Zaplenjeno je 649,4 kilograma osušene marihuane i 65.581 stabljika ove opojne droge u sirovom stanju, težine skoro četiri tone.

Policija je uhapsila P. K., odgovorno lice preduzeća "Jovanjica" na čijem je poljoprivrednom dobru nađena droga. On se tereti da je počinio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, kao i da je vođa organizovane kriminalne grupe, koja se bavila uzgojem marihuane.

Kao članovi grupe uhapšeni su Z. M. (39), V. Ž. (55), S. H. (37), B. J. (43), P. Ž. (25), V. B. (35), B. M. (37) i P. H. (40), svi zaposleni u firmi "Jovanjica". Policija je za još jednom osobom raspisala potragu. Svi uhapšeni su u pritvoru, koji im je, na predlog tužilaštva, odredio sudija za prethodni postupak.

Protiv osumnjičenog P.K. podneta je i krivična prijava zbog sumnje da je izvršio krivična dela posebni slučajevi falsifikovanja isprave, pišu "Novosti".

Naime, policija je kod njega, prilikom zaustavljanja belog "audija A8" u kojem je bio, pronašla falsifikovanu službenu legitimaciju MUP Srbije, dok je protiv vozača automobila podneta prekršajna prijava jer je vozilo, mimo zakona, bilo opremljeno svetlosnom i zvučnom signalizacijom (blinkeri).

Pretresom prostorija firme "Jovanjica" pronađeni su i pištolj i revolver, zbog čega će protiv P.K. biti podneta i krivična prijava zbog nedozvoljene proizvodnje, držanja i prometa oružja i eksplozivnih materija.

MUP Srbije je, inače, prošle nedelje obavestilo javnost da policijski službenici na poljoprivrednom dobru u okolini Stare Pazove preduzimaju zakonom predviđene mere i radnje po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal.

Inače, naredba o sprovođenju istrage podneta je 15. novembra protiv devet osoba zbog sumnje da su od januara do novembra 2019. u staklenicima privrednog društva "Jovanjica" uzgajali opojnu drogu kanabis. Prema važećim zakonskim propisima, dozvoljeno je gajiti samo sorte konoplja koje u sebi sadrže manje od 0,3 odsto psihoaktivne komponente THC. U "Jovanjici" je, kako se tvrdi, pronađen kanabis sa daleko većim procentom THC od dozvoljenog.

S obzirom na ovu činjenicu, istražni organi su morali da budu jako pažljivi i da danima seku stabljike i šalju na analize kako ne bi napravili grešku. Isečena je, zaplenjena i oduzeta samo ona biljka koja je imala više od 0,3 odsto psihoaktivne komponente THC.

Kompanija"Jovanjica" iz Stare Pazove poznata je kao jedan od najvećih proizvođača organske hrane u Srbiji, a pre nekoliko meseci dobila je dozvolu i za proizvodnju industrijske konoplje. Pod nazivom ove kompanije prodaju se voće, povrće, bilje i žitarice nekoliko stotina proizvođača iz sela širom Srbije, navodi list.