• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DRI: Javne nabavke i dalje rak-rana

Izvor Tanjug

Vrednost nabavki koje nisu zakonski sprovedene je bila oko 8,4 milijardi dinara, ili nešto ispod 70 miliona evra.

Predsednik Državne revizorske institucije, Radoslav Sretenović, izjavio je danas da je najviše nepravilnosti u javnim finansijama u 2015. godini utvrđeno u sprovođenju javnih nabavki.

"Najviše neregularnosti je bilo kod javnih nabavki u lokalnim samoupravama", rekao je Sretenović novinarima nakon sednice skupštinskog Odbora za finansije koji je usvojio Izveštaj o radu DRI u 2015. godini.

Ta institucija je prvi put obuhvatila sve planirane subjekte revizije - 178 i utvrdila brojne nepravilnosti.

Priiave za privredni prestup i 12 krivičnih

U reviziji svrsishodnosti poslovanja dato je 14 preporuka, među kojima se pet odnosi na inicijative za izmene propisa, pre svega Zakona o javnoj svojini. DRI je u 2015. podnela 99 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, dve prijave za privredni prestup, 12 krivičnih prijava, tri informacije nadležnim tužilaštvima.

U javnim nabavkama koje su kontrolisane u 2015. vrednost zaključenih ugovora bez sprovedenih postupaka iznosi 2,6 milijardi dinara, napravilnosti u konkursnoj dokunetaciji 2,8 milijardi, napravilnosti iz oblasti dodele, zaključivanja i izmene ugovora 1,1 milijarda, a nepravilnosti u oglašavanju 513 miliona dinara.

Primena pregovaračkog postupka bez ispunjenja uslova iznosi 33 miliona i sprovođenje neodgovarajućih postupaka 54 miliona dinara.

Takođe, vrednost pokretanja nabavke za koje nisu ispunjeni uslovi je 303 miliona dinara, ostale nepravilnosti u vezi sa postupcima javnih nabavki 243 miliona dinara i ostale nepravilnosti u smislu Zakona o javnim nabavkama 775 miliona dinara.

DRI je utvrdio i nepravilnosti javnih nabavki iz ranijih godina u vrednosti od 6,1 milijardi dinara.

"Zabrinjava to što raste nepravilnost u pogledu preuzimanja obaveza u pogledu zakonom propisanih eksproprijacija, najčešće kod lokalnih samouprava i skoro da nema lokalne samouprave koja nija preuzela veće obaveze od propisanih, čiji iznos prelazi milion dinara, a za sta je predviđena krivična sankcija", naveo je Sretenović.

Zadovoljni i Bajatović i Svetska banka

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović je rekao je DRI podnela odličan izveštaj dodajući da je u tom preduzeću bilo 27 ljudi koji su obavljali reviziju, koja je trajala devet meseci. "Sve što su našli u Srbijagasu posle revizije je ispeglano, pametan direktor hoće da mu dođe revizija, ali ne eksterna koja nikada ne može da da razultate kao kada to radi državna revizija", rekao je Bajatović. Kako kaže, posle revizije primenjeno je sve što je traženo i "kada su došli međunarodni drugari" iz Svetske banke i MMF-a nisu imali problema.

Kako kaže, DRI je htela poslanicima da prikaže da se ne preduzimaju neke aktivnosti na sankcionisanju ili smanjivanja odgovornih lica koja rukovode finansijama na lokalnom nivou.

Kod nekih gradova, na primer Beogradu, Nišu i Novom Sadu smo utvrdili da je došo do veće isplate plata na ime uvećanih koeficijenata za zarade i naložili da u roku od 90 dana vrate plate na nivo koji je zakonskih propisan", kazao je Sretenović.

On je dodao da su ti gradovi obavestili DRI da su otklonilil nepravilnosti i to se sada proverava.

Revizor je rekao na sednici da je u nadležnosti DRI više od 11.000 korisnika javnih sredstava, kao i da je prvi put put programom obuhvaćena i revizija finansijskih izveštaja pravilnosti poslovanja političkih stranaka - SNS, SPS i DS.

Kontrolisano je 26 javnih preduzeća, 34 jedinica lokalne vlasti, četiri fonda obaveznog socijalnog osiguranja.

DRI je u 2015. godini objavila 174 izveštaja o reviziji, od čega 158 izveštaja o reviziji finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja, 14 izveštaja po revizijama odazivnih izveštaja i dva izveštaja o reviziji svrsishodnosti poslovanja.

Revizijama su obuhvaćeni podaci iz finansijskih izveštaja koji se odnose na prihode i primanja u iznosu od 2.638,7 milijardi dinara, rashode i izdatke od 1.979 milijardi dinara, nefinansijsku imovinu u vrednosti 793 milijarde dinara, finansijsku imovinu u iznosu od 3.286,5 milijardi dinara i obaveze od 3.720 milijardi dinara.

Budžetskim korisnicima čije je poslovanje kontrolisano dato je 1.672 preporuke, a najveći broj odnosi se na rashode i izdatke.

Ta institucija je prošle godine potrošila 492,9 miliona dinara, što je 85,3 odsto od odobrenih sredstava, pošto je iz donacija potrošila 1,4 miliona dinara.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image