• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Drakulić zainteresovan za RTB Bor

Izvor Tanjug

Zoran Drakulić, vlasnik Point grupe, izjavio je da ozbiljno razmišlja da se javi na konkurs za profesionalni menadžment za RTB Bor, koji je država raspisala krajem prošle godine.


"Mogao bih da organizujem ljude koji znaju to da rade. Zaista razmišljam da konkurišem na tom tenderu, iako znam da ne bih bio izabran", rekao je Drakulić u intervjuu za Magazin Biznis.

Te rezerve obrazlaže uverenjem da država favorizuje strane u odnosu na domaće investitore, pa veruje da će u konkretnom poslu stranci imati prednost.

"Za razliku od Železare Smederevo, sa kojom je država takođe prvobitno primenila sličan model upravljanja i izabrala profesionalni menadžment, RTB Bor je sasvim druga priča", navodi Drakulić.

Objašnjava da za, razliku od Železare, koja mora da uvozi sirovinu, Bor vadi bakar iz vlastitih rudnika i pravi proizvod koji je dobar, koji se prodaje na berzi i koji ima svoju vrednost, dok "čelika na svetskom tržištu ima koliko hoćeš, a sa bakrom je već druga priča".

On navodi da je problem što za novu topionicu nema dovoljno kvalitetan koncentrat, već moramo da ga uvozimo da bismo ga mešali sa domaćim koncentratom.

Vučić: Kećangu sam rekao za RTB Bor

RTB Bor objavio poziv za konsultanta

Na pitanje kakve bi planove on imao za RTB Bor, priznaje da ne zna, jer nije u kompaniji.

Kaže da prvo treba videti šta je u studiji napisala konsultantska kuća "Mekinsi", koja je radila analizu.

Komentarišući uslove za poslovanje u Srbiji danas, podseća da je i ranije iznosio kritičke stavove kada je o srpskoj ekonomiji reč.

"Realna privreda ne daje rezultate kakve bi mogla i za kakve ima potencijala. Aktivnost privrede je niska i trebalo bi da se bolje iskoriste naši potencijali. Ja danas, na primer, radim sa 10 odsto kapaciteta...Nisam ja jedini, takvih je mnogo", tvrdi Drakulić.

Smatra da bi država trebalo domaćim privrednicima da daje iste pogodnosti, odnosno podsticaje, kao stranim investitorima.

Takođe navodi da je Poslovni klub "Privrednik" pred Privrednom komorom i pred Ministarstvom privrede pokrenuo i problem koji preti malim proizvođačima koji posluju sa "Agrokorom", ako slučajno taj konzorcijum "pukne".

"Neće taj lanac tek tako da ode. Neko drugi će da preuzme, možda i da kupi ceo sistem", naveo je Drakulić, ocenivši da i među našim privrednicima verovatno ima kandidata koji bi mogli da preuzmu tu kompaniju, i da je "sve pitanje cene".

"Ali to je veliki problem za našu privredu i za zaposlene u tom sistemu...Ne znam šta će biti sa tim poslovnim sistemom, ali je dug ozbiljan. Njegova imovina je manja od duga koji ima. Sve da se proda, ne može da se pokrije šest milijardi", zaključio je vlasnik Point grupe.

"RTB Bor u gubitku sve dok ga ne uzmu Kinezi"

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image