• Izdanje: Potvrdi
Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NIČE NOVI KOMPLEKS NA NOVOM BEOGRADU: Gradi se više od 5.000 stanova, vrtići, osnovne škole!

U ovom malom gradu živeće više od 14.000 ljudi.

Novi stambeni kompleks na području IMT-a Izvor: Grad Beograd/ Urbanistički zavod Beograda

Na Novom Beogradu, na području koje je zauzimala Industrija mašina i traktora (IMT), u planu je da bude izgrađen novi stambeno-poslovni kompleks. Kako je predviđeno nacrtom plana detaljne regulacije (PDR) područja između ulica Jurija Gagarina i Zemunske, i to njegovom prvom fazom, koji je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove stavio na javni uvid, na oko 47,8 ha površine planirana je izgradnja više od 5.000 stanova. Pored toga kompleks će imati i više predškolksih ustanova, dve osnovne škole, kao i oko 150.000 m2 BRGP komercijalnih sadržaja.

"Plan se odnosi na područuje šireg industrijskog kompleksa, koji obuhvata i lokaciju ugašene fabrike traktora i fabriku FMO. Prva faza obuhvata prostor između ulica Jurija Gagarina, Omladinskih brigada, kompleksa Airport City, Zemunske ulice, kompleksa Movem, lesnog odseka, zaštitne zone dalekovoda i planirane saobraćajnice Nova 4, uključujući i samu saobraćajnicu", navodi se u planu.

Možda će vas zanimati

Cilj izrade plana je definisanje namene površina i pravila uređenja i građenja na prostoru bivših fabrika IMT i FMO, kroz sagledavanje prostornih mogućnosti predmetne lokacije, njenog neposrednog i šireg okruženja, tako da se optimalno iskoriste potencijali ovog prostora i omogući efikasno i održivo korišćenje gradskog građevinskog zemljišta.

Planom je obuhvaćena površina koja iznosi oko 47,8 ha, a predviđeno je da na ovom prostoru živi 14.770 stanovnika u 5.093 stanova.

Planom je predviđeno da se BRGP stanovanja sa sadašnjih 6.400 m2 poveća na čak 153.200 m2, dok je u okviru ove zone planira BRGP komercijalnih sadržaja od 17.000 m2. Maksimalna dozvoljena visina venca objekta je 23 m, maksimalna visina venca povučene etaže je 26 m.

Predviđeno je u okviru mešovitih gradskih centara stanovanje na 478.550 m2 BRGP i 151.638 m2 BRGP komercijalnih sadržaja. Mešoviti gradski centri, podrazumevaju kombinaciju komercijalnih sadržaja sa stanovanjem. Maksimalna visina venca objekta je 32 m, maksimalna visina venca povučene etaže je 35 m.

Komercijalni sadržaji obuhvatićeoslovne komplekse, trgovinu na malo (robne kuće, supermarketi, prodavnice prehrambene, neprehrambene, specijalizovane i mešovite robe, trgovinski centri, diskontni centri), poslovanje (poslovne i finansijske institucije, predstavništva, privredna društva i agencije za pružanje poslovnih, intelektualnih, informatičkih i drugih), ugostiteljstvo i turizam (moteli, hoteli, pansioni, hosteli, restorani, kafei, turističke agencije), komercijalni vidovi sportskih, rekreativnih aktivnosti, zabave, kao i izložbeno-prodajni prostori (saloni automobila, prodaja nameštaja).  BRGP komercijalnih sadržaja biće smanjen sa postojećih 49.700 m2 na 16.000 m2.

Brojni pbjekti IMT-a igrađeni su na poručju PDR- i u fazi su rušenja i čišćenja lokacije, zatim objekti megamarketa Roda, tržni centar Ekstra, Dom zdravlja, dečiji vrtić i drugi objekti spratnosti P+2 do P+4.

Objekti za škole i vrtiće

Planirane su tri lokacije za objekte predškolskih ustanova maksimalnog kapaciteta 270 korisnika, kao i četiri depandansa predškolskih ustanova. Ukupan planirani kapacitet predškolskih ustanova iznosi 1.160 dece.

Takođe, planiran je smeštaj učenika osnovno-školskog uzrasta u okviru dva planirana objekta osnovnih škola i to ukupnog kapaciteta od 1.680 učenika (raspoređenih u 56 odeljenja).

Ono što će biti zadržano je postojeće parterno uređenje-interna saobraćajna mreža, parking i zelenilo.

Naručilac izrade plana je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, nosilac izrade Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove, a obrađivač plana Urbanistički zavod Beograda.

(MONDO/e-Kapija)

Pročitajte i ovo:

Inicijalizacija u toku...

Komentari 40

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mance

Daj milion kvadrata

Хахаха

Где год нађеш места, ти сагради зграду. Причам о ИМТу већ годинама да ће бити, следеће је паркинг за трамваје и аутобусе ГСПа код белвила, само да виде где да преместе.

beogradski

Koji bre ljudi? Odakle dolaze toliki ljudi? Samo vi dovlačite sve u BG a posle kukajte kako su sela i manji gradovi prazni.

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU