Rudar Bratislav Živković (59) je nakon 16 godina rada u rudniku sa beneficiranim radnim stažom trebalo za mesec dana da stekne uslov da se penzioniše. Radovao se da izađe iz okna, ne da bi se odmarao, već da bi se posvetio unucima i poljoprivredi.

Nažalost ništa od toga se nije dogodilo, jer se njegov život naglo prekinut. Iza sebe je ostavio suprugu Slađanu i troje dece.

"Sve smo stekli sami, poštenim radom. Sada, kada je trebalo da se posvetimo sebi i da malo više uživamo u životu, njega nema. Kako da se pomirim s tim" , priča neutešna Slađana.

Kako kaže njegova supruga, voleo je rudarski posao, voleo okno i kolege i često je išao na posao i kad nije mogao, a pratile su ga i povrede na radu. "Verovao je da mu rudnik daje sigurnost. Imamo zemlju, mogli smo lepo da živimo i bez rudarske plate" priča supruga Slađana. Mada je radio izuzetno težak posao, kako tvrdi Slađana, Bratislav se nikada nije požalio.

"Radio je u pripremi na postavljanju tih okvira koji služe za ulazak u jamu. Mnogo mi je krivo što je stradao kada je bio na pragu penzije, ostalo mu je bilo još samo mesec i po dana na poslu. Bio je veoma vredan, radio je u nekim firmama u Aleksincu a kada su propale u vreme inflacije, zaposlio se u rudniku", opisuje svog pokojnog supruga Slađana.

Njihov dom u Jasenju ispunili su rođaci i prijatelji, koji za pokojnika imaju samo reči hvale. "Zajedno u smeni s njim bio je i naš prijatelj Saša Dimitrijević, ali je on uspeo da se spase. Prošao je samo sa lakšim povredama. Šta se tačno desilo u zoru i kako je Bratislav nastradao, još ne znamo", kaže Slađana.

Da podsetimo, juče je zvanično potvrđeno da u rudniku nije došlo do eksplozije, već su se rudari ugušili u rudniku "Soko" zbog visoke koncentracije metana.

(MONDO/Novosti)