Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu - 9. maj, kao državni praznik u Srbiji, biće obeležen nizom događaja tokom vikenda, od polaganja venaca, preko koncerata do vatrometa. Povodom Dana pobede danas će se sa Savske terase uz najviše vojne počasti oglasiti počasna artiljerijska paljba.

Grad Beograd, Ruski dom u Beogradu i Besmrtni puk povodom proslave Dana pobede nad fašizmom i obeležavanja 80 godina od početka Drugog svetskog rata organizovaće niz dvodnevnih svečanosti, navedeno je u saopštenju Besmrtnog puka. Tako će na Trgu Rrepublike danas biti održan koncert ruskog Hora "Turecki" 8

Na sam Dan pobede, 9. maja, kako je saopšteno iz Vlade Srbije, u 11.30 na Groblju oslobodioca Beograda biće položeni venci i odata počast oslobodiocima srpske prestonice. U ceremoniji koju će predvoditi ministarka za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, učestvovaće i predstavnici Ministarstva odbrane, Grada Beograda, SUBNOR-a i ambasada Rusije, Ukrajine, Belorusije, Kazahstana i Azerbejdžana.

Na Dan pobede na Avali biće položen venac kod Spomenika sovjetskim veteranima, a u 20.00 u Narodnom pozorištu biće održana svečana akademija.

Istog dana, u organizaciji Grada Beograda, Ruskog doma i Besmrtnog puka, u 9.00 na Trgu republike biće emitovan direktan prenos Parade pobede sa Crvenog trga u Moskvi, a u 13.30 sati biće položeni venci na Spomen ploču Crvenoarmejcima na Trgu republike.

Posle toga planirano je obraćanje ministra i predsednika Fondacije Besmrtni puk Nenada Popovića, zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, ambasadora Rusije Aleksandra Bocan-Harčenka i direktorke Ruskog doma u Beogradu Jevgenije Baranove.

Nakon toga na Trgu Republike biće održan koncert "Heroji žive" kao i premijera ruskog ratnog filma "Podolski kadeti".

Cela manifestacija biće okončana svečanim vatrometom u centru Beograda u 21.00.

(MONDO/Tanjug)