Barem jednom ste otvorili čokoladu koja je imala nekakav beli sloj, nalik prahu? Evo o čemu je reč i da li je štetno.
Taj sitni beli prah na cokoladi stvara se zbog šecera - i saglasicemo se da ne izgleda baš lepo. Ipak, ne brinite jer vam nece uništiti taj slatki zalogaj. Rec je o bezbednim hemijskim promenama koje se dogadaju iz razlicitih razloga.
U cemu je štos? Prva cokolada za žene
Najcešce, beli prah se stvara nakon što je cokolada bila izložena vlažnim uslovima, pa je šecer upio vlagu. Zato, ako se cokolada ne cuva na suvom i ne previše toplom mestu, šecer ce se pokvasiti od vlage, zatim se osušiti, a vaša poslatica ce biti prekrivena tankim slojem belih cestica.
Napravite sami cokoladu
Takode, može se desiti da se masnoca koja se nalazi u cokoladi "preseli" na površinu, ukoliko je vaša poslastica otopljena na toploti, pa stavljena u frižider, recimo. Mada je u najvecem broju slucajeva kada masnoca "ispliva" na površinu rec o neprilagodenoj temperaturi prilikom pravljenja cokolade.
U tom slucaju, "fleke" na cokoladi nece biti bele, vec braonkaste.
Drugi krivci za pojavu masnoce na površini cokolade su punjenje cokolade hladnim filom ili korišcenje nekvalitetnog kakao putera.
Jednostavan nacin da sve to izbegnete je da cuvate cokoladu na suvom i ne previše toplom mestu. Ipak, ako dobijete ili kupite ovakvu cokoladu, a ne mili vam se da je pojedete takvu, možete da je istopite i tako se zasladite.