Šta su arheolozi pronašli na nalazištu pored Skupštine Srbije? Kada će na tom mestu početi gradnja garaže i kako će ona izgledati? Otkrio je za TV Prva predsednik Opštine Stari grad Radoslav Marjanović. Kako je rečeno sada je na redu da se ono što je pronađeno i arheološki važno, izmesti, sačuva, kako bi mogla da počne da se gradi garaža.

Koliko će biti parking mesta u ovom podzemnom parkingu i kada počinje njegova izgradnja, objasnio je Marjanović u nastavku: "U sklopu izgradnje garaže bila je obaveza da se obave arheološka istraživanja koja su rađena tokom prošle godine i nakon toga je bila jedna kraća pauza zbog pripremanja projekta kako bi se izmestilo ono što je značajno i pronađeno na lokalitetu. Kao najvažnija stvar koja je pronađena jeste rimski vodovod i taožnik za koji su uz sve saglasnosti urađeni projekti za njegovo izmeštanje. To su delovi rimskog vodovoda. Na samoj lokaciji pronađeno je i nekoliko grobnica. Iste ovakve su pronađene  i kada se gradila garaža ispred skupštine grada. Ono što je deo posla jeste da se vodovod izmesti i on će biti smešten u specijalizovanom depou i naravno da se sve radi pod nadzorom Muzeja grada Beograda", rekao je Marjanović i dodao:

"Nakon izmeštanja koje bi trebalo da bude gotovo početkom marta, krenuće se sa radovima na izgradnji podzemne garaže. Ono što je značajno za građane Beograda jeste da će ova garaža imati 284 mesta, to je broj mesta koji je sad u okolnim ulicama. Biće slične veličine kao garaža kod Pionirskog parka. Ono što je značajno jeste da će nakon završetka izgradnje podzemne garaže biti izgrađen i potpuno novi park. Tu će moći da se vide i arheološki pronalasci. Procena da će biti gotova garaža jeste između 15 i 18  meseci", rekao je Marjanović.

BONUS VIDEO:

KADA ĆE BITI GOTOVA GARAŽA KOD SKUPŠTINE? Šapić otkrio razloge zastoja i dinamiku nastavka gradnje: OVO ČEKA TRG NIKOLE PAŠIĆA Kurir TV

 (MONDO/J.D.)