• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vučić: Ne budite licemeri, prijavite utajivača!

Izvor MONDO/Agencije

Plaćanje poreza osnovna je obaveza građana, koji moraju da budu pošteni i da se ponekad posvađaju sa komšijom i prijateljem za koje znaju da su biznismeni, a ne izdaju fiskalne račune, kaže premijer.


"Za nas je to pitanje, u ovom trenutku, nerešivo jer uprkos kampanjama i 19.000 obavljenih kontrola, i dalje postoji shvatanje u društvu da to smo nekom učinili uslugu ako nismo uzeli fiskalni račun", rekao je danas premijer Aleksandar Vučić na konferenciji o sivoj ekonomiji.

Kako poskupljuje kad nema inflacije?

Premijer je ukazao i na to da, kako je rekao, na televizijama i drugim medijima svakodnevno ima priloga kako je nešto poskupelo, a inflacija na godišnjem nivou jedan odsto. On je dodao da mu takve stvari ne smetaju u političkom smislu, navodeći da je na tom polju najveći deo svog posla završio, i da ga u tom smislu baš briga, ali poručio da ne izmišljaju svakoga dana i uče narod da kuka. Kao primer je naveo potrošačku korpu gde je po njima ona sve praznija, sve manje se kupuje, sve manje potrošača i zapitao kako to da za 40 godina iste priče ne ostadoše bez potrošača

"To što neko ne plati porez, nismo mu učinili uslugu, već uradili nešto i protiv nas i protiv tog čoveka", rekao je Vučić.

U celom društvu, kako je rekao, prisutno je licemerje, jer se zahteva od velikih preduzeća da plate porez, a kada ona zbog toga moraju da završe u stečaju, onda se izlazi na ulice da se to spreči.

"A kada kažemo da plate porez oni koji imaju radnje, prodaju pljeskavice ili imaju splav, i kažemo da ćemo zatvoriti objekat ako to ne urade, oni kažu da se iživljavamo na malima", ukazao je Vučić.

Kako je konstatovao, država za neke nikada nije u pravu, kao da se, primetio je, plate i penzije isplaćuju novcem koji "pada iz oblaka".

"To je suština problema", zaključio je Vučić.

Plaćanje poreza je najveći patriotizam, i svi moraju da shvate da fiskalni račun koji uzmu znači ulicu više, školu, kompjuter, poručio je premijer.

Smanjivaće se porezi na rad

Premijer je najavio da je namera da se stimulišu oni koji isplaćuju veće plate i da će se ići na smanjenje poreza i doprinosa na rad.

Vučić je na konferenciji rekao da će se stimulisati oni koji isplaćuju plate od recimo 70.000 i više, a ne oni koji isplaćuju minimalce i još nešto "na ruke".

Kako je rekao namera je i da se smanji i porez na dobit jer je želja da se podstaknu investitori i domaći i strani i to je jedna od mera od maja ili juna dogodine.

Rekao je da će se stimulisati izlazak iz sive u belu zonu ali da treba da se vidi u celom tom poslu da država ne gubi mnogo.

NAREDNE DVE GODINE BORBA PROTIV "SIVOG"

Vlada Srbije je odlučila da 2017. i 2018. godina budu posvećene borbi protiv sive ekonomije, izjavila je danas ministarka državne uprave i lokalne samouprave Srbije Ana Brnabić i ajavila da će od 1. januara biti pokrenuta kampanja za podizanje svesti građana o značaju plaćanja poreza i uzimanja fiskalnih računa.

I katastrom protiv korupcije

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je ocenila da borba protiv sive ekonomije mora da bude neprekidna. Ona je navela da će Srbija novim zakonima o prometu roba i putnika uspeti da smanji sivu ekonomiju u toj oblasti. Kao jedan od zadataka svog ministarstva, Mihajlović je navela i usvajanje zakona o postupanju u katastru. Prema Mihajlović, efikasniji rad katastra će pomoći Srbiji da dodatno popravi svoje mesto na Doing business listi Svetske banke o uslovima poslovanja.

Na konferenciji u organizaciji Američke privredne komore "Izlaz iz sive ekonomije", Brnabić je rekla da je važno građanima objasniti da se od poreza finansiraju bolnice, škole i sve druge usluge.

Ona je navela da Vlada Srbije svaku sednicu počinje izveštajima o naplati poreza i da je borba protiv sive ekonomije prioritet broj jedan.

U okviru kampanje za borbu protiv sive ekonomije biće pokrenuta i kampanja "Uzmi račun i pobedi" kako bi se građani motivisali i aktivno uključili, objasnila je Brnabić.

Ona je navela da Srbija mora da poveća kapacitete svoje poreske službe i raznih inspekcija, a da na drugoj strani smanji broj zaposlenih u sektorima javne uprave u kojima je to moguće.

Prema Brnabić, sadašnji sistem ocenjivanja rada državnih službenika nije dobar, jer praktično svi imaju odlične ocene, pa se stiče utisak da je javna uprava besprekorna.

Ministarka pravde Nela Kuburović je izjavila da se planira specijalizacija rada prekršajnih sudova u delu postupanja u carinskim i poreskim prekršajima kako takvi slučajevi ne bi zastarevali.

Prema Kuburović, uočeno je da država mnogo gubi zbog zastarevanja takvih prekršajnih postupaka i taj problem treba rešiti.

Komentari 124

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mislilac

Baš "lep" predlog?! Zaista sve više ličimo na Eu, kaže mi kum iz Minhena, da tamo jedva čekaju cinkariti komšiju!!!

Clan sns

Prvo naterati ove naše tajkune da plate porez.Mnogo ih ima koji sve rade na crno.A oni su u sns i došli zbog raznih privilegija i zaista to vešto koriste.

Dragisa

Kad će i crkve da počnu da plaćaju porez na imovinu i usluge?

special image