Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić obratio se medijima kod Spomenika braniocima Beograda 1915. godine povodom radova koji su jutros krenuli. 

"Ovo je važno istorijsko mesto, a već smo došli do toga da su nam tereni ušli na pola metra od Spomenika braniocima Beograda 1915. godine. Ja podržavam sport, ali važno je i istorijsko-kulturno nasleđe i mi sada ovde uklanjamo tri terena", rekao je Šapić.

Na licu mesta nalaze se radnici i mašine. "Jutros smo krenuli sa radovima. Nalazimo se na izuzetno istorijskom značajnom mestu. Spomenika braniocima Beograda 1915. godine je važan i zato mislim da je važno da njegovo istorijsko i kulturno značenje u praksi privedemo nameni i pokažemo da ukoliko ne vodimo računa o našoj prošlosti, ne možemo da računamo na svetlu budućnost. Ovaj spomenik je jedan je od naših najvažnijih spomenika, iako nije simbol velike pobede, ali jeste simbol velike žrtve. Vidimo da su sada ovde tereni došli do pola metra od njega. Ja podržavam sport, ali važno je i istorijsko-kulturno nasleđe i mi sada ovde uklanjamo tri terena", objasnio je gradonačelnik.

Kako je rekao, ovaj deo ovde postaće spomen park, ostaće 14 ili 16 terena, a "ko se bude javio i ponudio najveću cenu moći će da uđe ovde i drži lep i kvalitetan sportski centar i teniske terene". "Uradićemo ga valjano i biće na ponos svih nas, biće mesto gde će i najviši državni vrh da odaje počast onima koji su to zaslužili, koji su dali živote da bi branili naš grad", rekao je Šapić i doda da će Zavod za zaštitu spomenika Beograda da sprovodi radove, prenosi Blic.

Kako je dodao, prvo mora da se ukloni i očisti čitav teren, a o dinamici izvođenja radova, građani će biti naknadno obavešteni. Terene čije je rušenje najavio gradonačelnik Beograda donedavno je koristio Novak Đoković, u okviru svog teniskog centra "Novak", piše Nova.rs.

Teniski centar postoji oko 15 godina, a na njemu je odigrano sedam ATP turnira i jedan VTA, kao i bezbroj manjih takmičenja. On je bio glavna baza Đokovićevih priprema i treninga, ali i brojnih drugih tenisera, i srpskih i inostranih.

BONUS VIDEO: 

OVO TREBA DA ZNATE PRE NEGO ŠTO POZOVETE MAJSTORA Postoji način da uštedite novac kada vam treba POPRAVKA Kurir televizija

(MONDO)