Mik Džeger

  • Profesija: Muzičar
  • Datum rodjenja: 26. jul 1943. u Dartfordu, Kent, Engleska
  • Horoskopski znak: Lav
Biografija:

Iz radničke porodice do muzičkih visina. Najistaknutiji član legendarne rok grupe The Rolling Stones, za mnoge seks simbol, njegov veliki jezik je postao zaštitni simbol, brend grupe.

Mik Džeger, kao i svi članovi ovog benda, odoleva zubu vremena, prkosi "krštenici". Iako već 70-godišnjak i dalje se bacaka po binama, peva kao na početku karijere, i dalje izaziva žene na vrištanje svojim pokretima. "He's Got the Moves Like Jagger", glase stihovi jedne novije pesme grupe Maroon 5.

O tim pokretima, glavni gitarista benda Kit Ričards, decenijama kasnije, kaže: "Miku su najviše prijala mala mesta za svirku (kada su počinjali karijeru, prim. aut.). Njegova sceničnost mogla se videti u tim malim proistorima gde je jedva bilo mesta da se okreneš... Mislim da su Mikovi scenski pokreti u velikoj meri oblikovani u vreme kada smo svirali na tim malim, malim binama. Uz svu opremu na sceni, ponekad nismo imali više od površine običnog stola kao slobodan prostor za rad. Grupa je stajala na pola metra od Mika, on je bio usred svega... Dajte Miku Džegeru pozornicu veličine stola i on će na njoj raditi bolje od bilo kog drugog. Osim, možda, Džejmsa Brauna".

Ko zna šta bi se dogodilo i da li bi se uopšte dogodili Stonsi da nije bilo susreta Mika Džegera i Kita Ričardsa na železničkoj stanici u Dartfordu (obojica su rođeni tamo) 1961. godine. Odmah su se "ukačili". Kit Ričards je kao klinac obožavao Čaka Berija, a onda mu je na toj stanici prišao Džeger, sa kojim se površno poznavao još od osnovne škole. Što bi se reklo, bila je to "ljubav na prvi pogled", jer je Džeger, prema rečima Ričardsa, imao sve ploče koje je Čak Beri ikada do tada snimio. Nastavili su potom druženje u kafiću sa džuboksom po imenu "Karusel".

"Da li smo se odmah skapirali? Uđeš u vagon sa tipom koji pod miškom ima 'Rockin' at the Hops' Čaka Berija i 'The Best of Muddy Waters'. Pa, naravno da ćeš da se kapiraš! On poseduje gusarsko blago", napisao je Kit Ričards u svojoj autobiografskoj knjizi "Život" (Life) o susretu sa Mikom Džegerom.

Tako je počelo, a ostalo je istorija... Njih dvojica su potom počeli neprestano da se druže, grozničavo skidaju stvari sa ploča u nameri da "pronađu" londonsko ili britansko-čikaški zvuk. Dešavalo im se da ne spavaju po dva, tri dana uvežbavajući neke pesme.

"Mik i ja smo imali potpuno istovetan muzički ukus. Nikada nisu bila potrebna pitanja ili objašnjenja. Prećutno smo se razumeli. Čuli bismo nešto i samo smo se pogledali. Sve je bilo vezano za zvuk", piše dalje Kit Ričards o počecima.

Dve godine nakon početka prijateljstva, a potom i formiranja benda i prvih svirki, Kit Ričards i Mik Džeger počinju da pišu i komponuju pesme. Do tada su im tri ploče bile obrade, a sada su ušli u ozbiljan muzički biznis. A to je značilo i pisanje sopstvenih pesama. S obzirom na to da su se poznavali u dušu, Mik i Kit su bili određeni od ostalih članova benda da stvaraju.

Producent, menadžer i publicista Endrju Lug Oldam ih je zaključao (bukvalno) u kuhinju u Vilsdenu i rekao im: "Ne izlazite dok ne napišete pesmu". Kasnije je Oldam objasnio zašto je baš njih dvojicu odredio za stvaranje: "Nosio sam se pretpostavkom da ako Mik ume da piše razglednice upućene Krisi Šrimpton, a Kit zna da svira gitaru, onda mogu zajedno i da pišu pesme".

Prva stvar koju je duo Mik-Kit izbacio bila je "As Tears Go By", koju je Marijen Fejtful pretvorila u hit. Oldam je od njih tražio nešto više nalik bendu, nešto "stonskije" i sačekao je da njih dvojica naprave "The Last Time", pesmu koja je ubrzo postala prva na top listi u Velikoj Britaniji, a dosegla je deveto mesto na listama u SAD.

Ulsedila je prva američka turneja, na kojoj su se upoznali i sa Džejmsom Braunom (a Mik Džeger se tada tresao i upijao svaki pokret na sceni svog idola), potom hit "Satisfaction"... Bend je između 1964. i 1966. godine snimio album "Aftermath", na kojem su sve pesme potpisali Mik Džeger i Kit Ričards, a njih dvojica su tada sebi dali nadimak "Svetlucavi blizanci" (Glimeer Twins).

Evo priče Kita Ričardsa o nastanku hita "Satisfaction": "To je bila tipična saradnja Mika i mene. Rekao bih, uopšteno, da sam ja dolazio sa melodijom i osnovnom idejom, a Mik bi onda obavio teži posao, popunio praznine i učinio stvar zanimljivom. Ja smislim: 'I' can't get no satisfaction... I tried and I tried and I tried, but I can't get no satisfaction', a onda sednemo zajedno i Mik kaže: 'Hey, when I'm driving in my car... same cigarettes as me', a onda se poigramo time. Za 'Paint It Black' sam ja napisao melodiju, a Mik tekst. NIje moguće u jednoj rečenici odrediti ko je šta radio. Međutim, muzički rif bi obično dolazio od mene. Ja sam majstor rifova. Jedini koji sam propustio, a koji je smislio Mik Džeger bio je 'Brown Sugar'. Za to mu skidam kapu, prešao me je. To je njegova pesma, i muzika i tekst".

Besmisleno je nabrajati sve albume, pesme, koncerte Stonsa. To možete pronaći na zvaničnoj stranici benda, na Vikipediji, gde god "zagrebete".

Ovde možete da pročitate neke druge stvari, kao što je, recimo, početak benda, pod kojim okolnostima je nastao, saradnji Mika i Kita, njihovim razmiricama, ženama...

Kad smo kod žena: Mik Džeger je najpre bio sa Merijen Fejtful, ali ono što je unelo razdor, odnosno prve pukotine na relaciji Mik-Kit, jeste odnos sa Anitom Palenberg, glumicom, manekenkom...

Ona je najpre bila devojka bivšeg člana Stonsa Brajana Džonsa, koji je preminuo, a imala je romansu sa Kitom Ričardsom dok je bila sa Brajanom. Njihova romansa, potom i veza počela je na odmoru u Maroku. A onda se "spetljala" i sa Mikom Džegerom.

Kit Ričards je u svojoj knjizi opisao i to. "Nisam očekivao da ću je zauzdati (Anitu). To je, verovatno, unelo veći razdor između Mika i mene nego išta drugo, ali, uglavnom kod Mika, ne kod mene. I, verovatno, zauvek".

Ali, Ričards potom priznaje da se "osvetio" Džegeru: "Mogao sam Aniti da napravim sranje zbog toga, ali čemu? Tada sam već bio krajnje ciničan u vezi sa tim stvarima. Hoću reći, ja sam je preoteo od Brajana i nisam očekivao da je Mik ne opali... Ali, znaš već čoveče, dok ste vi to radili (Mik i Anita), ja sam trpao Merijen".

Kada je Ričards objavio knjigu "Life", njih dvojica gotovo da su prestali da pričaju. Osim ovog "detalja", trn u Džegerovom oku bila je i rečenica Kita Ričardsa da mu muškost baš i nije bila za pohvalu, ali da mu testisi jesu bili veliki. To je naljutilo Mika, pa se Ričards kasnije, kao izvinio.

Džeger je povezivan sa mnogo žena, čak i sa Anđelinom Džoli.

Dva puta se ženio, a ima sedmoro dece iz veza sa četiri žene. Frontmen Stonsa je 1970. godine počeo vezu sa Bjankom de Masijas iz Nikaragve, koju je oženio godinu dana kasnije. Rastali su se sedam godina kasnije, a ona je dala čuvenu izjavu: "Moj brak je završen onog trenutka kada smo se venčali".

Još dok je bio u braku sa Bjankom, odnosno u toj završnoj godini braka, Džeger je počeo paralelnu vezu sa manekenkom Džeri Hol, koju je oženio 20 godina kasnije )21. novembra 1990. godine). Ipak, ni taj brak nije potrajao, pa su se rastali 1999. godine. Potom je imao kratku vezu sa Lusijanom Himenez, iz koje je dobio još jednog sina.

- Džegerova deca -

- Iz veze sa Maršom Hant ima kćerku Karis Džeger Hant (43 godine).

- Iz braka sa Bjankom ima kćerku Džejd Šinu Džezabel Džeger (42 godine).

- Iz braka sa Džeri Hol ima dve kćerke i dva sina. Najstarija je Elizabet Skarlet Džeger (29 godina), sin Džejms Leroj Ogustin Džeger ima 28 godina, kćerka Džordžija Mej ima 21 godinu, a najmlađi je Gabrijel Luk koji ima 16 godina.

- Iz kratke veze sa Lusijanom Himenez ima sina Lukasa Morisa Morada (14 godina).

Osim nabrojanih žena, Džeger je dovođen u vezu sa mnogim drugim ženama, kao što su Karla Bruni (supruga bivšeg francuskog predsednika Nikole Sarkozija), glumice Uma Turman i Anđelina Džoli.

Džeger je svojevremeno priznao i da je imao seksualna iskustva sa muškarcima, tačnije sa Dejvidom Bouvijem.

Frontmen Stonsa ima i četiri unučeta.

Svo potomstvo je obezbeđeno, jer je njegova imovina procenjena na oko 300 miliona dolara. A taj "bunar" nikada neće presušiti, jer će i mnoge generacije koje dolaze slušati "Satisfaction", "Paint It Black", "Brown Sugar", "Under My Thumb", "Wild Horses"...

Saznajte više Zatvori

Povezane Vesti