U nesreći rano jutros u rudniku "Soko" su poginuli rudari Zlatković Darko (43), Nenad Trivunac (37), Petrović Petar (31), Grujić Radovan (47), Čokirilo Branko (56), Branislav Zlatanović (65), Živković Bratislav (59), Stajić Bojan (34).

Milan Stojanović (41), rudar koji radi u rudniku Soko, kaže za Kurir da je ovo katastrofalna tragedija i da su poginula četiri rudara sa kojima je bio blizak.

"Mene je sam Bog pogledao, imao sam dva slobodna dana. Sutra je trebalo da radim, a juče i danas sam bio kod kuće. Komšije ne smeju da me pozovu da pitaju gde sam ne znaju da li sam živ ili mrtav. Sedim kod kuće i čekam, nisam svestan šta se dešava. Baš na današnji dan je tačno 11 godina kako radim u aleksinačkom rudniku. Svašta mi prolazi kroz glavu, pitam se šta bi bilo da sam ja tada bio u jami", priča rudar.

Kako kaže, sve kolege imaju porodice.

"Imam porodicu kod kuće kao i moje kolege. Sve kolege koje su radile u toj smeni imaju od 31 do 50 godina najviše. Ovo je naš porodični zanat i svi mi jednemo taj crni lebac. Moj deda je bio rudar. Izbegao je sve te nesreće i sad se pitam kako li je to uspeo. Moj otac je takođe radio u rudniku, a evo sad i ja."

On navodi i da su ovakve nesreće nepredvidive i da za njih ne možemo nikoga okriviti.

"Metan je opasan gas bez boje i mirisa koji se oslobađa prilikom iskopavanja. U pitanju su milisekunde, dovoljna je jedna varnica i da nastane prava katastrofa. Još uvek nisam svestan svega. Sedim i čekam...

(MONDO)