• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Laza Ristovski: Besramno, intimno i strasno (FOTO)

 Tamara Sekulović
Autor Tamara Sekulović
Izvor mondo.rs

Slavni srpski glumac izdao je novu knjigu kratkih priča, koju opisuje rečenica: "Priče o strasti, ljubavi i nežnosti smrti"

 Lazar Ristovski knjiga "Ulična Akademija" Izvor: MONDO, Petar Stojanović
Izvor: MONDO, Petar Stojanović

  Druga knjiga prica Lazara Ristovskog pod nazivom "Ulicna akademija", utvrduje ovog svestranog umetnika kao darovitog pisca koji je obogatio svoj književni postupak i proširio tematski okvir svojih književnih interesovanja.

Na promociji knjige pod okriljem izdavaca Laguna, glumcu su podršku pružili sinovi Jovan i Petar, žena Danica, ali i Radoš Bajic, Marko Nedic, Dejan Mihajlovic i mladi kolega iz filma "Mašinovode" Petar Korac.

"Hvala svima što ste došli. Govorio sam o tome zašto sam poceo da pišem. Ja sam pisao, cini mi se, celog života, samo što sam poceo kasno da objavljujem i kada su te stvari koje sam ja pisao prošle neku moju cenzuru i dostigle neki nivo posle kog sam ja bio spreman to da objavim, onda sam to i uradio. Neke price su se poradale ceo moj život, neke su izmišljene u poslednje vreme. Ne znam stvarno šta mi je to trebalo, ali sada kad se vec bavim time onda pokušavam da to cime se bavim, kao i sve u životu što sam radio, radim sa strašcu i radim do kraja", istakao je Ristovski.

"Ovo je smešan film o smrti i kako je preživeti"

Dejan Mihajlovic je radio kao urednik sa Lazom na knjizi "Ulicna akademija", a glumac je otkrio da je upravo Dejan taj koji je dao naziv ove knjige citajuci jednu od njegovih prica.

"Lazar je jako zahvalan i svaki urednik može poželeti nekoga poput njega. On je jedan ostvaren covek, pa je i ovo pripovedanje zbog toga zrelo. Knjiga je dobila ovaj naslov jer se radi o akademiji života, gde ulica predstavlja taj život i govori o ljudima koji su tu ulicnu akademiju završili", rekao je Mihajlovic.

Književni kriticar Marko Nedic je takode bio tu da pruži podršku svom prijatelju i nahvali njegovo novo delo.

"To je knjiga dobrih, raznolikih prica na razlicite teme o ljudima ovog vremena i ove sredine, o onima koji žive jednostavan život, ali se nalaze u nekim situacijama u trenutku koje su im naizgled nerešive, ali ih oni ipak na kraju rešavaju na svoje nacine."

"Nisam pisao da se nekom dopadnem"

Izvor: Mondo/ Tamara Sekulović

  Ristovski je potom istakao kako je želeo da se svima prisutnima obrati "napamet", ali pošto nije dugo glumio u pozorištu i ne želi da "nalupeta svašta", pa je pripremio pismo koje je procitao.

"Besramno, intimno i strasno - to je komentar jedne citateljke na portalu Lagune o mojoj knjizi. Hvala joj što je u jednoj recenici uoblicila ono što pisci cesto traže kada objašnjavaju svoje delo. Ja dodajem - intimno, ali ne privatno; strasno, ali ne vulgarno", poceo je Laza svoje izlaganje, a potom se osvrnuo na to ko su likovi njegovih prica:

"Moji likovi su misleci ljudi, bez obzira bili mali, veliki ili srednji. Ova podela naravno ima težnju da bude malo duhovita i bez obzira da li su visokog školskog obrazovanja ili pak radnici, seljaci ili poštena inteligencija, akademici, oni misle, oni se ne stide da kažu šta misle. Oni govore u ime citalaca koji ne pišu."

Prica na koju se posebno osvrnuo iz "Ulicne akademije" je ona pod nazivom "Velicanstveni" i tice se hrasta u selu Savinac, starog više od 600 godina kojeg je sam Sulejman Velicanstveni navodno posadio svojim rukama.

"Hrast je metafora za zaboravljene, za Srbiju koja zaboravlja, za sve ono što je Srbija mogla da bude. Hrast su posekli Kinezi i Azerbejdžanci, a narod koji je govorio da ce se pobuniti bude li do toga došlo, nije reagovao. On je sada pretvoren u cepanice i balvane i trune na minus 15 tamo gde je i posecen", istakao je pisac i glumac.

Ristovski: Zabranite ili oporezujte rijalitije

Pitali smo Lazinu ženu, glumicu Danicu Ristovski, kako ona gleda na price koje piše njen muž?

"Prirodno. Prirodno i svelikom radošcu, zato što znam kolika je Lazareva kreativnost da ga prosto guši i nije bilo druge mogucnost nego da on napiše ove price. On je upijaš, veliki posmatrac i ja sam presrecna što je u vrtlogu svojih obaveza i ovog vremena, on sebe disciplonovao i uspeo da objavi ove dve fantasticne zbirke prica", rekla je Danica za MONDO.

A, da li i ona ucestvuje u stvaranju Lazinih prica?

"Znate šta, ja ucestvujem indirektno, zato što smo mi veoma dug period životni zajedno i znate ono - dok nas smrt ne rastavi. Tako da, ja svakako ucestvujem, ali na jedan poseban nacin".

Koji je to nacin na koji Danica ucestvuje u Lazarevim intimnim pricama, ona nije htela da otkrije, a "detektivski" posao cete morati da obavite sami kada procitatete "Ulicnu akademiju".

Izvor: Mondo/ Tamara Sekulović

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava,kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bot Vuka Draskovica

Ne razumem korice, kakve veze ima gradski voz u Njujorku sa bilo cim. A spisateljske bravure ove pojave ne vredi komentarisati.

SERIJE