• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tender za pametna brojila, ko zna koji po redu

Izvor MONDO/Tanjug

Elektroprivreda Srbije (EPS) objavila je danas međunarodni tender za nabavku električnih brojila sa daljinskim očitavanjem, koja će se finansirati iz dela kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Prema podacima sa sajta EBRD, nabavka informatičke i merne infrastrukture, pored pametnih brojila, uključiće i isporuku hardvera i softvera, uređaja za komunikacije, aplikacija i pružanje usluga za integraciju sistema za daljinsko očitavanje i obuku za isti.

Tender će biti otvoren do 3. marta 2015. godine.

Slični tenderi raspisuju se, i obaraju žalbama neuspešnih domaćih ponuđača, od 2004. godine ali ovoga puta možda bude drugačije. Sada su iza projekta, koji se u EPS-u dsmatra najprofitabilnijim mogućim za srpskog eenergetskog diva, čvrsto stali EBRD i Evropska investiciona banka (EIB) koje su odobrile EPS-u zajmove od po 40 miliona evra za realizaciju tog projekta.

U trci Bodiroga, Vojin Lazarević...

Četiri kompanije bi u potpunosti mogle da zadovolje potrebe tržišta i proizvedu „pametna brojila” po svetskoj tehnologiji, kaže Jovan Vujasinović, predsednik Grupacija proizvođača opreme za merenje struje pri Privrednoj komori Srbije. To su „Sitel”, ćerka kompanije „Mikroelektronika” iz Banjaluke, EVG u vlasništvu bivšeg košarkaša Dejana Bodiroge, „Enel” Dragana Vasiljevića iz Beograda i „Meter end Kontrol” u sastavu „Rudnap grupe” Vojina Lazarevića, koji je ušao među prvih pet kompanija u svetu za proizvodnju „pametnih brojila”, pisala je pre neki dan "Politika".

Uslovi tendera su da ponuđač ima dobar finansijski položaj u proteklih pet godina i dugoročnu profitabilnost, prosečan godišnji promet u proteklih pet godina od najmanje 75 miliona evra i da ima pristup ili raspolaže sredstvima od najmanje 25 miliona evra.

Ponuđači moraju da budu uspešni u izvršenju najmanje jednog sličnog ugovora za električne brojila sa daljinskim očitavanjem, koji je u funkciji na evropskom tržištu, sa najmanje 100.000 brojila, kao i sistema za upravljanje i skladištenje očitanih podataka (MDM/R) sa najmanje 200.000 mesta isporuke i pružanja sličnih usluga u proteklih pet godina.

Da bi se kvalifikovali za dodelu ugovora ponuđači moraju da imaju fabrike koje proizvode spektar električnih brojila za električnu energiju sa daljinskim očitavanjem, da imaju najmanje pet godina iskustva i godišnju proizvodnju od najmanje 250.000 komada.

Sve ponude moraju sadržati garanciju ponude u iznosu od 1,8 miliona evra, navodi se u tenderu.

Najsavremeniji merni sistemi, u kojima su "pametna brojila" samo jedan od segmenata sistema, trebalo bi da unaprede kvalitet usluge kupcima, omoguće daljinsko registrovanje i očitavanje potrošnje bez uticaja ljudi, kao i daljinsko uključivanje i isključivanje kupaca, i kontrolu potrošnje, čime će se rešavati i problem krađe struje.

Prema ranijim informacijama iz EPS-a, planirana je nabavka oko 250.000 brojila za domaćinstva i 7.000 mernih sistema za velike potrošače.

U Srbiji postoji oko 3,5 miliona brojila, od čega je 3,1 milion u domaćinstvima, a oko 400.000 su industrijski potrošači.

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Aleksandar

Toje mnogo dobro ako nam ugrade brojila na daljinsko očitavanje meni godišnje jednom dolaze da očitavaju strujomer i tako da sam ja primoran da svakog meseca da telefonom dostavljam potrošnju struje a kad se nejave na telefon ja moram 20 kilometara da pređem do distribucije da im dostavim potrošnju struje

dreepatz

Jedino sto se ovde moze posmatrati "poboljsanjem kvaliteta usluge" jeste potencijalno sprecavanje kradje struje. Gde opet ne vidim kako ce to uraditi brojilima kad se lopov kaci na banderu. Sve ostalo je zamagljivanje ociju narodu kako bi sto vise ukrali od investicija a takodje i kako bi sto striktnije naplacivali dugove. Ne platis do 15.? Ode struja odmah, nece te ni pitati. To zvuci kao dobar potez, kad mi ne bi bili drzava gde ti je plata 300 evra a sopstvena drzava te kroz racune potkrada i naplacuje nerealno visoke cene za nesto sto je javno dobro a to je ENERGIJA iz elektrana koje je NAROD sagradio.

special image