Genetičarka dr Šeron Moalem predlaže da uradite test od 90 sekundi pomoću krekera.

Sve što treba da uradite je da sažvaćete kreker i zapišete koliko sekundi prođe dok vam se onaj početni, blagi ukus ne promeni u slani.

Ako vam za to treba manje od 14 sekundi, to znači da su vašem telu potrebni ugljeni hidrati i da do 50 odsto ukupnih kalorija unosite iz ugljenih hidrata, oko 20 odsto iz proteina i 30 odsto iz masti.

Dr Moalem objašnjava da ovi tipovi ljudi imaju dosta kopija određenih gena koji proizvode protein amilazu, koji "razbija" ugljene hidrate.

Što više ovih kopija gena neko ima, to mu je potrebno da unosi više ugljenih hidrata, ali neki ljudi uopšte nemaju te kopije gena te se njihov organizam slabije "razbija" ugljene hidrate, zbog čega se nagomilava višak kilograma.

Ako vam je potrebno od 15 do 30 sekundi da osetite promenu ukusa krekera, spadate u umereni tip, što znači da nema potrebe da smanjujete svoju uobičajenu "dozu" ugljenih hidrata. Idealno, ne bi trebalo da od ukupnog broja kalorija više od 35 odsto unosite iz ugljenih hidrata, toliko od masti i 30 odsto iz proteina.

Ukoliko traje više od 30 sekundi do promene ukusa krekera ili uopšte ne ostetite promenu ukusa, trebalo bi da smanjite unos ugljenih hidrata, na ne više od 25 odsto ukupnog broja kalorija jer je vašem organizmu teško da ih obradi. U tom slučaju, dr Moalem savetuje da unosite 40 odsto masti i 35 odsto proteina.

Dobre vesti za one koji vole ugljene hidrate su da banane, integralne žitarice, beli pirinač i testenine spadaju u vrstu "otpornih" ugljenih hidrata. Ove namirnice želudac duže vari i pretvara ih u masne kiseline, koje onda telo pretvara u energiju, kažu stručnjaci.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava,kao i na Twitteru@Mondo_zabava.