SRUŠENO 20.000 KVADARATA divlje gradnje u Beogradu, a ima još | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beograd

SRUŠENO 20.000 KVADARATA divlje gradnje u Beogradu, a ima još

Izvor Tanjug
Izvor Tanjug

U glavnom gradu je srušeno 15 bespravno građenih objekata ukupne površine oko 20.000 kvadratnih metara, otkako je na snazi novi Zakona o planiranju i izgradnji iz novembra 2018. godine.

Izmenom zakona nadležnost za rušenje nelegalnih objekata je sa opština prešla na gradsku građevinsku inspekciju i to, izgleda, daje rezultat.

Gradska sekretarka za inspekcijske poslove, Sonja Božović, kaže da je to daleko više nego isti period prethodne godine, ali i više nego prethodnih decenija. Ističe da to jasno govori da sadašnja gradska vlast ima jasnu političku volju da stane na put bespravnoj gradnji.

"To se i vidi na terenu. Imamo veliku pomoć od strane drugih institucija i organa u vidu obezbeđivanja sredstava i opremanja inspekcije, kao i odličnu saradnju sa nadležnim tužilaštvima što je jako važno u ovim postupcima", rekla je Božović.

Među bespravno građenim objektima koji su porušeni je, kaže, bilo i poslovnih i stambenih objekata, ali i dodaje da se građevinska inspekcija ne vodi kriterijumom namene objekta, već pre svega time da je izgrađen u skladu sa zakonom i važećim propisima ili mimo toga.

Osnovni kriterijum kojim se vodi inspekcija je, ističe Božović, zaštita javnog interesa, bezbednost građana i dece i uklanjanje objekata sa javnih površina.

Podsetila je da postoji čitav set kazni za bespravnu gradnju, od inspekcijskih mera koje se ogledaju u obustavi izvođenja radova, stavljanju trake odnosno zatvaranju gradilišta i u krajnjoj instanci uklanjanju objekata do podnošenja krivičnih i drugih kaznenih prijava.

"Od početka primene novog zakona mi smo zatvorili više od 350 bespravnih gradilišta. Podneto je više od 300 krivičnih i drugih kaznenih prijava za delo građenje bez građevinske dozvole i po našim saznanjima do sada je pravosnažno osuđeno oko 100 lica", precizirala je Božović.

Govoreći o tome koje mere Grad preduzima u cilju sprečavanja divlje gradnje, rekla je da se kontrolišu sva gradilišta i da, ukoliko se utvrdi da dolazi do neslaganja, odstupanja od građenja inspektor preduzima sve zakonom predviđene mere u zakonom predviđenim rokovima, kao što je zatvaranje gradilišta i u krajnjoj instanci uklanjanje bespravnog objekta.

Povezane vesti

Inicijalizacija u toku...

Komentari 7

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Svi će tuziti drzavu jer ih nije sprecila na vreme

tako je i Tito. Gde ste bili kad su zidali?Ne zida se za 1 dan. Ko je onda bio na vlasti nema ni veze kad tuze osteceni drzavu deca ce i i njihova plaćati odštetu. Zato u stampedu beze iz Srbije.

Ivan011

Tako je, da se rusi nelegalno. Ali ni da se ne izdaju dozvole jer ovo sto ste dozvolili izgleda toliko divlje...

naisti

A kaludjerica jeli ona na listi za rusenje.?

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU