• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Državni dug više nije pretnja Srbiji

Izvor Tanjug

Vlada Srbije će do kraja ove godine uspeti da zaustavi rast javnog duga, izjavio je danas član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov dodajući da je definitivno otklonjena kriza javnog duga na koju je Fiskalni savet godinama upozoravao.


Altiparmakov je gostujući u emisiji RTS -a Oko ekonomije na temu "Vlada - sto dana" rekao da je najveći rezultat tokom proteklih 100 dana fiskalna konsolidacija.

"Budžetski deficit jeste dosta manji nego što je planiran i očekivan i taj budžetski deficit će nam omogućiti da do kraja ove godine zaustavimo rast javnog duga. Fiskalni savet je prethodnih godina upozoravao na krizu javnog duga i sada je ta kriza i definitivno otklonjena, u kratkom roku", istakao je Altiparmakov.

Izbegnut "grčki scenario"

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, Ljubodrag Savić, je rekao da su prvih sto dana rada vlade obeležili rezultati fiskalne konsolidacije, otvaranje fabrika i novih kapaciteta, kao i smanjenje nezaposlenosti, otvaranje autoputa od Ljiga do Preljine i drugo. Savić kaže da je Srbija zahvaljujući fiskalnoj konsolidaciji izbegla tzv. grčki scenario, ali i da se sada treba okrenuti industrijalizaciji zemlje koja će biti zasnovana na našim komparativnim prednostima. On je dodao da Srbija sada ima sasvim dobar privredni rast od tri i više odsto, ali da se mora podvući crta po pitanju velikih državnih preduzeća i videti šta može da opstane, a šta ne.

On je rekao da je najvažnije da se tu ne zaustavimo i da treba istrajati u reformskim merama.

Taj makroekonomski stručnjak je napomenuo da je nivo javnog duga i dalje visok - 74 odsto BDP-a i da bi ga trebalo u narednim godinama spustiti ispod 60 odsto.

On je dodao da od zemalja u regionu treba da sledimo primer Češke i Rumunije koje imaju dug od oko 40 odsto.

Altiparmakov je rekao da treba završiti reformu velikih državnih preduzeća koja nose veliki rizik za budžet i da je bolje da se "jednom preseče".

On je dodao da su veliki prihodi dobijeni u prethodnom periodu od bolje poreske naplate i suzbijanja sive ekonomije i da sa time treba nastaviti.

Predsednik Ekonomskog saveta SNS, Milenko Dželetović, je rekao da će u novom budžetu za 2017. biti izdvojeno oko 4,05 milijardi dinara za podsticaj privatnog preduzetništva, ne kroz subvencije već motivisanje domaćih privrednika, kao i zapošljavanje mlađih od 30 godina i onih koji dugo čekaju na birou.

"Dva strateška prioriteta vlade biće sređivanje velikih gubitaša, pre svega Petrohemije, Azotare, MSK, RTB Bora i eventualni pronalazak strateških partnera", rekao je Dželetović dodajući da je druga stvar podrška preduzetništvu.

On je dodao da su ozbiljne kineske firme zainteresovane za RTB Bor.

Dželetović smatra da je jedan od najvećih uspeha vlade u prvih sto dana rada i poboljšanje rejtinga Srbije za 12 mesta na Duing biznis listi Svetske banke, kao i to što je potpisan veliki broj sporazuma u Rigi na samitu Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope.

On je, takođe, istakao da je prepolovljeni fiskalni deficit u odnosu na budžetsku projekciju i projekcije MMF-a, čime je nastavljena fiskalna konsolidacija.

"Postoji opredeljenje vlade za povećanje učešća javnih investicija u BDP, sa nekih tri do pet odsto u BDP-u do kraja mandata vlade odnosno za četiri godine", rekao je Dželetović.

On je dodao da će budžet za narednu godinu biti mnogo više razvojni nego budžet u 2016, a da tome ide u prilog i najava premijera Aleksandra Vučića da će se IT sektoru pokloniti veća pažnja, kao i najava industrijalizacije.


Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Davids

Srozali plate svima, cak i rudarima...

Anticenzura

Ocigledno da Altiparmakov, Savic i ovaj treci ne zive u Srbiji i ja im zavidim na tom! Dug veci, al bezopasniji. Plate smanjene u drzavnim ustanovama na minimalac, al ljudima bolje. Plata prosecna 400€ , pri tom neki direktor ima 5000€, a 15 zaposlenih ima daj boze 25000 dindzosa. Zavrsen autoput koji je inace smislio valjda Velja koga ne valjam, al prica se kao da ga je AV licno sacinio. Pa ne znam dokle nabrajati ovu ironiju...mi tonemo fa fiskalni savet se ceslja.

GAGI

Haha.pa svake sekubde raste za 170€ ... na koju foru je to zaustavljeno? "prijatelji" nam obustavili i odbili kamate?nego...u sta mi potrosismo taj novac?

special image