Andreja (13) školski drug izbo 37 puta nožem: Godinu dana od zločina u Niškoj Banji, motiv se još uvek ne zna

Navršava se Ggdinu dana od ubistva dečaka Andreja u Niškoj Banji.

Kurir/M.S./Privatna arhiva

Prva godišnjica smrti dečaka Andreja S. (13), koga je 5.oktobra 2023. godine na monstruozan način ubio drug iz škole M.M. sa 37 uboda nožem, obeležena je pomenom na Novom groblju u Niškoj Banji.

Kraj večne kuće okupili su se roditelji ubijenog dečaka Mića i Sanja Simić, brojni rođaci, prijatelji i kao i veliki broj dugova i drugarica iz škole “Ivan Goran Kovačić” u Niškoj Banji.

Andrej je bio dobar dečak i dobar učenik, dete za koje su svi imali samo reči hvale. Zbog čega ga je na tako zverski način ubio drug iz odeljenja nije rasvetljeno ni nakon godinu dana.

Kako je "Blic" pisao, Andrej je ubijen 5. oktobra 2023. godine oko 11 časova. Njegovo telo pronašli su lekari Hitne pomoći na tavanu porodične kuće M.M. u Ulici Mojsija Mihajlovića Tošketa u Niškoj Banji kada su pozvani u intervenciju. Više javno tužilaštvo u Nišu saopštilo je da je ubistvo počinio M.M. koji je tada imao 13 godina i da je, prema Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela, krivično neodgovoran jer nema navršenih 14 godina.

U obdukcionom zapisniku opisano je da je ubijeni dečak zadobio ubodne rane na glavi, vratu, grlu, dušniku, grudnom košu, na jednom plućnom krilu, trbuhu, želucu, jetri, povrede nekoliko pršljenova, povredu potiljka… Ubodne rane su bile na rukama i šakama, na natkolenici… Saša Knežević, advokat porodice Simić, rekao je da je dečak izmrcvaren sa 37 uboda, od kojih su dva ključna ispod vrata ogromni rezovi od po pet puta 12 centimetara.

Dečak ubica je krivično neodgovoran, ali je protiv njegovih roditelja OJT Niš pokrenulo krivični postupak zbog sumnje da su počinili krivično delo zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica. Postupak je stajao u mestu nekoliko meseci jer se, kako su objasnili u OJT Niš, čekalo na veštačenje M.M. da bi se preduzimali drugi koraci. Osnovno javno tužilaštvo u Nišu saopštilo je 13. marta 2024. godine da je započelo krivični postupak protiv M.M. i M.M.M iz Niške Banje, roditelja dečaka ubice M.M. Mića i Sanja Simić, roditelji ubijenog Andreja, isprva imali status svedoka u postupku protiv M.M. i M.M.M. pred OJT Niš, dok je dečak ubica M.M. imao status oštećenog, ali je nakon žalbe status oštećenih dodeljen Andrejevim roditeljima a predmet je prenet u nadležnost VJT u Nišu.

Roditelji dečaka ubice se sada pred VJT u Nišu sumnjiče teško delo protiv opšte sigurnosti u saizvršilaštvu za koje se može izreći i kazna zatvora od 12 godina, dok je za zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica, za šta su isprva terećeni pred OJT Niš, maksimalna kazna mogla da bude tri godine.

Saslušanje roditelja ubijenog Andreja, koje je bilo zakazano za 26. septembar bilo je odloženo jer je pravni zastupnik roditelja dečaka ubice podneo zahtev za izuzeće Višeg i Apelacionog tužilaštva iz Niša. Mića Simić je ocenio da je u pitanju samo "manevar" da bi se postupak odugovlačio, jer je Više javno tužilaštvo krenulo da ubrzano radi na premetu od kada im je preneta nadležnost.

Branilac roditelja dečaka ubice advokat Milan Petrović, pak, kaže da su podneli zahtev za izuzeće VJT u Nišu i Apelacionog tužilaštva u Nišu jer su više puta tražili da se izuzme Centar za socijalni rad (CZSR) u Nišu – u kojem radi Andrejev otac - što nije učinjeno.

O zahtevu za izuzeće Višeg javnog tužilaštva u Nišu i Apelacionog tužilaštva u Nišu, odlučivaće Republičko javno tužilaštvo.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

VELIKA VEROVATNOĆA DA JE ĆERKA KOJA SE SUMNJIČI ZA UBISTVO MAJKE IZVRŠILA SAMOUBISTVO! Komšinica sumnja da je ona počinila zločin  kurir televizija

 (Blic/MONDO/J.D.)