Crna hronika

TRENUCI KOJI SU OBELEŽILI SUĐENJE BLAŽIĆU! "Možete da me ubijete, ali ja sa ubicama neću da sedim“

Autor Ivana Vlajković

Trenuci koji su obeležili suđenje Urošu Blažiću.

Izvor: Kurir/Nenad Kostić

Početak suđenja masovnom ubici Urošu Blažiću, koji je 4. maja prošle godine ubio devet osoba, a ranio više njih u selima Malo Orašje i Dubona, protekao je burno u Višem sudu u Smederevu, zbog čega će se naredna ročišta ubuduće održavati u zgradi Specijalnog suda u Beogradu. Najdramatičniji trenutak bio je susret roditelja stradale dece i optuženog Blažića, koga su stražari sa bukagijama na nogama i lisicama na rukama, doveli u zgradu suda.

Suđenje Urošu Blažiću proteklo je burno danas u Višem sudu u Smederevu. Roditelji ubijene dece, oko 9 sati, počeli su da pristižu ispred zgrade suda, a potom su svi zajedno ušli unutra. Pojedini članovi porodice stradalih nosili su majice sa fotografijama stradale dece u stravičnom masakru koji je potresao javnost u Srbiji.

Istraga je trajala manje od godinu dana, nakon čega je podignuta optužnica protiv Blažića i njegovog oca Radiše.

Uvođenje ubice u sud

Najdramatičniji trenutak na današnjem suđenju bio je momenat kada je zatvorska straža u sudnicu uvela optuženog Blažića. Blažić je uveden sa bukagijama na nogama i lisicama na rukama, a na grudima je imao pancir. Njega je obezbeđivalo dosta stražara, a trenutak kada je on ušao, izazvao je bes kod roditelja.

U sudu je došlo do haosa u trenutku dok su ih uvodili, roditelji stradale decu su krenuli na Blažića. Oni su lupali na vrata sudnice u nameri da dođu do njega. Obezbeđenje je u jednom trenutku moralo da zgrabi oca Dalibora Todorovića, koji je krenuo ka Blažiću i u suzama vikao: "Ubio mi je sina! Ubio mi je sina".

Nakon nemilih scena, sudska straža je odvela Blažića i njegovog oca, a suđenje je odloženo.

Potresne izjave roditelja stradale dece

Suđenje su obeležile i potresne izjave roditelja stradale dece. Iz suda su vidno potreseni izašli roditelji ubijenih Kristine i Milana Pantića, brata i sestre. Njihov otac je rekao kratko: "Možete da me ubijete, ali ja sa ubicama neću da sedim". Majka ubijenih Kristine i Milana Panića, mladog policajca i njegove sestre, kazala je nakon što je u sudnici danas došlo do haosa, da je uzela šaržer jednom od stražara u trenutku dok su pokušavali da smire situaciju u Višem sudu u Smederevu.

"Šaržer sam uzela od policajca, a mog sina su mučili i pisali izveštaje kad god je nešto poneo sa sobom", kazala je Zorica Panić, majka ubijenog policajca i mlade Kristine, želeći da ukaže na propuste.

Ona je za medije govorila i o trenutku kada je Blažić ulazio u sudnicu, rekavši da je spustio glavu.

"Sasuo je deset metaka u mog sina. Ništa osim doživotne ne priznajem", kratko je rekla Zorica Panić.

Rekla je i da je Blažić ušao pognute glave i pitala "gde je ono junaštvo kad nam je streljao decu".

"Gde je ta hrabrost, ti si streljao moju decu. U mog sina on je sasuo 10 metaka, a osam u ćerku", rekla je Panić.

Pozlilo majkama Dalibora i Petra

Zbog tenzija u Višem sudu u Smederevu morala je da reaguje i Hitna pomoć jer je pojedinim roditeljima pozlilo. Pomoć je pružena majkama Dalibora Todorovića i Petra Mitrovića.

"Godinu dana ja venem, a oni bi njemu da sude! Čuvaju ga od nas...", rekla je Danijela kojoj se potom slošilo.

Podsetimo, ono što izaziva posebno ogorčenje kod porodica stradalih i ranjenih, ali i javnosti, jeste činjenica da masovnom ubici preti samo 20 godina zatvora.

Preti mu samo 20 godina robije

Urošu Blažiću za stravičan zločin preti samo 20 godina zatvora, jer je u trenutku izvršenja krivičnog dela imao 20 godina, odnosno bio je mlađi punoletnik. Blažić je na suđenju trebalo da se izjasni o krivici, međutim do toga nije došlo. Suđenje će u narednom periodu da se održava u zgradi Specijalnog suda u Beogradu.

BONUS VIDEO: 

(Nova/MONDO/I.V.)