• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bitef: Gran pri za "Urnebesnu tamu"

Izvor Tanjug

Predstava u produkciji austrijskog teatra dobila nagradu na jubilarnom Bitefu.

"Urnebesna tama" Volframa Loca u režiji Dušana Davida Paržižeka i produkciji Burg teatra iz Austrije najbolja je predstava 50. Bitef festivala, odlucio je medunarodni žiri.

Gran pri "Mira Trailovic" dodelio je žiri koji su cinili nigerijski pozorišni stvaralac Femi Osofisan, umetnicki direktor korejske Nacionalne pozorišne kompanije Jun-Ceol Kim (predsednik), redovni profesor na Odseku za istoriju umetnosti i spektakla na Univerzitetu La Sapienza u Rimu Aleksandra Jovicevic, scenograf Aleksandar Denic i dramaturg Tomas Irmer (Nemacka).

Specijalna nagrada "Jovan Cirilov" za delo koje se posebno istice nekim od svojih karakteristika ravnopravno je pripala dvema predstavama - "Jašuci oblak" libanskog autora Ravia Mruea i "Svita br. 2" Žorisa Lakosta (Francuska).

Žiri je odluku doneo vecinom glasova, a prema recima predsednika žirija Jun-Ceola Kima samo su cetiri od 12 predstava zavredile da budu razmotrene za neku od nagrada.

"Svita br. 2" prema oceni žirija je proširila granice dokumentarnog teatra svojom hrabrom, intenzivnom i kreativnom upotrebom ljudskog glasa, dok je predstava "Jašuci oblak" dokazala kako snažan politicki stav može da preraste u eststeski doživljaj.

Nagrada "Politikinog" žirija za najbolju režiju dodeljena je Dušanu Davidu Paržižeku za predstavu "Urnebesna tama".

Žiri je konstatovao da Paržizekova režija spretno i razigrano scenski izražava složena znacenja Locove drame, savremenu, pomalo naivnu, vrlo ironicnu i politiccki prilicno nekorektnu avanturisticku pripovest koja odražava nagomilane apsurde postkolonijalnog sveta.

Prema oceni publike, najbolja predstava 50. Bitefa je "Svita br.2" sa ocenom 4.6. Na drugom mestu su se našli komadi "6&&" i "Rodoljupci" sa ocenom 4.5, a trece mesto je zauzela predstava "Saosecanje. Povest o mašinkama" Mila Raua sa ocenom 4.4.

Jubilarni Bitef pod sloganom "Na ledima mahnitog bika" završen je u "Madlenianumu" izvodenjem predstave "Nad grobom glupe Evrope" Sabastijana Horvata i Milana Markovica Matisa, u produkciji HNK Ivana pl. Zajca (Rijeka).

Pre predstave direktor Bitefa Miloš Latinovic i umetnicki direktor Bitef festivala Ivan Medenica urucili su cvece dugogodišnjoj selektorki festivala Anji Suši, koja je ove godine poslednji put na toj poziciji, i zahvalili joj na svemu što je ucinila za Bitef.

U glavnom programu izvedeno je 12 predstava koje su se bavile temama kao što su katastrofa izbeglica, zatvaranje granica, podizanje zidova, neokolonijalni odnos zapadne prema drugim kulturama, projektovanje poželjne slike tih kultura, konstruisanje stereotipa...
Kao deo bogatog prateceg programa održan je 28. Kongers Medunarodne asocijacije pozorišnih kriticara koji je u Beogradu okupio više od 100 kriticara iz 40 zemalja.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava,kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE