Mleko ili sok od pomorandže uz doručak?

Autor:

Evo šta je zdravija opcija uz prvi jutarnji obrok.

7
A- A A+

Sok od pomorandže

"ZA": Čaša soka od pomorandže ima oko 110 kalorija, a zadovoljava dnevne potrebe za vitaminom C, moćnim antioksidantom.

"PROTIV": Velike količine soka od pomorandže mogu ozbiljno da oštete zubnu gleđ. Istraživanje koje je nedavno sprovedeno na Univerzitetu u Ročesteru pokazalo je da je kod osoba koje su tokom pet uzastopnih dana pile sok od pomorandže zubna gleđ značajno oslabljena. "Testirali smo sok od pomorandže jer je on najčešći izbor uz doručak, ali generalno, većina voćnih sokova ima pH vrednost ispod 4, što znači da su veoma kiseli", kaže dr Janfeng Ren koji je vodio ovo istraživanje.

Mleko

"ZA": Čaša mleka zadovoljiće 20 odsto naših dnevnih potreba za proteinima i trećinu preporučenog dnevnog unosa kalcijuma. Uz to, istraživanja pokazuju da je manja verovatnoća da se osoba prejede tokom ručka ukoliko ujutru popije mleko, delom zbog toga što nas mleko zasiti zbog visokog udela proteina, delom zbog toga što je kalcijum neophodan da bi hormoni koji nam utiču na kilažu bili u ravnoteži.

"PROTIV": Ukoliko ne konzumirate potpuno obrano mleko, ono može da sadrži zasićene masti, koje podižu rizik od kardiovaskularnih bolesti i mogu da doprinesu razvoju bolesti koje se povezuju sa gojaznošću, kakva je recimo dijabetes.

Šta je bolje?

Ipak - mleko. Ali, birajte obrano mleko sa niskim udelom mlečnih masti.

Ako vam ipak više prija da dan započnete čašom ceđene pomorandže, popijte je brzo, tako da sok što kraće bude u kontaktu sa zubima. Druga opcija je da pijete na slamčicu, ili da prosto posle toga isperete usta vodom, piše Women's Health.

Ovo se (ne) jede za doručak

Doručak ipak nije najvažniji obrok

Jednostavan trik da svaki doručak bude ukusniji

OVO treba da doručkujete ako želite da smršate!

Povezano

Sve vesti