Prosvetni radnici počeli su da tuže škole zbog pogrešno obračunate plate u 2014. kada su zakinuti od 300 do 3.000 dinara.

Sa kamatama, obračunato je da je dug za zaposlenog narastao na 7.000 dinara, a dnevnice po advokatskoj tarifi su 18.000 dinara, pišu "Novosti".

Ukoliko bi se više od 8.000 prosvetara odlučilo da tuži škole i zatraži svoj novac, sa kamatama i advokatskim troškovima, državu bi to moglo da košta i više od milijardu dinara.

Unija Sindikata prosvetnih radnika Srbije i Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine podsećaju da su više puta od ministarstva tražili da ova greška bude ispravljena, a zaposlenima vraćen novac.

Kako se bliži rok zastarevanja, odlučili su, kažu, da presaviju tabak. Ovi sindikati već su ponudili besplatnu pomoć advokata svojim članovima i sigurni su da će dobiti sporove, navodi ovaj list.

Prve tužbe, dodaje se, pokrenute su u Vojvodini, a neke su prvostepeno već i dobijene.

MINISTAR: RADIMO NA REŠENJU DUGOVA

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da se radi na rešavanju problema u vezi sa isplatom novca koji država duguje prosvetnim radnicima zbog pogrešnog obračuna plate iz 2014. godine kako bi se našlo pravedno rešenje.

On je rekao da će tokom dana razgovarati o tome sa predstavnicima Ministarstva finansija.

"Nismo mi u pitanju, mi smo neko ko je uvek na strani svojih kolega. Pogrešan obračun nije naš, nego Ministarstva finansija i Trezora, ali tu je sad zamršena situacija, nije tako jednostavna", rekao je Šarčević, podsetivši da je slučaj dugova iz 2015. godine rešen još prošle godine.

Kada je reč o 2014. godini, Šarčević je rekao da sve zavisi od toga kada je započet godišnji odmor.

"Ko ima dokaza da je odmor započeo u julu, tek tri dana jula je hvatao novi obračun. I par slučajeva koji su dobili na sudu je u toj zoni. Onaj ko je imao veći deo odmora u avgustu, on čak treba da vrati državi", rekao je Šarčević i dodao da se sve analizira.

Ocenio je da postoje advokatske kancelarije koje od toga "jako lepo žive".

"Jer će najmanje dobiti prosvetni radinik, a mnogo više kancelarija, a izgubiti država. Mi nismo neko ko ima pare, pa sad - da ili ne da. Analiziramo sve te te situacije i idemo da nađemo apsolutno pravedno rešenje, da onaj ko je trebao da dodbije, dobije", rekao je Šarčević.

Upitan kada očekuje rešenje, Šarčević je rekao da će oni koji treba da daju odgovor, morati to brzo da urade.