Upozorenje MUP-u:Ne tražite medicinske šifre ljudi | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Upozorenje MUP-u:Ne tražite medicinske šifre ljudi

Izvor Beta
Izvor Beta

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopštio je danas da je uputio MUP-u zvanično upozorenje povodom policijskih zahteva za dostavom medicinskih kartona građana.

Povod ovom upozorenju, kojim se štite građani po Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti (ZZPL) su zahtevi policijske uprave iz Kikinde da joj bolnica dostavi podatke građana koji se leče pod šifrom "F".

Kako je na sajtu navedeno, Upozorenje je posledica postupka nadzora koji je Poverenik pokrenuo i sproveo povodom zahteva Policijske uprave u Kikindi da joj bolnica dostavi lične podatke svih građana koji se leče po osnovu zdravstvene šifre "F".

Šta je pod "F"?

"F dijagnoza" obuhvata nekoliko stotina bolesti koje potpadaju pod "devijacija duha i svesti", a može biti bilo koja dijagnoza do Alchajmerove i Parkinsonove bolest, preko hipohondrije, reakcije na stres, probleme vezani za konzumiranje alkohola i nikotina, poremećaji hranjenja, bulimija i anoreksija, noćne more i strahovi, mesečarenje.., pa sve do depresija, manije, fobije i šizofrenije.

U aktu Policijske uprave kojim se podaci zahtevaju navedeno je da su potrebni kako bi se moglo postupiti po "Uputstvu o načinu organizacije i vršenju unutrašnjih poslova na bezbednosnom sektoru", i kako bi se na adekvatan način ažurirao dosije sektora.

Poverenik je upozorio MUP da suprotno odredbama zakona vrši obradu naročito osetljivih podataka o zdravstvenom stanju građana, kao i da bez zakonskog osnova vrši nedozvoljenu obradu nekih drugih podataka o ličnosti, poput podataka o ličnosti sadašnjih, penzionisanih i bivših radnika MUP koji stanuju na sektoru, lica koja poseduju amaterske radio stanice, navijača i drugih lica u svrhu koja nije jasno određena ili je već ostvarena, ili je čak lišena svakog smisla.

Inače, u postupku nadzora utvrđeno je da su u Policijskoj upravi u Kikindi, odmah po javnom saopštenju Poverenika da je pokrenuo postupak nadzora, svi navedeni podaci iz dosijea uništeni.

"Nažalost, to je učinjeno na način koji je bitno otežao utvrđivanje relevantnih činjenica, nije formirana komisija sa utvrđenim načinom izvršenja, niti su sačinjeni izveštaji i službene beleške o uništenju podataka, a nadzorom sprovedenim po metodu slučajnog uzorka u npr. Policijskoj upravi Novi Beograd utvrđeno je da tu nije vršena obrada naročito osetljivih podataka o zdravstvenom stanju pacijenata, ali da jeste bez valjanog pravnog osnova vršena obrada drugih navedenih ličnih podataka građana", pipše u saopštenju.

"Pravni osnov" za ovakve obrade podataka je Uputstvo koje je doneo ministar unutrašnjih poslova pre više od 20 godina.

Policija proverava navode Poverenika o F dijagnozi

To Uputstvo je prema navodima Poverenika, u suprotnosti sa ; Ustavom Srbije, nigde nije objavljeno, i shodno tome nije ni smelo biti primenjivano, a i nezavisno od navedenog, u svakom slučaju, moralo je prestati da važi sa donošenjem Zakona o policiji iz 2005. jer je sa njim u drastičnoj suprotnosti.

"To da se, pod bilo kojim okolnostima bilo koji državni organ, direktno suprotno Ustavu i ZZPL-u, upusti u prikupljanje ličnih podataka, a pogotovo naročito osetljivih podataka s pozivom na ovakvo "Uputstvo" bi moralo biti alarmantna činjenica", piše u saopštenju.

Kako se navodi, činjenice iz postupka nadzora nisu samo problem PU Kikinda ili MUP-a, one su još jedna potvrda totalno neadekvatnog odnosa prema problemu zaštite podataka o ličnosti građana na državnom, globalnom nivou, koji već godinama karakteriše odsustvo neophodnih aktivnosti kao i nedonošenje adekvatne regulative.

Poverenik je naložio MUP-u da ga u roku od 15 dana obavesti o preduzetim merama i planiranim aktivnostima za otklanjanje navedenih nepravilnosti u obradi podataka o ličnosti.

------------------------------

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Inicijalizacija u toku...

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Name

Sve je to umreženo preko IZISA! Kao da nemogu da skinu, ima medicinskih sestara koje rade po klinikama, bolnicama na Izisu kaze šifru suprugu policajcu, inspektoru! Skine sve što ga interesuje! SVAKA MED. SESTRA koja radi na IZISU IMA ŠIFRU DA BI OTVORILA KOMPJUTER!

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU