljšanju transporta. Napravljene su dve nove metro linije i izgrađeno je šest dodatnih metro stanica zbog Olimpijskih igara. Taj gigantski posao završen je u decembru 2015. godine.

Renoviranim transportnim sistemom dnevno će moći da se preveze 230.000 putnika tokom održavanja Igara.

7. TROŠKOVI

Organizacija Olimpijskih igara u Riju koštaće 37,6 milijardi reala, odnosno 8,6 milijardi evra. Oko 5,5 milijardi evra potrošeno je na infrastrukturu, 1,5 milijardi evra na sportske terene, a 1,6 milijardi evra za operativne troškove grandioznog događaja.

Vlada Brazila je uložila samo oko 1,5 milijardi evra za izgradnju Olimpijskog parka u Riju svesna da dobra organizacija i uspeh Igara zavise umnogome od novca.

Prosečna cena karte za praćenje takmičenja u Riju iznosi 40 evra.

Komentari 21

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

sofija

lepo je sto organizuju igre skupo je sve to ali se isplati

Sergio

Na Marakani? Zar nije Marakana ova rupa na Topčiderskom brdu?

Fili

Daj da odem pa da se ne vrnem

Najnovije

Kolumnisti