Dušan Spasojević "Šiptar", Milan Luković "Kum", Vlada Milisavljević poznatiji kao "Vlada Budala", Milan Jurišić "Jure" i Miloš Simović - sva ova imena povezuje to što su bili u samom vrhu zloglasnog "zemunskog klana". Spasojević i Luković su bili krvavi lordovi beogradskih ulica u vreme kada je vladalo potpuno bezakonje. Ubili su više od 20 kriminalaca koji su im se zamerili, a bili su poznati i po otmicama na kojima su zarađivali veliki novac prilikom otkupnina. Droga je naravno bila njihov glavni izvor prihoda...

Spasojević je komandovao izgradnjom zloglasne vile u Šilerovoj koja je klanu služila kao svojevrsni štab, a i dalje se raspredaju horor priče o tome šta se sve dešavalo iza zatvorenih vrata. Međutim, glave im je došao posao kojeg nije trebalo da se prihvate - ubistvo premijera Zorana Đinđića 12. marta 2003. godine u Beogradu. Samo 15 dana kasnije, 27. marta, "sajevci" su pronašli Šiptara i Kuma koji su se skrivali u vikendici kod Meljaka i izrešetali ih kada su, po zvaničnoj verziji, vođe klana digli oružje na njih.

Međutim, na mrežama je već godinama hit jedan od retkih snimaka, a možda i jedini, koji prikazuje kako su se "zemunci" veselili u noćnom provodu u septembru 2002. godine. Dok im trubači sviraju, Mile Luković Kum (u crnoj jakni) vadi pištolj i stavlja ga na sto, dok se vidi i kako Spasojević (u žutom duksu) svoj pištolj smešta za pojas. Pored njega je Spasojević, dok se za stolom nalaze i Simović (u crvenom pored Spasojevića), Vlada Budala i Jure (prekoputa Spasojevića). Svi su nasmejani jedni pored drugih, i ne znaju ih u narednih šest meseci čeka pakao.

YouTube/Printscreen/KGB GANG Zemunci u kafani

Posle uspešno obavljenih "akcija" Spasojević i Luković su redovno slavili u kafanama. Jednu pesmu su posebno voleli, a svojevremeno je Marko Bulat ispričao da su za noć tu pesmu naručivali i po deset puta: "Jutros rano oko sedam sati, probudi me moja mila mati, ustaj, sine, za te krevet nije, za tebe su zatvorske ćelije. Prodaj majko konja kočijaša, pa izvadi sina robijaša. Zašto nisam ptičica, da letim daleko...", stihovi su malo izmenjene pesme "Ptičica" Bobana Zdravkovića, koju su "zemunci" obožavali.

Od ljudi za stolom sa snimka iz kafane, danas su živi samo Vlada i Simović - Vlada Budala robija u Španiji, dok je Simović u srpskom zatvoru. Jurišić je brutalno ubijen, o čemu je pričao ozloglašeni ubica zemunskog klana Sretko Kalinić, dok je sudbina Spasojevića i njegove desne ruke - Kuma, već dobro poznata.

Pogledajte kako su se "zemunci" na čelu sa Spasojevićem i Kumom veselili u kafani:

Poslušajte njihovu omiljenu pesmu "Ptičica" u originalu:

(Mondo)