• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SLAVIJA VIŠE NEĆE BITI ISTA - BEOGRAD IZAŠAO SA NOVIM PLANOM! Umesto parkinga gradiće se nešto sasvim NEUOBIČAJENO

Autor Uroš Matejić

Umesto parkinga na Slaviji gradiće se biblioteka, kulturni centar i komercijalni sadržaji.

 slavija protest gorivo.jpg Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Gradske uprave grada Beograda oglasio je javni uvid u Nacrt izmena i dopuna plana detaljne regulacije blokova 15 i 16, između ulica Makenzijeve, Alekse Nenadovića, Njegoševe, Beogradske i Trga Slavija. Kako se navodi, ciljevi izrade plana je da se kroz sagledavanje prostornih mogućnosti lokacije, njenog neposrednog i šireg okruženja, "optimalno iskoriste mogućnosti ovog prostora i efikasnije koristi gradsko građevinsko zemljište". Ovim dokumentom, na prostoru parkinga na Trgu Slavija planirana je izgradnja komercijalnih sadržaja i objekta kulture.

Granicom izmena i dopuna plana obuhvaćen je prostor na ukupnoj površini od 3.16 ha sa vezama sa postojećom i planiranom infrastrukturom. Prostor je planskim rešenjem podeljen u dve celine - celinu nove izgradnje (prostor uz Makenzijevu) i celinu zonu sanacije (preostali prostor blokova). Zona planirane izgradnje nalazi se duž Makenzijeve ulice na sada neizgrađenim parcelama, kao i na parcelama u kontaktnom području Makenzijeve ulice, u ulici Prote Mateje i Alekse Nenadovića.

Kako je navedeno u planu, prediđa se da komercijalni sadržaji umesto sadašnjih 16a 40m2, zauzimaju 63a 45m2, kao i da se na 6a 87m2 izgradi ustanova kulture. Prema planu, na ovom prostoru neće biti postojećih površina za parking, a ostali parametri, poput površina za stanovanje i saobraćajnica, neće biti bitno menjani.

Izvor: Google maps / printscreen

Biblioteka i kulturni centar na 700 m2

Planirana je površina za objekat kulture sa javnom površinom u funkciji saobraćaja - pristupnom saobraćajnicom u funkciji parkinga i pristupa planiranim objektima. Objekat će primarno biti namenjen biblioteci - 300 m2 - osnovni fond od 50.000 knjiga, internet - čitaonicu i jedan otvoreni višenamenski prostor, koji bi se mogao koristiti za manje kulturne skupove, priredbe ili izložbe.

Ostatak prostora se može koristiti kao kulturni centar, muzej, galerija, info-centar, medijateka... Planirana BRGP je maksimalno 700m m2, a maksimalna spratnost P+3+Ps.

Sala mira

U planu se navodi i da je zbog posebnog značaja spomenika kulture "Sale mira", koji je u vreme svog nastanka imala u društvenom, socijalnom i urbanističkom razvoju Beograda i Srbije i zbog kojih je i proglašena za spomenik kulture obavezno njeno adekvatno obeležavanje. Uzimajući u obzir činjenicu da je originalni objekat porušen, u cilju zaštite "duha mesta", na pogodnom mestu u okviru novog arhitektonskog sklopa, planirati prostor (salu) sa polivalentnom namenom i kompatibilnim sadržajima, opredeljen za javne skupove, debate, izložbe, tribine i drugo.

Salu orjentisati prema reprezentativnim otvorenim prostorima u okviru kompleksa (platou na uglu Beogradske i Trga Slavija, pešačkoj vezi između ulica Beogradske i P. Mateje ili javnim prostorima i atrijumima u unutrašnjosti kompleksa). U okviru novog objekta na adekvatan način obeležiti sećanje na uklonjeni spomenik kulture i njegov istorijski značaj.

Precizno definisanje položaja i načina rekonstrukcije "Sale mira" biće utvrđeno putem javnog arhitektonsko-urbanističkog konkursa. Naručilac plana je Vasa Vitorović iz Beograda, a nosilac izrade Urbanistički centar doo. Javni uvid traje do 26. jula.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 14

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Hocu...

Pljeskavice i pice da nam vratite! Oteto prokleto!

zvezdaeliminator

koliko se ja secam tu je nekada bio bioskop gde su se prikazivali svedski akcioni, u potkrovlju stolovi za bilijar, prava rupetina u to vreme

mr. david

"Plac na kome je danas parking mora biti vracen vlasniku restitucijom!" Nekretnine otete od strane komunista se vracaju iskljucivo Hazarima.