Luka Bojović, koji se smatra naslednikom "zemunskog klana" i jednim od najvažnijih ljudi srpskog podzemlja, od 2012. godine služi kaznu u zatvoru u Španiji, a za vreme njegovog boravka tamo ubijeni su gotovo svi njegovi saradnici i najbliži priljatelji, pa čak i članovi porodice. Prema najnovijim saznanjima medija, meta je bio i poslednji čevek koji je preživeo ove ratove, Veljko Banović Votka.

Mediji su preneli informaciju da je Banovića planirao da likvidira Veljko Belivuk po nalogu svojih šefova, vođa "kavačkog klana", ali da je pre izvršenja samog dela uhapšen zajedno sa svojim saradnicima u akciji srpske policije 4. februara tekuće godine.

Ime Veljka Banovića prvi put se pojavljuje u javnosti 2007. godine kada je, zajedno sa Bojovićem, uhapšen zbog sumnje da je sakrivao vođe "zemunskog klana", Mileta Lukovića Kuma i Dušana Spasojevića Duću, i pomagao im neposredno pre nego što su likvidirani u kući u Meljaku. Bojović i Banović su oslobođeni ovih optužbi zbog nedostatka dokaza, a nakon toga je usledilo suđenje za nelegalno nošenje oružja, posedovanje droge i falsifikovanje dokumenata, nakon kog je Votka nepravosnažno osuđen na 18 meseci zatvora.

Samo mesec dana posle ovog suđenja, on je optužen i za šverc kokaina i heroina, zbog čega je 2010. godine osuđen na šest i po godina robije.

Ipak, hapšenje Banovića koje je uzdrmalo podzemlje odigralo se u Belgiji. On je uhapšen 2018. godine u akciji srpske i holandske policije u belgijskom Antverpenu, a u stanovima i automobilu je pronađeno četiri kilograma kokaina i 1,7 miliona evra u kešu. Sa Banovićem je tada, kao član organizovane kriminalne grupe, čiji je vođa Luka Bojović, uhapšen i Marko Puškić, nekadašnji pripadnik grupe Suvada Musića Batka iz Rožaja.

Ko je Veljko Banović Votka
Profimedia 

Holandska policija tada je istaživala i povezanost Veljka Banovića sa smrću Gorana Tasića Gokčeta, kriminalca iz Vranja, koji je likvidiran u martu 2018. godine u Amsterdamu. U istrazi ubistva Gorana Tasića, što su holandski mediji označili kao obračun narko-klanova, hapšenje Banovića je bio prvi veći pomak.

Tamošnja policija je te godine nudila 20.000 evra za korisne informacije, jer nije bilo dovoljno dokaza da se Banović optuži za ovo delo. Policija je verovala da je Tasić bio umešan u trgovinu narkoticima između Holandije i Skandinavije, a da je večeri kao da ubijen upao u “zamku” i namamljen je u ulicu gde su ga ubice čekale, ali i da je uputstva izdavao Banović.

Veljko Banović Votka poslednji put je u javnosti viđen na sahrani kuma i najboljeg prijatelja Luke Bojovića, Dragoslava Miloradovića Galeta i to neposredno pre pomenutog hapšenja u Belgiji.

On se tada pojavio sa nekoliko telohranitelja koji su ga i kišobranima štitili od pogleda, a dok se pozdravljao sa svima moglo se videti koliko je važna njegova uloga bila i koliko je bio blizak sa Bojovićem i Miloradovićem.

Gale je ubijen u beogradskom naselju Karaburma kada je na njega pucano sa motocikla u pokretu.

(MONDO/24sedam)