Kiseli kupus je našim precima bio jedna od glavnih zimskih namirnica i izvor vitamina C. Poznato je da je moreplovac Džejm Kuk svoju posadu hranio kiselim kupusom kao prevenciju od opasnog skorbuta.
Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slede vitamin A, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum, belančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima.
Crveni kupus je i do sedam puta lekovitiji od belog, a njegova boja ukazuje da sadrži i lekovite antocijanine.
Vrlo je popularan narodni recept za lečenje nagluvosti pomoću rasola. Uveče, pre spavanja, namočite vatu u rasol od kupusa i stavite je u uvo. Tako spavajte i izvadite je ujutro, savetuje "Alternativa za vas".
Ono po čemu se kiseli kupus razlikuje od sirovog su probiotičke bakterije. Kiseli kupus je izvorna fermentirana hrana prirodno bogata probiotičkim kulturama.
Zbog toga je kiseli kupus jako bitan u lečenju bolesti uzrokovanih disbalansom crevne flore, posebno nakon terapije antibioticima ili hemoterapije.
Blagotvorno deluje na želudac i creva, na njihovu mikrofloru i na peristaltiku, čime pogoduje varenju, naročito masnih obroka, ubrzava metabolizam što pospešuje izlučivanje štetnih tvari iz organizma, čisti i regeneriše jetru.
S ovom dijetom možete izgubiti do tri kilograma u tri dana. Prvi dan pojedite do kilogram i pol kiselog kupusa raspoređenog u obroke. Pijte puno vode s nekoliko kapi limuna. Drugi dan za užinu pojedite pola kilograma kupusa, komadić hleba i nekoliko kašika svežeg sira. Za ručak ponovite, ali u kupus dodajte jabuke isečene na kockice. Za večeru kupusu dodajte dva kuvana krumpira, pet grama putera, malo luka i kima (ili nekoga drugog začina prema želji) i sve to malo prepecite. Trećeg dana iskombinujte jelovnike prva dva dana kako vam najviše odgoara.
Kiseli kupus pospešuje i zarastanje rana, a deluje i kod reume i upale vena. Lokalno ga možete koristiti za ublažavanje svraba na koži usled različitih alergijskih upala, manjih opekotina i uboda insekata, posebno pčele ili ose. Na zahvaćeno mesto stavite oblog od lista kiselog kupusa i omotajte ga gazom.
Imate li glavobolju, na čelo položite list kiselog kupusa i omotajte ga gazom.
Za podizanje raspoloženja, svaki dan pojedite dve do tri viljučke rendanog kiselog kupusa.
Ljudi koji redovno konzumiraju puno kiselog kupusa jači su i otporniji na bolesti. Zbog toga se kiseli kupus posebno preporučuje starijim osobama, osobama s oslabljenim imunitetom i deci.
Da biste iskoristi sve hranjive tvari u kiselom kupusu konzumirajte ga sirovog, kao i njegov rasol.
Najzdraviji je u obliku salate uz dodatak bučinog ulja. Osim toga, možete ga kuvati, pržiti, peći, kombinovati sa žitaricama.
Kako se kisli kupus
- 15 kg kupusa
- 0,5 kg soli
- šest lovorovih listova
- kašika bibera u zrnu
- komadići dunje radi žuće boje ili cvekle ako želite roze rasol.
U plastično bure složite red rendanog kupusa, a zatim red soli i začina. Nastavite tako dok sve ne potrošite. Sve zalijte vodom dok ona prekrije kupus i hermetički zatvorite. Prvo držite bure na sobnoj temperaturi dok se ne ukiseli, za šta je potrebno oko mesec dana. Zatim ga premestite na hladno mesto poput podruma i čuvajte na temperaturi ne većoj od pet stepeni Celzijusovih. Ako bure nije puno do vrha, pritisnite ga nečim, na primer najlon kesom napunjenom vodom.