• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za tri godine 296 ljudi u Srbiji žrtve trafikinga

Izvor MONDO/Tanjug

Od 2013. do 2016. godine u Srbiji je zvanično identifikovano ukupno 296 žrtava trgovine ljudima, navodi Ekspertska grupa za borbu protiv trgovine ljudima Saveta Evrope. Među žrtvama 94 dece.

 Trafiking Savet Evrope: Za tri godine oko 300 žrtava trgovine ljudima u Srbiji Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Ekspertska grupa za borbu protiv trgovine ljudima Saveta Evrope (GRETA) ocenila je da je zakonski i institucionalni okvir za borbu protiv trgovine ljudima u Srbiji unapređen, ali da treba učiniti dodatne napore kako bi se smanjila ranjivost dece na trafiking i poboljšala identifikacija i podrška deci žrtvama.

GRETA u izveštaju koji je danas objavljen, procenjuje napredak od objavljivanja prvog izveštaja za Srbiju u januaru 2014. godine povodom implementacije evropske Konvencije o aktivnostima protiv trgovine ljudima i ocenjuje da postoji više oblasti u kojima je potrebno poboljšanje.

Navodi se da je u periodu od 2013. do 2016. godine u Srbiji zvanično identifikovano ukupno 296 žrtava trgovine ljudima, od kojih su većina (130) muškarci bili žrtve trgovine ljudima radi eksploatacije radne snage, a 72 žene su bile žrtve trgovine ljudima radi seksualne eksploatacije.

Među žrtvama trafikinga bilo je i 94 dece, uključujući 78 devojčica, prvenstveno radi seksualne eksploatacije, a praćeno prinudnim prosjačenjem i prisilnim brakom.

Većina identifikovanih žrtava bili su državljani Srbije, navodi se u izveštaju.

Šta se traži od srpskih vlasti

GRETA poziva srpske vlasti da osiguraju da se deci bez pratnje i odvojenoj deci pruži efikasne briga, uključujući siguran i prikladan smeštaj, kao i da se garantuje pravovremeno imenovanje staratelja. U izveštaju se još navodi da Srbija i dalje nema specijalno sklonište za žrtve trgovine ljudima. GRETA apeluje na srpske vlasti da obezbede specijalizovanu podršku i siguran smeštaj žrtvama trgovine ljudima, uključujući i muškarce, i da olakšaju reintegraciju žrtava trgovine ljudima u društvo.

U izveštaju se pozdravlja usvajanje Strategije za prevenciju i suzbijanje trgovine ljudima za period od 2017. do 2022. godine, kao i uspostavljanje kancelarije za koordinaciju aktivnostima protiv trgovine ljudima.

Navodi se da je posle velikog porasta broja izbeglica i migranata koji prolaze kroz Srbiju 2015. i 2016. godine, u martu 2017. u Srbiji bilo oko 670 do 800 dece bez pratnje, od kojih su mnogi spavali na ulicama u nesigurnim i nehigijenskim uslovima.

Podseća se da su za uspostavljanje standarda usluga žrtava trgovine ljudima na nivou države, vlasti nedavno uvele obavezno licenciranje organa i organizacija koje žele da pružaju usluge žrtvama trgovine ljudima.

GRETA navodi da je i dalje zabrinuta zbog odsustva odredbe o periodu oporavka u srpskom zakonodavstvu i poziva vlasti da osiguraju da se svim pretpostavljenim stranim žrtvama trgovine ljudima nudi takav period.

Napominjući da je samo jedna žrtva trgovine ljudima dobila nadoknadu u periodu 2014-2017, GRETA apeluje na srpske vlasti da olakšaju i garantuju pristup nadoknadi žrtvama trgovine ljudima, uključujući sistematsko informisanje o pravu traženja nadoknade i procedura koje treba pratiti da bi se pokrenula državna kompenzacija.

Izveštaj Ekspertske grupe za borbu protiv trgovine ljudima Saveta Evrope pokriva situaciju do kraja novembra 2017. godine.

TRGOVINA LJUDIMA: U Srbiji još ni minimum zaštite

Ovo ne smete propustiti

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

 Trafiking Savet Evrope: Za tri godine oko 300 žrtava trgovine ljudima u Srbiji