Mihael Šumaher

  • Profesija: Bivši vozač Formule 1
  • Datum rodjenja: 3. januara 1969. u Hirtu (Nemačka)
  • Horoskopski znak: Jarac
  • Omiljeni klub: Keln
Biografija:

Mihael Šumaher je legenda Formule 1. On je rekorder tog takmičenja sa sedam osvojenih titula. Mnogi ga smatraju daleko najboljim vozačem sveta svih vremena, ali i svrstavaju u najuži krug najboljih sportista.

U šampionatu F1 debitovao je 1991. godine i sa velikim uspehom nastupao je do 2006, kada se povukao. Ipak, 2010. godine vratio se iz penzije u ekipu Mercedesa, za koju je nastupao dve sezone bez velikih uspeha.

Kao četvorogodišnjak se okušao u kartingu na lokalnoj stazi koja je bila vlasiništvo njegovog oca Rolfa. Odlični rezultati koje je postizao u detinjstvu bili su najbolja preporuka za više kategorije, pa je posle osvajanja titula u nemačkoj Formuli Konig i Formuli 3, stigao do "najbržeg crkusa na svetu".

Debitovao je za ekipu Džordan zamenivši u ekipi standardnog vozača Belginaca Bertrana Gašoa, koji je morao da odsluži zatvorsku kaznu. Sjajno je iskoristio tu priliku, ali samo kao odskočnu dasku, jer nije potpisao dugoročan ugovor sa Edijem Džordanom, već su njegovi menadžeri izabrali Beneton. Pokazalo se da je to bio potez, jer je Mihael 1994. i 1995, vozeći za taj tim, osvojio dve šampionske titule.

Godinu dana kasnije preselio se u Ferari i ušao u istoriju.

Sa ekipom "crnog konja" stigao je do pet titula u nizu od 2000. do 2004. godine i postavio mnoge rekorde Formule 1. Izvezao je ukupno 308 trka, ostvario 91 pobedu, 155 puta našao se na pobedničkom postolju, 68 puta bio je na pol-poziciji, a 2004. zabeležio je čak 13. trijumfa u sezoni.

Sportista je oko kojeg su bili podeljeni - ili su ga obožavali, ili ga baš nisu voleli, između ostalih i zbog trijumfa sa mrljom, poput onog ostvarenog 1994. godine, kada je na poslednjoj trci u Australiji, koja je odlučivala konačnog pobednika, izazvao sudar sa Dejmonom Hilom, direktnim rivalom sa šampionski pehar.

Dugogodišnji je ambasador UNESCO i toj organizaciji poslednjih godina donirao je više od 1,5 miliona evra. On je uključen i u kampanju Međunarodne automobilske federacije (FIA) o bezbednosti, a učestvovao je je i u brojnim humanitarnim akcijama za pomoć deci. Kao veliki obožavalac fudbala inicirao je i organizovao nekoliko utakmica u kojima su učestvovali poznati sportisti, takođe u humanitarne svrhe.

Mihael Šumaher ubraja se među sportiste koji su najviše zaradili tokom karijere. Njegovo bogatsvo procenjuje se na 600 miliona evra.

Iako je dobar skijaš, Šumaher je krajem decembra 2013. na skijanju u Francuskoj doživeo tešku povredu glave. On je udario u stenu, a od siline udarca zaštitna kaciga mu je pukla. Helikopterom je hitno prebačen u bolnicu u Grenoblu, gde je ustanovljeno da je zaradio teže povrede mozga. Odmah je stavljen u veštački izazvanu komu, a obavljene su mu dve operacije. Njegovo stanje je stabilno, ali i dalje kritično.

Oženjen je Korinom, sa kojom ima dvoje dece - ćerku Đinu Mariju rođenu 1997. godine i sina Mika, koji se rodio dve godine kasnije.

Saznajte više Zatvori

Povezane Vesti