Nauka kaže - sve je u obliku... Novo istraživanje kaže da oblik posuđa u znatnoj meri utiče na naš doživljaj ukusa hrane.
Rezultati novog istraživanja pokazali su da je najefikasniji nacin da vaš pospani mozak ujutru uspe da "shvati" da ga hranite i da na tome bude "zahvalan" da dorucak jedete iz cetvrtastih cinija i to stojeci.
MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!
Tokom eksperimenta sprovedenog na Oksfordu, u kojem je ucestvovalo 78 žena starosti izmedu 18 i 65 godina, ispitanice su bile podeljene u dve grupe. Prvoj grupi, žitarice su bile servirane u uobicajenim okruglim cinijicama, a druga grupa jela je iz cetvrtastih, prenosi britanski "Metro".
"Ispitanice koje su jele iz okruglih cinijica bile su manje zadovoljne obrokom od onih kojima je on služen u cetvrtastim cinijama. Takode, one su obrok ocenjivale i kao hranljiviji od ovih iz druge grupe", kaže dr Dženifer Njuson koja je bila šef istraživackog tima.
"Ovaj eksperiment potvrduje tezu da mi 'jedemo i ocima', odnosno da je za ukupni doživljaj kvaliteta hrane i zadovoljstva obrokom veoma važno i to kako je on serviran", objašnjava ona.
Istraživanje je, takode, pokazalo i da smo obrokom zadovoljniji ako ga jedemo stojeci. Naucnici kažu da je stvar u tome da naš mozak tako ima utisak da ne nutritivna vrednost namirnica koje jedemo viša.