Pripadnici "Zemunskog" klana su sve otmice radili u saradnji s nekadašnjim šefom Jedinice za specijalne operacije (JSO) Miloradom Ulemekom Legijom, koji je navodno dobijao polovinu novca. Deo novca je i dan-danas verovatno negde ostao zakopan, otkriva nekadašnji načelnik Uprave kriminalističke policije (UKP) Mile Novaković.

Za pojedine otkupe su tražili vrtoglave cifre, a jedna se posebno izdvojila:

"Otmica biznismena Milije Babovića je bila 11 miliona evra. Pare su dvaput davane. Prvo su tražili šest i po miliona, porodica je skupila, ali kad su videli da se lako prikupio novac, tražili su još. Četrdeset dana je sve to trajalo, on je pokušao i da im pobegne, mučen je... Za otkup Miroslava Miškovića, vlasnika 'Delte', dato je sedam miliona maraka, a počelo se sa pet miliona. Mišković je za ta dva dodatna miliona saznao tek kad je pušten", otkrio je Novaković za "Kurir" i objasnio šta su radili s novcem od otmica:

"Puno ih je bilo u grupi, delili su međusobno... Živeli su na visokoj nozi, pravili kuće, kupovali stanove i automobile... Deo je sigurno negde ostao sklonjen, zakopan... Oni su, inače, smatrali da im je najsigurnije da novac zakopavaju u zemlju."

Novaković procenjuje da su na ovaj način zaradili minimum 20 miliona evra, pa otkrio prema kome su bili najbrutalniji:

"Prema Miliji Baboviću i Suadu Musiću. Najviše se iživljavao Sretko Kalinić."

Bivši načelnik je istakao da većina porodica nije sarađivala sa policijom kada bi ih stigao zahtev za otkup.

"Skoro niko nije sarađivao. Svi su hteli sami da rešavaju. Malo je više sarađivao subotički biznismen Milenko Aleksić. Ovaj slučaj je specifičan jer su njega, uplašeni za njegovo zdravstveno stanje, pustili bez otkupa, ali uz obećanje da će prodati imovinu i da će im naknadno dati tri i po miliona maraka. Pošto je pušten, on je pobegao u Mađarsku na nekoliko nedelja, posle se vratio, ali kidnaperi se više nikad nisu javili."

A, možda je najviše šokiralo koja su imena bila na spisku za otmice "Zemunaca", ali koje nikada nisu realizovane...

"Vlasnik Pinka Željko Mitrović, biznismeni Filip Cepter i Petar Matić, fudbaler Dragan Džajić...", zaključio je Novaković.

(Mondo/Kurir)