Doktorka Gifing kaže da za hrono režim ishrane nisu potrebni gotovi "hrono" proizvodi, nego je najbitnije vreme obroka i izbor namirnica.

Doručak je obavezan, jer je tada organizam najaktivniji u oslobađanju masnoća koje su ključne za obezbeđivanje energije potrebne za rad srca i pluća.

U to doba dana trebalo bi jesti ugljene hidrate - hleb, razne cerealije i masti životinjskog porekla.

Idealno vreme ručka je između 13 i 15 časova, a izbor namirnica proteini biljnog i životinjskog porekla, tačnije meso i povrće koje je izvor "sporih" šećera i vlakana.

Uveče, kada započinje period odmora, najbolji obrok su salate od grilovanog mesa i svežeg povrća začinjene hladno ceđenim uljem, kaže dr Gifin za "Novosti".

PRAVILA HRONONUTRICIJE:

- Obavezno tri obroka dnevno u periodu od 8 do 20 časova

- Četiri sata je pauza između obroka

- Večera najmanje dva sata pre spavanja

- Zabranjena su gazirana pića i sve vrste grickalica

- Slatkiši dozvoljeni samo od 16 do 18 časova, desert tek sat do dva nakon ručka

- Voće se ne jede ujutro i uveče

- Hleb, testenine i skrobna povrća (krompir, grašak) jesti najkasnije do 15 časova

- Najbolje je sveže povrće, a ako se bari onda je bolji izbor kuvanje na pari

- Kravlje mleko nije dozvoljeno jer se teško vari, već kiselo mleko i sirevi

- Margarin, biljni sirevi (osim tofu - sojinog sira), biljna pavlaka, biljni šlag, pekarska peciva nisu dozvoljeni, jer su izvor industrijskih trans-masti koje povećavaju nivo lošeg holesterola

Pročitajte i ovo o hrono ishrani:

Srpska VS originalna hrono ishrana

Dr Ana Gifing: Moj program ishrane je jedinstven

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.