Dušan Spasojević i Mile Luković krili su se nakon atentata na premijera Zorana Đinđića sve do 27. marta 2003. godine, kada ih je policija pronašla i usmrtila, prema zvaničnoj verziji, jer su oni prvi "pripucali" na policiju. Iako je ova verzija priče potvrđena, postoje takođe priče i da su Spasojević i Luković prvo brutalno pretučeni, a zatim streljani.

Uspon "zemunskog klana" devedesetih, na čijem čelu su bili Dušan Spasojević zvani "Šiptar" i Milan Luković, odnosno "Kum", i dalje je predmet brojnih priča i špekulacija kada su mnoga njihova zločinačka dela u pitanju. Međutim, ono što i dalje važi za misteriju, uprkos zvaničnoj verziji događaja, jeste njihova brutalna smrt kada ih je grupa "sajevaca" okružila i izrešetala prilikom pokušaja bekstva.

Ono što je probudilo sumnju u zvaničnu verziju, odnosno, da se na dvojicu kriminalaca pucalo jer su oni prvi digli oružje na policijske snage, su fotografije njihovih tela na kojima su mnogi primetili modrice na licima. Tako se razvila teorija da su Spasojevića i Lukovića specijalne snage prvo "mučile i tukle", a da su tek onda ubijeni. Čak su se proširile i sumnje u to da su ubijeni u dvorištu vikendice u barajevskom naselju Meljak gde su se krili sa Dejanom Milenkovićem Bagzijem (koji je kasnije nađen u Grčkoj i postao svedok-saradnik), već mnogi veruju da su ubijeni negde drugde - možda i baš u Šilerovoj gde su imali ozloglašenu vilu - a da su njihova tela naknadno prenesena u Meljak.

Ipak, zvanična verzija kaže da su vođe "zemunskog klana" Dušan Spasojević i Mile Luković ubijeni 27. marta 2003. godine tokom obračuna sa pripadnicima Specijalne antiterorističke jedinice. Prema zvaničnoj verziji, pripadnici SAJ, nakon što su dobili obaveštenje da se odbegli "zemunci" skrivaju u jednoj vikendici, otišli su u to selo i uočili dvojicu muškarca kako izlaze iz kuće. Specijalci su ih upozorili nekoliko puta, ali su se oni oglušili o naredbu da se zaustave. 

Tadašnji načelnik Resora javne bezbednosti MUP-a Srbije general Sreten Lukić rekao je su pripadnici specijalizovanih policijskih snaga likvidirali vođe zemunske bande Dušana Spasojevića Šiptara i Mileta Lukovića Kuma, nakon što su pružili oružani otpor policiji prilikom pokušaja hapšenja. Navodno kada su opkoljeni u kući u Meljaku, Spasojević i Luković su čuli motor vozila i osetili da se nešto čudno dešava. Oni su na brzinu popakovali stvari i užurbano izleteli iz kuće. Tog trenutka su nabasali na širi obruč "sajovaca", a u jednom trenutku, prema zvaničnoj verziji, Spasojević i Luković krenuli su na specijalce sa automatom i bombom. Tog trenutka sasekli su ih rafali. Ukupno dva, prema obdukcionom nalazu. Prvi je pogodio Šiptara koji je kod sebe imao automatsku pušku, a delić sekunde kasnije drugim je ubijen i Kum koji je držao bombu. Interesantno je da su se vođe "zemunskog klana" i Bagzi razdvojili odmah po izlasku iz skrovišta i da je Bagzi otišao na jednu, a Spasojević i Luković na drugu stranu. 

dusan spasojevic siptar, zemunski klan
Privatna arhiva Dušan Spasojević

Obdukcijom su otkriveni intenzivni krvni podlivi i oderotine kože glave kod Dušana Spasojevića što je i potpirilo pomenute teorije zavere. Međutim, teorije da su oni negde ubijeni, pa doneti u Meljak - nisu tačne, otkrio je 2021. godine nekadašnji načelnik Uprave kriminalističke policije (UKP) Mile Novaković, koji je imao važnu ulogu i u akciji "Sablja", sprovedenoj nakon ubistva premijera.

"Normalno da će imati modrice"

"Izmišljene su te priče da su oni negde uhapšeni, saslušani i ubijeni, pa doneti tamo ili da su dovedeni tamo pa ubijeni. SAJ je osmislio akciju hapšenja: prvo su napravili jedan širi obruč u vikend-naselju, a potom je udarna ekipa SAJ borbenim vozilima krenutal frontalno. Probili su dvorišnu kapiju i usmerili se ka pogrešnoj vikendici. Sve je eksplodiralo. Begunci su odmah shvatili o čemu je reč. Izbacili su tobre, iskočili kroz prozor i potrčali u dva pravca", rekao je bivši načelnik, pa nastavio:

"Spasojević i Luković prema voćnjaku, a Bagzi na suprotnu stranu. Bagzi je protrčao pored borbenog vozila, uspeo da se domogne šipražja i pobegne. To će ostati večna misterija. Ljudi iz SAJ su shvatili šta se dogodilo, trče prema pravoj vikendici, Spasojević i Luković natrčavaju na širi obruč. Čuje se: 'Stoj, policija! Stoj, pucaću!' A, onda rafalna paljba. Postoji i snimak cele te akcije", objasnio je Novaković i dodao da je sumanuto da bude iscenirano s obzirom na to da je u pitanju kuća Lukovićevog ujaka.

"Pa, to je vikendice Lukovićevog ujaka, koji nam je i ispričao da ih je tu odveo. Zašto bismo ih, posle nekog navodnog mučenja, odveli i streljali u njegovoj vikendici?", istakao je on, pa objasnio i modrice...

"Lekar koji je svedočio na sudu baš to je objasnio. Rekao je da je normalno da će imati masnicu i da će mu lice biti otečeno kad mu je metak prošao kroz glavu. Čudio sam se što su takve priče iznosili i neki ozbiljni ljudi", istakao je tada bivši načelnik.

(Mondo)