• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zlatni Litvanci" - godinu dana posle

Autor Mladen Šolak

Reprezentativci Srbije do 19 godina prošlog leta postali su šampioni Evrope i doneli retko fudbalsko zlato u zemlju. Gde su godinu nakon velikog uspeha?

"Ne može nam niko ništa", pevali su pre tačno 12 meseci najbolji srpski omladinci, posle osvajanja prvenstva Starog kontinenta u Litvaniji, zbog koje će zauvek ostati upamćeni i kao naši "Litvanci". "Zlatni Litvanci"!

Nažalost, njihovi naslednici, među kojima je i bio i šampionski četverac (Rajković, Milinković Savić - Maksimović - Gaćinović) stali su ove nedelje u Mađarskoj u polufinalu Evropskog prvenstva (EP). Eliminisao ih je Portugal na penale, na isti način na koji su ga upravo "orlići" prošle godine pobedili, takođe u polufinalu.

Tačno godinu dana posle jednog od najvećih uspeha srpskog fudbala, značajan deo šampionskog sastava promenio je klubove. Neki i države.

Njihov selektor Ljubinko Drulović u međuvremenu je radio i kao vršilac dužnosti selektora "A" reprezentacije, ali je trenersku palicu "orlova" u ponedeljak i definitivno predao Holanđaninu Diku Advokatu.

A, kako i gde stasavaju naši zlatni "orlići"?

GOLMANI

Predrag Rajković (na slici) - Jedan od heroja uspeha u Litvaniji, nedugo posle turnira prešao je iz Jagodine u Crvenu zvezdu i seo na njenu klupu. Momak iz Negotina stao je pred stative šampiona samo u maju, u Novom Sadu, u utakmici protiv Vojvodine bez rezultatske važnosti. Ovog leta je takođe branio za reprezentaciju na EP za igrače do 19 godina.

Stefan Čupić - Takođe talentovani čuvar mreže debitovao je za prvi tim OFK Beograda i pre Litvanije i pre nego što je proslavio 19. rođendan. Ni prošle sezone nije branio za klub u kontinuitetu, ali je na nedavnom, jakom pripremnom turniru u Moskvi (Benfika, CSKA, Malaga, OFK) poneo i kapitensku traku, što bi moglo i da nagovesti njegovu sezonu pune afirmacije.

ODBRANA

Petar Golubović - Stub odbrane "zlatnih orlića" i talentovani univerzalac (igrao desnog beka, štopera i zadnjeg veznog) pola godine posle EP 2013 prešao je u Romu. Koliko vicešampion Italije ozbiljno računa s njim govori i to da je pre nekoliko dana otputovao sa prvim timom na pripreme u SAD i da ne bi iznenadilo da u takmičarskoj 2014/15 bude rezerva Majkonu kraj desne aut linije.

Slobodan Urošević - Kao i prošlog leta, do četvrtka je bio igrač Rada, s razlikom u tome da je u međuvremenu sakupio 17 superligaških nastupa za "građevinare", dve asistencije i 1.102 minuta na terenu. Sledeće sezone igraće za Napredak.

Nikola Antić - Doskorašnji fudbaler Rada, koji je prošlog leta dovođen u vezu sa Crvenom zvezdom, a u aktuelnom prelaznom roku pominjan je i kao potencijalno pojačanje Partizana.

Aleksandar Filipović - Jedan od najtalentovanijih štopera u Srbiji sakupio je, zaključno sa minulim prolećem, za prvi tim Jagodine 26 nastupa. Dobrim igrama zainteresovao je skaute klubova sa Zapada. Među prvima se javio Fulam, koji je poslao i konkretnu ponudu. Predsednik kluba Goran Milanović otkrio je i da ga Frajburg želi.

Miloš Veljković (na slici ispod) - Jedan od internacionalaca među Litvancima. Prošlog leta Totenhem mu je dozvolio da zaigra za reprezentaciju na U-19 EP, a ovog leta mu je to zabranio, jer je bio potrebniji "pevcima" na američkog turneji. U SAD je po poluvreme odigrao u štoperskom tandemu sa Kabulom, a jednom je nastupio i uz Dosona.

VEZNI RED:

Sergej Milinković Savić - Nastup u Litvanji bio je odskočna daska za jednog od najperspektivnijih srpskih veznih igrača. Minule sezone je paralelno igrao i za omladince i za seniore Vojvodine, postizao važne golove (na primer, za remi sa Partizanom u Humskoj), a na kraju proleća prešao je u Genk. U Mađarskoj se ovog leta priključio timu pred polufinale i stegao zube da pravo sa priprema provede na terenu 120 minuta. U dva navrata je umalo savladao golmana Portugala sa polovine terena. Budućnost srpskog fudbala.

Dejan Meleg - Kao i pre 12 meseci, fudbaler je Ajaksa, trenutno na pozajmici Kamburu. U jednoj od poslednjih priprema za početak nove sezone postigao je gol protiv Paoka sa više od 40 metara. Ugovor sa amsterdamskim klubom veže ga za "kopljanike" do 2016. godine. Prošle jeseni debitivao je za drugi tim Ajaksa.

Marko Pavlovski - Kapiten i jedan od predvodnika "Litvanaca". Napustio je OFK Beograd u avgustu 2013 i prešao u Porto, kao pozajmljen igrač, sa mogućnošću "zmajeva" da ovog leta otkupe njegov ugovor, što su i učinili. Iako u B timu svog novog kluba nije imao zavidnu minutažu (zbirno tek dve cele utakmice), očekuje se da od jeseni dokaže svoj potecijal i na terenu, bar kao što je radio u dresu OFK Beograda i reprezentacije.

Andrija Luković - "Banjički virtuoz" i ovog leta je prošao pripreme sa Radom, pod vođstvom trenera Milana Milanovića, poznatog po dobrom radu sa talentima. Prošle jeseni bio je na probi u Anderlehtu, a ovog leta je dovođen u vezu sa PSV Ajndhovenom, u kojem bi lako mogao da nastavi karijeru. Dres "građevinara" nosio je na 36 takmičarskih utakmica i u njemu postigao pet pogodaka.

Mijat Gaćinović - Uz Andriju Živkovića i Danila Pantića najkreativniji igrač reprezentacije koja je u Mađarskoj pokušala da ponovi uspeh svojih prethodnika. Ofanzivac Vojvodine odavno je želja mnogih većih klubova, pa i beogradskih "večitih rivala", zbog čega se lako može zaključiti da će ovog leta sigurno promeniti sredinu. U takmičarskoj godini započetoj litvanskim zlatom takođe je igrao i za seniore i za omladince, a na kraju sezone je dao značajan doprinos i prvom osvajanju Kupa Srbije u istoriji Vojvodine.

Milan Vojvodić -Vezisti Spartaka medalja sa Evropskog prvenstva nije mogla da obezbedi i veću minutažu u Subotici. Od EP do danas odigrao je sedam takmičarskih utakmica. I dalje je u Spartaku.

Nemanja Maksimović (na slici iznad) - Naslednik Pavlovskog sa trakom oko ruke, bio je jedan od značajnijih igrača i u novim "orlićima", Veljka Paunovića. Prošle sezone je odigrao Evropsko prvenstvo kao slobodan igrač (posle raskida sa Crvenom zvezdom), da bi posle turnira potpisao ugovor sa slovenačkim Domžalama, u kojima planira da ostane bar još godinu.

NAPAD:

Ognjen Ožegović - EP u Litvaniji odigrao je kao igrač Crvene zvezde, potom je bio pozajmljen Voždovcu, pa je tokom sezone napustio svoj matični klub i prešao u Rad. Ovog leta je Donji Srem objavio da ga je angažovao, pa je sam sebe demantovao.

Uroš Đurđević - Deo napadačkog tandema "orlića" od kojeg Srbija očekuje mnogo narednih godina. Posle odlično odigranog EP došao je u sukob sa tada prvim čovekom Rada, Rankom Stojićem, pa je prvi deo sezone 13/14 proveo na tribinama. U januaru je prešao u Vitese i za mladi tim tog kluba odigrao sedam utakmica, a za seniore šest. Postigao je jedan pogodak.

Aleksandar Mitrović - Najbolji igrač "litvanske" generacije i najperspektivniji srpski fudbaler, uz Lazara Markovića. Posle EP prešao je iz matičnog Partizana u Anderleht (30. avgusta), nastupio u Ligi šampiona i na 40 utakmica za tim iz Brisela postigao 17 golova, uz sedam asistencija. Jedan od najvećih evro-talenata i već sada prvo napadačko rešenje i seniorske reprezentacije. Ovog leta kritikovan je što je stigao na početak priprema sa nekoliko kilograma viška, ali je već 20. jula postigao prvi gol u pobedi svog tima 2:1 u Superkup okršaju protiv Lokerena. Sa Anderlehtom je osvojio i titulu.

Aleksandar Čavrić - Tehnički nadaren napadač OFK Beograda i dalje je među "romantičarima", iako se već nekoliko prelaznih rokova licitira u koji će klub preći. Već po navici raduju mu se u Zvezdi na početku svake zime i leta, ali je nekoliko puta istakao da mu je prioritet odlazak u inostranstvo. Prošle sezone postigao je 11 golova.

Komentari 13

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gordana

Sto vise zlata tim bolje

Silverspurs84

Reprezentativci u toj kategoriji su zdrava deca koja znaju da igraju fudbal, dok su seniori obično mafijaška deca, bez ikakvog talenta za fudbal. Zato i jesmo tu gde smo.

Neverovatno, ali istinito

Donji Srem objavio je u junu da je doveo Ognjena Ozegovica i to potvrdio na svojoj zvaničnoj Facebook strani. Ipak, kasnije se ispostavilo da je klub pogresno izdao saopštenje i da to nije taj Ožegović.

Najnovije

Kolumnisti