Taj sitni beli prah na čokoladi stvara se zbog šećera - i saglasićemo se da ne izgleda baš lepo. Ipak, ne brinite jer vam neće uništiti taj slatki zalogaj. Reč je o bezbednim hemijskim promenama koje se događaju iz različitih razloga.
Najčešće, beli prah se stvara nakon što je čokolada bila izložena vlažnim uslovima, pa je šećer upio vlagu. Zato, ako se čokolada ne čuva na suvom i ne previše toplom mestu, šećer će se pokvasiti od vlage, zatim se osušiti, a vaša poslatica će biti prekrivena tankim slojem belih čestica.
Takođe, može se desiti da se masnoća koja se nalazi u čokoladi "preseli" na površinu, ukoliko je vaša poslastica otopljena na toploti, pa stavljena u frižider, recimo. Mada je u najvećem broju slučajeva kada masnoća "ispliva" na površinu reč o neprilagođenoj temperaturi prilikom pravljenja čokolade.
U tom slučaju, "fleke" na čokoladi neće biti bele, već braonkaste.
Drugi krivci za pojavu masnoće na površini čokolade su punjenje čokolade hladnim filom ili korišćenje nekvalitetnog kakao putera.
Jednostavan način da sve to izbegnete je da čuvate čokoladu na suvom i ne previše toplom mestu. Ipak, ako dobijete ili kupite ovakvu čokoladu, a ne mili vam se da je pojedete takvu, možete da je istopite i tako se zasladite.
Partizan razbio Zvezdu i odigrao najbolji meč sezone! Obradovićev tim dominirao, Grobari slavili pred Delijama
Srbija pregazila Dansku i ide na Eurobasket: Blistali Aleksa i Balša, a moglo je i ubedljivije!
"Trebalo je da ubacim 30 poena, neće niko da nas sažaljeva": Petrušev o porazu od Partizana za otrežnjenje!
Mondo ukrštenica za 22. novembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!
Partizan za 55 dana mora da sakupi milione evra: Rasim Ljajić otkrio koliko crno-beli duguju!