• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naših 16 termoelektrana zagađuje više nego 250 u EU

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač kaže da Srbija šalje Agenciji za zaštitu životne okoline Evropske unije podatke o zagađenju, iako je naša zemlja jedina država članica tog tela koja nije usvojila Nacionalni plan za smanjenje emisije štetnih gasova

U Sekretarijatu Energetske zajednice, koji je poslao pismo Srbiji zbog, kako navode, nepotpune primene Direktive o velikim postrojenjima za sagorevanje, kažu da u regionu Zapadnog Balkana radi 16 termoelektrana na ugalj koje proizvedu više štetnih materija nego 250 termoelektrana na ugalj u celoj Evropi i da je rešenje za ove probleme ulaganje u obnovljive izvore energije (OIE).

Kao jedno od rešenja za ekološke probleme Kopač vidi u prelasku gradskih toplana u regionu na energente koji manje zagađuju.

Možda će vas zanimati

Na pitanje Tanjuga da li je diversifikacija u snabdevanju gasom tržišta Zapadnog Balkana jedno od rešenja, smatra da je i to privremeno rešenje za problem zagađenja jer do 2050. gas više neće biti primarni energent u EU.

"Gas je privremeno rešenje, a krajnje su jedino obnovljivi izvori energije i veoma visoka energetska efikasnost. Tu ceo region zaostaje pre svega zbog toga jer je finansiranje OIE ovde još uvek skupo, posebno u energetici", smatra Kopač.

Dodaje i da sve zemlje osim Makedonije i Crne Gore imaju i dalje visoke, izuzetno skupe i nepotrebne subvencije za ulaganje u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Ulaganja u OIE se mogu, kaže, finansirati "normalnim" investicijama na tržištu, a bez bilo kakvih podsticaja.

Kopač dodaje da ovakva politika mnogih zemalja u našem regionu, vodi sve većem zaostajanju za EU koja "ide izuzetnom brzinom u potpunu dekarbonizaciju do 2050. godine".

"Što znači da do tada ni gasa više neće biti u EU, a sav doprinos u energetici biće na obnovljivim izvorima energije", kaže Kopač.

Kada je reč o elektranama na ugalj, evropske elektrane imaju filtere dok one regionalne nemaju i zato značajno utiču na životnu sredinu.

Međutim, konstatuje da postoje pomaci a kao primere izdvaja termoelektrane Ugljevik u BiH i termeolektranu Kostolac u Srbiji.

Investicije potrebne za filtere na postojećim termoelektranama u Srbiji procenjuje na 640 miliona evra navodeći da je i dalje potrebno ulagati u smanjenje nivoa zagađenja u termoelektranama Nikola Tesla 1 i 2, Kostolac 1 i 2, termoelektranu Kosovo, Kakanj, Tuzla i Ugljevik iz Bosne i Hercegovine.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 12

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milan

Da dodam, Crna Gora nema geotermalne izvore. Najvisa temperatura vode je 29 stepeni sto nije dovoljno. Severna Makedonija ima toplu vodu samo u Staro Nagoricanima, blizu manastira Prohor Pcinjski. To je isti vodeni horizont kao i Vranjska Banja. Oni forsiraju vetro parkove i solarnu energiju jer je ovaj horizont predaleko od naseljenih mesta. Srbija sa druge strane, ima tople vode vise nego sto nam je potrebno. Ulaganja su velika, istrazivanje i eksploatacije kao i tehnologija su skupe. A nemamo ni iskustva ni znanja. Zato se mora subvencijama privuci investitor.

Milan

Ja molim gospodina Janeza Kopaca da nam svima objasni koje su to "normalne " investicije u obnovljive izvore energije? Jedini nacin je da se povecaju tarife , posebno za geotermalne izvore kojih je Srbija prepuna. Stimulisati biomasu, biogas i posebno geotermalnu energiju. Geotermalni izvori su najcistiji i jedini su konstantno moguci jer se voda posle toplifikacije ili bilo kojeg drugog procesa vraca u zemlju i ponovo greje. Moze se i struja proizvoditi, staklenici, turizam. Neslucene mogucnosti a Srbija je puna geotermalnih izvora. Batalite mini hidroelektrane, to je zlocin. Geotermalne energane su buducnost Srbije, na vreme treba poceti da se investira. Stimulisati investitore zainteresovane za gradnju energana, maksimalno.

Miško

Da nam nije ovih aplikacija koje su nam (ob)javile da živimo u najgorem slum-u u smislu zagađenja (a i svakom drugom), i dalje bismo živeli u blaženom neznanju, a naše vlasti bi nam pričale bajke o čistom planinskom vazduhu, jer ceo svet je lud što prečišćava izduvne gasove jedino mi možemo da ložimo milione tona uglja i da nam to ništa ne smeta. Za sve je kriv osiromašeni uranijum, a to što trujemo sami sebe jer su nam važnije fontane, gondole, jarboli, kule, ukrasna rasveta, stadioni i sve drugo od zdravlja. Aplikacija za smartfon od samog Boga poslata da bar ne mogu više da nas lažu da je sve super i da možemo da bacamo pare na gluposti dok udišemo smrt iz dana u dan iz godine u godinu iz generacije u generaciju.

special image