• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KO JE OTKRIO "ZLATNU KOKU", OVE FIRME KOPAJU PO SRBIJI: Tri zemlje gospodare bogatim rudama, evo šta o tome kaže geolog

Autor Ivana Lazić

U potragu za bogatim rudama uključeno je više od 100 firmi, a 90 posto njih je sa stranim kapitalom.

 Ko kopa zlato u Srbiji Izvor: google maps/screenshot/shutterstock/art design

U Srbiji je prema rečima predsednika Aleksandra Vučića pronađeno još jedno nalazište zlata, koje spada u red 100 najbogatijih u svetu, a u potragu za bogatim rudama uključeno je više od 100 firmi, od kojih je većina sa stranim kapitalom. Desetak njih, sa krajnjim sedištem u Australiji, Kanadi i Kini, kontroliše čak 90 posto teritorije koja se istražuje, čija je ukupna površina 5.673 kvadratna kilometra.

Neizvesno za sada je da li je neka od njih otkrila i ovu “zlatnu koku” ali ono što je izvesno, to je da iako su registrovane u Srbiji, preko firmi u ofšor zonama i povezanih preduzeća u našoj državi, “gospodare” istražnim poljima srpske rude.

U tu grupu, ušle su i neke firme iz Srbije, koje su dobile istražno pravo za površinu od samo 30,255,6 hektara. Po saznanjima “Blica” reč je uglavnom o onima koje se u najvećoj meri vezuju za ugalj.

Da li srpsko rudno bogatstvo može da pređe u ruke stranih firmi?

Profesor na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu, Rade Jelenković, kaže za “Blic” da razloga za brigu nema.

"Poslovanje na principima otvorenog tržista podrazumeva da se globalni finansijski kapital slobodno kreće i ulaže tamo gde postoje mineralni resursi. Nema ograničenja ni u jednoj razvijenoj zemlji sveta oko porekla kapitala koji se ulaže u istraživanja i rudarstvo. Primer je da se u jednoj od dve najrazvijenije rudarske zemlje na svetu, Kanadi, ostvaruje priliv direktnih stranih investicija u rudarstvo koji je približno isti iznosu koji kompanije iz te zemlje ulažu u druge zemlje. Resursni nacionalizam nije kompatibilan sa globalnom prirodom ove industrijske grane", kaže Jelenković.

On navodi da dobrim zakonskim rešenjima je regulisana korist koju ostvaruju strani ulagači i domaća privreda.

"Princip otvorenog tržišta podrazumeva da je i domaćim kompanijama omogućeno da posluju po istim zakonima i propisima kao i strane kompanije. To su principi koji su poštovani u Zakonu o rudarstvu i geološkim istraživanjima u Srbiji. Kompanije investiraju u zemlje gde postoje mineralni resursi i gde je predvidivo i stabilno privredno okruženje, jer su to po prirodi dugoročne investicije. One nose i ogroman rizik poslovanja koji je vezan za cikličnu prirodu te industrije. Direktna i indirektna dobit od ulaganja u rudarstvo je skoro istog nivoa za domaću privredu i za stranog ulagača-navodi profesot i dodaje:

"Kompanije ne prisvajaju i ne iznose privredni resurs iz zemlje, već ulazu ogromna finasijska sredstva u rizičnu i nepredvidivu industriju od koje ima ogromnih koristi i zemlja u koju ulažu. Na globalnom tržistu kapitala prisutna je utakmica među državama kako da privuku strane ulagače u razvoj svojih resursnih industrija. One prave posebne politike i strategije za privlačenje stranih investicija u rudarstvo. Da li to znači da one žele da njihovo rudno bogatstvo “pređe u tuđe ruke”? Svakako ne, jer dobit od ulaganja ostvaruje i domicilna privreda, bar u istoj meri u kojoj i strani ulagač", rekao je on.

Top 5 vodećih kompanija koje preko mreže povezanih preduzeća u Srbiji kontrolišu većinu istražnih poslova i prostora:

Konstantin Resources, Australija

Ukupna površina na kojoj istražuje rude je 71.089 hektara, na lokacijama opština i gradova Žagubica, Kučevo, Petrovac na Mlavi, Majdanpek, Golubac, Požega, Čačak, Gornji Milanovac, Kosjerić, Priboj i Nova Varoš.Ovom preduzeću u fokusu su istraživanja zlata, srebra i bakra.

Zijin, Kina

Ukupna površina na kojoj, preko povezanih preduzeća Serbia Zijin Mining, Balkan Exploration and Mining, Tilva i Serbia Zijin Bor Copper, istražuje rude je 59.587 hektara, na lokacijama Bora, Majdanpeka, Žagubice, Zaječara, Ljubovije, Osečine, Valjeva, Malog Zvornika, Krupanja, Bajine Bašte i Kosjerić.

Mundoro, Kanada

Ukupna površina istraživanja rude je 51.744 hektara, preko preduzeća Stara Planina Resources i Valdor Resources, na lokacijama opština i gradova Kučevo, Majdanpek, Bor, Bljevac, Knjaževac, Sokobanja, Svrljig, Bela Palanka, Kraljevo i Knić.

Dundee Precious Metals, Kanada

Za sada se ne zna ko je otkrio ovo nalazište ali ono što se zna to je da je do sada je u potragu za srpskim rudnim bogatstvom uključeno više od 100 firmi, kojima je država dala dozvolu,od kojih su većina sa stranim kapitalom. Naime, desetak njih, sa krajnjim sedištem u Australiji, Kanadi i Kini, kontroliše čak 90 posto teritorije koja se istražuje, čija je ukupna površina 5.673 kvadratna kilometra.

Ibaera Capital, Australija

Ukupna površina na kojoj, preko povezanih preduzeća Tara Gold i Zlatna Reka Resources, istražuje je 37.879 hektara, na lokacijama Golubca, Kučeva, Žagubica, Kruševac, Prokuplje, Aleksinac, Blace i Novi Pazar.

(Mondo/Blic)

Pročitajte i ovo:

Komentari 13

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zglobni Skoč

Svega smo imali i za nas i za izvoz.Danas je sve rasprodato za siću, i poklonjeno strancima, koji i dalje izvlače odavde sve što je još ostalo.Ko se ne slaže sa tim, ili je ..., ili je .....Trećeg nema.A sad udri po meni, ne trzam se uopšte ako se neko ne slaže sa mojim ubeđenjima i mišljenjem.Taj ili je premlada generacija koja pojma nema o životu, ili botina i sendvičar, ili i jedno i drugo.

Ko

Pogledati samo zemlje i narode gde takvi preoravaju uzduž i popreko i slepom bi bilo jasno. Pa ne kaže dzabe poslovica: Na tudjim greškama se najbolje uči.

E blagoje ga nama

Kad sve ove firme prekopaju i preoru Srbiju, ima da izgleda ko da je pala ne jedna vec tri atomske bombe.

 Ko kopa zlato u Srbiji