• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rudarima Resavice po 200 evra za godinu staža?

Izvor MONDO/Tanjug

Rudari Resavice danas će dobiti ponudu za socijalni program, po kojem bi bili isplaćeni po 200 evra za svaku godinu radnog staža.

 Radnici Resavice dobijaju ponudu za socijalni program Izvor: MONDO/P. Vujić

Radnici JP PEU Resavica, njih oko 4.500 računajući i zavisna preduzeća, danas dobijaju ponudu da se upišu za socijalni program, u okviru kojeg mogu da biraju tri opcije, izjavio je Tanjugu v.d. direktor tog preduzeća Stevan Dželatović dodajući da očekuje da će tokom naredne nedelje biti spreman i program reoganizacije Resavice.

"Dobili smo odobrenje da ponudimo socijalni program svim radnicima, za razliku od 2005. recimo, kada rudari nisu imali to pravo. Sada mogu da se prijave svi zaposleni, takođe i u ćerkama firmama", rekao je Dželatović Tanjugu.

Prema njegovim rečima, tri su načina rešavanja viška zaposlenih.

Prvi je da dobiju 200 evra u dinarskoj protivvrednosti za svaku godinu staža, drugi da se obračuna trećina zarade i pomnoži sa godinama staža kod poslednjeg poslodavca, a treći podrazumeva šest mesečnih zarada, što važi samo za one koji imaju više od 15 godina radnog staža ukupno.

Govoreći o isteku roka za zaštitu strateških preduzeća od poverilaca, u koje spada i Resavica, Dželatović kaže da je uveren da će i nakon 31. maja firma normalno funkcionišati, kada je reč o računu.

"Nama je zaštićen račun preko kojeg primamo plate", kaže Dželatović, koji ističe da ih je više od toga da država prestane da ih štiti od poveriolaca, plašilo da ih "zatvore" zaposleni, s obzirom da neki od njih tuže firmu za smenski rad potražujući gotovo dve milijarde dinara.

Kaže i da će država svoja potraživanja koja premašuju 11 milijardi verovatno otpisati, te dodaje da očekuje i da će vlada tokom sledeće nedelje ponuditi tom preduzeću i zvaničan program reorganizacije - što znači da će firma biti podeljana na dva dela.

Jedan deo će, objašnjava, biti rudnici koji imaju budućnost i rezerve, a to su Rembas, Štavalj, Soko i Lubnica, dok će ostali biti u drugom delu koji, s obzirom da nema više rezerve, polako kreće u proces zatvaranja.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sima

Tuzno. Otelu pare penzosima i sad tim parama placaju rudare. Dokle.

dejanR

Kako će da kopaju ugalj bez rudara?

bla

@dejanR Nece ga ni kopati! Ne znam tacno, koliko je ekonomski isplativo da se kopa u tom rudniku, ali generalno gledajuci, EU je u interesu da mi ne kopamo svoje sirovine vec da uvozimo.

special image