• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skuplja putarina, a evo gde će ići taj novac

Izvor mondo.rs

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže za RTS da je poskupljenje putarine za 10 odsto bilo neophodno, kao i da će se taj novac ulagati izgradnju, povećanje kvaliteta i bezbednosti puteva.

Mihajlovićeva je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakla je da godina počinje sa puno novih poslova, ali i povećanjem putarina koje doprinose izgradnji puteva.

"Putarina nije poskupela od 2006. godine. Gradimo puteve koji treba da budu što kvalitetniji, koji treba da budu što bolji, treba da budemo bezbedni na tim putevima i to je razlog i to je ono na šta će se novac od putarina trošiti", navodi Mihajlovićeva.

Naglašava je da će Srbija utrošiti 977 miliona evra na poslove koje će raditi domaće kompanije.

Kolika će biti putarina od Ljiga do Preljine

Putarine definitivno poskupljuju

"To su poslovi i u putevima i u železnici. Pozivam domaće kompanije da se udruže, organizuju i jave na sve javne pozive i tendere koje ćemo mi ove godine imati i novac nameniti našim građevinskim kompanijama", ukazala je ministarka.

Najavila je do kraja godine završetak Koridora 10, kao i izgradnju auto-puta od Obrenovca do Preljine.

"Izgradićemo i rehabilitovati preko 200 kilometara puteva, gotovo 70 do 80 kilometara auto-puteva. Završićemo mi taj Koridor 10 konačno ove godine i imaćemo auto-put od Obrenovca do Preljine", naglasila je Mihajlović.

O ŽELEZNICI...

Govoreći o planovima za železnicu, ministarka kaže da je cilj da se reformisanje železnice.

"Železnica brzim koracima ili punom parom ide napred. Imaće rehabilitovano skoro 200 kilometara iz pre svega ruskog kredita i kredita Evropske investicione banke. Ono što je važno za železnicu je da počinju radovi na modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta, očekujem da ćemo se dogovoriti o potpunoj rehabilitaciji pruge Beograd-Bar", navodi Mihajlovićeva.

Tvrdi da je broj zaposlenih u Železnici smanjen za 3.200 ljudi, kao i da je ovogodišnji plan da se razgovara o strukturi zaposlenih.

"Vrlo je važno da vrednost investicija koja je preko četiri milijarde evra u Železnici, da imamo ljude koji mogu da iznesu tako velike poslove i infrastrukturne projekte", smatra ministarka.

Ističe i da je promenjen način održavanja puteva u Srbiji.

"Do sada se održavanje puteva u Srbiji činilo prema ugovorima koji traju negde od 1992. godine i nije bilo javnih poziva. Od juče, 1. januara, 4.000 kilometara puteva će biti održavani isključivo i samo raspisivanjem javnih poziva i tendera i to je ogroman posao koji se nudi domaćim kompanijama", napomenula je Mihajlovićeva.

ZAKON O KATASTRU

Kada je reč o novom zakonu o katastru, kojim je predviđen upis nepokretnosti za 24 sata, ministarka naglašava da mnogi nisu verovali ni u izdavanje elektronskih građevinskih dozvola, a da smo sada po tome gotovo najbolji u svetu.

"Imaćemo uređen katastar, mi to radimo zajedno sa katastrom i zbog toga mi je posebno drago, jer ne postoji nikakav otpora da se uradi sve da građani i privreda zaista upisuju svoju imovinu u katastar za 24 sata. Opšti upravni postupak će biti sklonjen iz katastra, a zadatak katastra će po novom zakonu biti da registruje imovinu, dokle neka ovlašćenja će biti data drugima", objasnila je Mihajlovićeva.

Ministarka očekuje da se zakon o katastru u skupštinskoj raspravi nađe krajem januara ili početkom februara.

"Svaki zakon mora da prođe puno razgovora, pregovora i jednu opštu prihvaćenost da to zaista želimo da primenimo. Očekujem u februaru nadam se usvajanje u parlamentu i zakon odmah stupa na snagu", zaključila je Mihajlovićeva.

Tagovi

Komentari 17

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mitar

Odgovorno tvrdim da smo po kvalitetu puteva, ako ne najgori, onda medju 3 najgore drzave u Evropi!

Сећам Се

Ljudi sta se desava izgleda ukinuti sendvici . . .

Veteran

A mezimici Fk i Kk?

special image