• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi "Panamski papiri": 34 imena iz Srbije

Izvor MONDO/Agencije

Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) objavio je sinoć ogromnu bazu dokumenata, koja se odnose na skoro 214.000 ofšor računa, a u bazi podataka nalaze se 34 adrese iz Srbije, 32 iz Hrvatske, nešto i iz BiH..

U dostupnoj bazi ICIJ moguće je videti samo adrese u Srbiji, ali ne i imena firmi ili osoba povezanih sa ofšor računima i kompanijama.

Pretraga po "Bosnia"

Što se tiće Bosne i Hercegovine, prema rečima Mirande Patrucić iz BiH odeljenja projekta koji radi na ovom slučaju, među 200 hiljada imena naći će se najmanje četiri iz Bosne i Hercegovine. Ipak, to ne znači da su vezi sa of-šor kompanijama bile samo četiri osobe ili četiri kompanije iz BiH. Četiri imena su rezultat prvobitne pretrage koristeći ključne reči kao što je "Bosnia", dok će za detaljnije pretraživanje trebati znatno više vremena, naglasila je Patrucić.

Baza obuhvata najmanje 21 destinaciju - od Nevade (SAD) do Hong Konga i Britanskih devičanskih ostrva.

ICIJ ističe da ove informacije objavljuje zarad javnog interesa.

"Panamski papiri" pokazali su kako ljudi koriste ofšor firme kako bi izbegli plaćanje poreza i sankcije, podseća BBC.

Papiri su pripadali advokatskoj firmi Mosak Fonseka, čije je sedište u Panami, a procureli su zahvaljujući nepoznatom izvoru.

Ta kompanija, međutim, poriče da je uradila išta pogrešno.

Pretragom se dobijaju 32 "adrese" iz Hrvatske, ali u ovom slučaju agencije su objavile i imena firmi i nekih osoba povezanih sa firmama (direkotori ili vlasnici).

Fizička lica iz Hrvatske koje su navedene na listi su:Chernyavskyy Dmytro, Danilo Lacmanović, Davorin Tepes, Dragica Parlović, Eljver Raca, Miroslav Pliso i Željko Smolić te kao firme Greenfield Group Inc. i Preeti Hooda.

 Što se tiče of-šor kompanija koje su pak povezane s hrvatskim građanima i firmama, radi se o: Adnil Limited, Apache Sky Limited, Apwind Limited, Aviva Trading Ltd., Bauwood Limited, Bl Media Group Ltd., Bolisford Ltd., Central European, Property Company Corp., Cosico Ltd., Denevian Ltd., Genex International Ltd., Greenfield Group Inc, I Consulting Inc., Norsford Ltd., Regent 4 Ltd., Thillay Limited, Vapi Business Group Ltd.

Komentari 13

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

danas

je 06.11.2017, proslo je vise od godine dana kako je objavljeno da medju muljatorima finansíjske kríze íz maja 2016.ima nasih drzavljana. Kao sto rece Hm-prosla su 3 dana i nikome nista. Ali, upravo danas se pojavila nova, jaca kriza- koja ce trajati takodje 3 dana

asdf

Ja i dalje ne razumem!? Koji zakon krse te kompanije!? Da li je zabranjeno njihovo poslovanje u Srbiji? Ili je poenta sto neki Srbi, drze neke firme u nekim zemljama gde se ne placa porez, i preko njih posluju u Srbiji? Samim tim, ne placaju porez nigde, ili placaju u drugim zemljama, a ne u Srbiji... Jaka stvar... Toliko domacih firmi ne placa poreze, pa smo se iscimali sad i za ove, koje posluju kao "strani investitori"!

Zocc

Pa batali Hrvatsku vise... Ko su iz Srbije ? A da ...jaka su imena pa neko koci...

special image