Krivično vanpretresno veće Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu donelo je u petak odluku da Dušku Šariću, rođenom bratu Darka Šarića, pritvor koji mu je određen 2022. ostane na snazi.

Portal Kurir je obljavio fotografiju Duška Šarića neposredno pre nego što je u četvrtak, 4.januara sa advokatom krenuo u policijsku stanicu. Na njoj je nasmejan, ima bradu i dužu kosu, a njegov izgled je znatno drugačiji nego ranije, kada nosio bradu i imao je kratku kosu.

3778320_3778294-untitled2-ls-copy_ff.jpg
Kurir/Printscreen 

Duško Šarić je, prema nezvaničnim informacijama, pred sudom u petak izjavio da nema nameru da se skriva ili beži ukoliko bude pušten na slobodu i da će se redovno odazivati na sve pozive suda, a kao garanciju je preko advokata ponudio kuću u Beogradu vrednu 800.000 evra.

"Tužilac se usprotivio zahtevu da im pritvor bude zamenjen blažom merom, a odluka ce biti doneta naknadno", kaže sagovornik Kurira. Kako je u četvrtak za Kurir potvrdio Šarićev branilac, advokat Radoslav Baćović, oni su dobrovoljno otišli policiju.

8g6t0eef copy.jpg
Kurir/Zorana Jevtić 

"Duško se dobrovoljno stavio na raspolaganje srpskoj policiji i pravosuđu. Po završetku procedure u potražnom odeljenju MUP-a, on će biti sproveden u Posebnu pritvorsku jedinicu, pošto mu je ranije određen pritvor", potvrdio je Baćović. Podsetimo, na prethodnom sudenju koje je održano 22. decembra pred Specijalnim sudom u Beogradu, Baćović je predložio sudu da Dušku Šariću meru pritvora koja mu je ranije određena ukine.

"Dušku je mera pritvora odredana u junu, mi predlažemo da se ukloni tačka pod kojom se smatra da će ponoviti krivično delo, a i ne navode se nikakvi zakonski razlozi u njoj, a za tačku jedan bismo ponudili jemstvo od 800.000 evra u vidu nepokretnosti u Srbiji. On nikada do sada nije osuđivan i ne postoji nijedna okolnost da bi on mogao da ponovi krivično delo", rekao je tada Baćović, ali je sudsko veće saopštilo da će o tom predlogu odlučivati tek kada on bude dostupan pravosuđu.

Duško Šarić, podsetimo, nalazi se na optužnici tužilaštva kojom se njegovom bratu Darku Šaricu stavlja na teret da je planirao ubistva svedoka saradnika u drugom predmetu, Nebojše Joksovića. Navodno, njegov brat Duško sumnjiči se da je vodio računa o finansijama kriminalne grupe. U Posebnoj pritvorskoj jedinici boravi i Darko Šarić, koji je uhapšen 10. aprila 2022, dok je poternica za mlađim Šarićem raspisana nekoliko meseci kasnije.

Inače, istu odluku, veće je donelo i u odnosu na optuženog Milana Vučinića, koji se kao i Šarić takođe predao u četvrtak, a on je ponudio jemstvo od 300.000 evra u nekretninama. Nastavak sudenja je zakazan za 1. februar.

BONUS VIDEO:

"IAKO JE UVAŽENA KAO DOKAZ, proces dokazivanja preko SKY aplikacije je komplikovan" Urednik portala Kurir.rs o suđenju Šariću kurir televizija

 (Kurir/MONDO/J.D.)