Beograd na Mondu

Beograđani, psihički se spremite na novo majstorisanje: PONOVO skidaju kocke na Trgu republike! Ovoga puta zbog ŠINA

Autor Ksenija Jelesijević

Uskoro opet počinju radovi oko Trga republike

Izvor: Mondo/ Goran Sivački

Nove kocke na Trgu republike koji je rekonstruisan od leta 2018. do kraja avgusta 2019. i onda ponovo popravljan, opet će biti podignute, ovoga puta da bi se ugradile tramvajske šine potrebne za vraćanje tramvaja 1 od Slavije do Kalemegdana.

Iako planovi za veliki "povratak" jedinice postoje već godinama, nije poznato zašto nadležni tokom rekonstrukcije i kasnijeg "okretanja" kocki, nisu predvideli i ugradnju šina na potezu od Kolarčeve do Vasine.

Naknadno postavljanje šina iziskivaće dodatno vreme, posao i dodatno trošenje novca građana, piše "Politika" i podseća da su radovi na Trgu republike okončani po ceni od 739.880.766 dinara.

Toj ceni treba dodati "nepredviđene radove na sanaciji i restauraciji kandelabra oko spomenika knezu Moihailu (4.500.000 RSD) i zasebni ugovor od 3,7 miliona dinara ya čišćenje, restauraciju i konzervaciju konjičke skulpture.

Direkcija za građevinsko zemljište raspisala je nedavno javnu nabavku koja se tiče izrade tehničke dokumentacije za proširenje pesačke zone Knez Mihailove.

"To obuhvata uređenje Vasine i Uzun Mirkove ulice, dela Ulice kralja Petra i Akademskog trga. U tehničku dokumentaciju će se ugraditi i ranije usvojeno idejno rešenje tramvaja duž poteza Slavija - Kalemegdan, a ukoliko bude potrebno, u skladu s rezultatma arheoloških istraživanja na Studentskom trgu, tehnička dokumentacija biće priagođena rezulatma tih istraživanja", rekli su u Direkciji i dodali da je rok za izradu dokumentacije 290 dana a procenjena vrednost javne nabavke 25 miliona dinara.

Ne očekuje se da će radovi krenuti u narednih godinu dana, a precizno se ne zna ni kada bi mogla da krene ugradnja šina od Slavije do Kalemegdana koja će podrazumevati raskopavanje Ulice kralja Milana, Terazija, Kolarčeve, Trga republike, Vasine, Studentskog trga i Uzun Mirkove.

(Mondo/Politika)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.