U rudniku mrkog uglja "Soko" kod Sokobanje rano jutros je došlo do eksplozije metana u kojoj je poginulo osam rudnika, a povređeno je više od 20. Ispred rudnika je okupljen veliki broj zaposlenih, kao i ekipe vatrogasaca, Hitne pomoći i policija.

Direktor JP PEU Resavica Saša Spasić rekao je da se nesreća dogodila u delu ležišta rudnika istočnog polja u trećoj smeni, prilikom redovnih radova na eksploataciji uglja.

Iz rudnika je izvučeno 65 rudara, i u toku je zbrinjavanje svih rudara koji su se u trenutku eksplozije našli na licu mesta. "Nesreća je jako velika, osmoro je poginulo i ima mnogo povređenih", rekao je za RTS direktor Doma zdravlja u Aleksincu.

Direktor Opšte bolnice u Aleksincu doktor Goran Vidić rekao je da je u toj ustanovi zbrinuto 18 povređenih rudara, od toga 15 sa lakim povredama. Jedan od povređenih rudara rekao je da ništa nije slutilo na nesreću.

"Ništa nije slutilo da će ovako nešto da se dogodi. Samo se sećam eksplozije i dalje ništa. Odbacilo me je par metara ali ničeg se ne sećam", reči su jednog od povređenih rudara koji je zbrinut u bolnici u Aleksincu.

U nesreći su poginuli rudari D. Z. (1979), N. T. (1985), R. G. (1975), P. P. (1991), B. Č. (1966), B. Z. (1967), B. Ž. (1963) i B.S. (1988).

Povređeni rudari prevoze se i u Univerzitetski klinički centar, a direktor Zoran Perišić kaže da su tamo za sada smeštena dva rudara sa povredama grudnog koša, a očekuje da ta ustanova prihvati između 20 i 30 povređenih.

Rudnik Soko kod sokobanjskog sela Čitluk je od otvaranja zadesilo nekoliko nesreća, a najveća se dogodila 16. januara 1998. godine kada je u jakoj eksploziji poginulo 29 rudara, a 27 povređeno.

(Mondo)