• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izglasano: I znanje i džeparac za srpske đake

Izvor mondo.rs Izvor MONDO/Agencije

Narodna skupština Republike Srbije usvojila je danas Zakon o dualnom obrazovanju. Model dualnog obrazovanja biće uveden u sistem srednjeg obrazovanja kroz teorijsku nastavu i kroz rad kod poslodavca.

Ovaj model će početi da se primenjuje od školske 2019/2020.

Model dualnog obrazovanja, koji podrazumeva učenje kroz rad, primenjivaće se za obrazovne profile u trajanju od tri, odnosno četiri godine, kao deo srednjeg stručnog obrazovanja i vaspitanja.

Ministar prosvete Mladen Šarčević je rekao da je 200 kompanija ispunilo uslove i kriterijume za uključivanje u dualno obrazovanje koje za sada ima 19 profila.

Tokom učenja kroz rad kod poslodavca zabranjeni su diskriminacija učenika, fizičko, psihičko, socijalno, seksualno, digitalno i svako drugo nasilje, a zabranjeno je obavljanje opasnog rada za decu.

Zakonom je propisano da učenik ima pravo na mesečnu naknadu za učenje kroz rad u neto iznosu od najmanje 70 odsto minimalne cene rada, koju isplaćuje poslodavac.

Đaci u Srbiji će dobijati plate

Privredna komora Srbije će proveravati ispunjenost uslova za izvođenje dualnog obrazovanja kod poslodavca.

Međusobni odnos škole i poslodavca uređuje se ugovorom o dualnom obrazovanju, u pismenoj formi, najmanje na period od tri, odnosno četiri godine, a ugovor o učenju kroz rad zaključuju poslodavac i učenik, odnosno roditelj.

Zakon predviđa i uslove za slučaj raskida ugovora.

Registar ugovora o dulanom obrazovanju vodiće PKS.

U sistemu dualnog obrazovanja 3.500 đaka

Instruktor, zaposleni kod poslodaca, u saradnji sa koordinatorom učenja kroz rad, realizuje, vodi i nadzire učenje kroz rad kod poslodavca, a završnim, odnosnom maturskim ispitom proveravaju se i stečene kompetencije.

Učenje kroz rad ne predstavlja za učenike "proste manuelne zadatke", već programiranje, projektovanje i rukovođenje "pametnim mašinama", koje su deo savremenih modernih proizvodnih procesa u kompanijama, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

U procesu učenja učestvuju nastavnik praktične nastave (koordinator učenja kroz rad) i licencirani ninstruktor iz kompanije (sa položenim didaktičko-pedagoškim veštinama) koji zajedno realizuju, prate i procenjuju učeničko postignuće.

Vučić: OVO je najvažnija tema za budućnost

Ciljevi dualnog obrazovanja su obezbeđivanje uslova za sticanje, usavršavanje i razvoj kompetencija u skladu sa potrebama tržišta rada, doprinos jačanju konkurentnosti privrede Srbije, kao i omogućavanje zapošljavanja po završenom obrazovanju.

Plan i program nastave i učenja, koji će donositi resorni ministar uz prethodno mišljenje Nacinalnog prosvetnog saveta i Saveta za stručno obrazovanja i obrazovanje odraslih, inoviraće se svakih pet godina, ili u kraćem roku ako to zahtevaju potrebe privrede i tehnološkog razvoja.

Dualno obrazovanje – izrabljivanje dece ili šansa?

Obim učenja kroz rad iznosi najmanje 20 odsto, a najviše 80 odsto od ukupnog broja časova stručnih predmeta.

Učenje kroz rad se realizuje tokom školske godine u periodu od osam do 20 časova, najduže šest sati dnevno, odnosno 30 sati nedeljno, i to kod jednog ili više poslodavaca.

Struktura upisa učenika za obrazovne profile dualnog obrazovanja biće utvrđena u skladu sa potrebama privrede i mogućnostima daljeg školovanja, a u pripremi plana upisa učestvovaće i poslodavci.

Za kršenje zakona predviđene su novčane kazne od 5.000 do 100.000 dinara. 

UČENIK NIJE U RADNOM ODNOSU

Veoma je bitno naglasiti da ovim Zakonom učenik nije u radnom odnosu već u procesu sticanja dela kompetencija koje se odnose na učenje kroz rad a deo su propisanog nastavnog plana i programa.

Dostignutim kvalitetom kompetencija mladi postaju zapošljivi odmah nakon formalnog obrazovanja i na taj način smanjujemo stopu nezaposlenosti madih do 25 godine.

Takođe, dualnim obrazovanjem mladima se omogućava i prolaznost ka višim nivoima obrazovanja.

Podršku dualnom obrazovanju u Srbiji dali su Nemačka, Austrija, Švajcarska, klaster Italijanskih kompanija Konfindustrija i Američka privredna komora.

EVO ŠTA JE JOŠ USVOJENO


Izmenom i dopunom Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju je proširenа i ulogа učeničke zаdruge, a omogućava se I dа školа učestvuje u nаbаvci udžbenikа zа svoje učenike.

Izmenama je utvrđeno da se u školi može osnovati učeničkа zаdrugа rаdi rаzvojа preduzetništvа i pozitivnog odnosа učenikа premа rаdu.

Utvrđeno je i da školа može pružаti usluge i prodаvаti proizvode nаstаle kаo rezultаt rаdа u učeničkoj zаdruzi, kаo i udžbenike, pribor i opremu kojа je potrebnа zа ostvаrivаnje obrаzovno-vаspitnog rаdа.

Sredstvа stečenа rаdom učeničke zаdruge koriste se zа proširenje mаterijаlne osnove rаdа učeničke zаdruge, ekskurzije, ishrаnu učenikа, nаgrаde člаnovimа zаdruge i unаpređivаnje obrаzovno-vаspitnog rаdа u školi i u druge svrhe u sklаdu sа аktimа kojimа se uređuje rаd učeničke zаdruge.

Izmenama su nа nov nаčin uređeni ciljevi i ishodi osnovnog obrаzovаnjа i vаspitаnjа, uvode se opšte međupredmetne kompetencije zа krаj osnovnog obrаzovаnjа i vаspitаnjа, kako bi ovaj poseban zаkon bio usklađen sа promenаmа u Zаkonu o osnovаmа sistemа obrаzovаnjа i vаspitаnjа.

U obrazloženju zakona je navedeno da su ciljevi osnovnog obrazovanja i vaspitanja između ostalog: obezbeđivanje dobrobiti i podrška celovitom razvoju učenika, podsticajnog i bezbednog okruženja za celoviti razvoj učenika, razvijanje nenasilnog ponašanja i uspostavljanje nulte tolerancije prema nasilju....

Zаkonom je propisаna mogućnost dа sve škole, i jаvne i privаtne, mogu dа ostvаruju progrаme posebne pedаgoške orijentаcije (Montesori progrаm, Dekroli progrаm, Štаjner progrаm).

Izmenjene su odredbe kojimа se uređuje obrаzovаnje u inostrаnstvu, upis učenikа, nаčin upisа učenikа u muzičku, odnosno osnovnu bаletsku školu, ocenjivаnje učenikа i opšti uspeh učenikа, kаo i poprаvni ispit, nаčin polаgаnjа ispitа iz strаnog jezikа, zаvršni ispit u osmom rаzredu.

Posle završenog osmog razreda, učenik polaže završni ispit pisanim putem - rešavanjem testova. Regularnost završnog ispita obezbeđuje direktor.

Polaganjem završnog ispita učenik stiče pravo na upis u srednju školi.

Zаkonom je preciznije uređeno prаvo učenikа nа besplаtаn prevoz i u slučаju kаdа pohаđа školu nа teritoriji druge jedinice lokаlne sаmouprаve, аko je tа školа nа udаljenosti većoj od četiri kilometrа i nаjbližа je mestu prebivаlištа učenikа.

Takođe, zakon predviđa da ministri prosvete i zdravlja ubuduće propisuju bliže uslove za organizovanje, ostvarivanje i praćenje ishrane učenika u osnovnoj školi.


Uređivanje bližih uslova je, kako se navodi, potrebno radi unapređivanja i poboljšanja ishrane učenika, kao i ispunjavanja kriterijuma kvaliteta i sigurnosti pri planiranju orgaizacije ishrane učenika u osnovnoj školi.

Izmenama tog zakona utvrđeno je i da će u jednom odeljenju istog razreda izuzetno moći da bude i do 33 učenika, i to u planinskim područjima, u slučaju kada nema dovoljno nastavnog kadra i kada ne može da se zadovolji formula da u jednom razredu ima do 30 učenika.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 116

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

RVI

Ovo je dobro, ako ne dobiju posao odmah, bar ce nesta znati da rade. Sada kada zavrse, samo su imali papir da su nesta zavrsili.

danka

Đaci će imati priliku da po završetku školovanja imaju posao i neće morati da napuštaju svoje domove u potrazi za poslom.

Nevena

Podrzavam kao roditelj cije dete trenutno tri puta nedeljno obavlja praksu u bolnici.

 Dualno obrazovanje - usvojen zakon