Izgradnja derivacionih hidroelektrana i mini-hidroelektrana izazvala je protest mnogih građana Srbije. I Ministarstvo za zaštitu životne sredine jasno je reklo da je izrazito protiv tih elektrana, kao i mnogi stručnjaci.

Ministarstvo: ZABRANITI gradnju mini hidro-elektrana

Ipak, izgradnja MHE nije prestala. Štaviše, investitori se pozivaju na propise, dobijaju dozvole, a pritom uništavaju kako reke, tako i sav živi svet koji u njima ili oko njih živi. Planirano je da bude izgrađeno više od 800 mini-hidroelektrana širom Srbije.

 Stručnjaci su već ranije ukazali na to da te elektrane nisu nikako isplative, proizvode vrlo malo energije, a sa druge strane vrlo su štetne za prirodnu sredinu.

Meštani sela Rakita u Opštini Babušnica organizovali su se i ustali su zbog izgradnje mini-hidroelektrane u lokalnoj reci. Uspeli su da vrate reku u prirodno korito, ali je potom investitor angažovao privatno obezbeđenje i blo je čak i incidenata.

Jedan od meštana sela, 62-godišnji Desimir Stojanov, danas je učestvovao na vrlo posećenoj konferenciji za novinare u Beogradu zajedno sa aktivistima pokreta "Odbranimo reke Stare planine".

"Ja dolazim iz RakitU, da vam prenesem našu muku", izustio je Desimir, koga zovu "Desko" i potom je zastao. Oči su mu zasuzile.

Dobio je veliki aplauz i skupio snagu da nastavi:

"Na teritoriji naše opštine je suspendovana država. Tu nema zakona, nema ni trunke prava i pravde. Ono što se u našem selu dešava to se nije desilo ni u Južnoafričkoj Republici u vreme aparthejda. Napravljen je haos u našem selu, a investitoru je dozvoljeno da kopa, radi, pomera, uzurpira našu imovinu, dovodi batinaše, a država sve to gleda", rekao je Stojanov.

Rekao je da je meštanima sela "oduzeto 85% vode".

"To nećemo da dozvolimo! Mi ćemo istrajati u našoj borbi, koja je teška. Valjda će i bog da nam pomogne...", dodao je Desimir Stojanov iz sela Rakita, navodeći i da trpe razne pritiske, da su pozivani na informativne razgovore.

"Dokle će ovo da ide? Da li će ovo da stane? Očekujemo podršku moćnih ljudi. Ja sam čovek sa sela, ne razumem se u pravo, ja sam građevinac. A vidim da se dešava haos, da se uzurpira naša imovina, da se gradi bez dozvola, ma mogu stotine dokumenata da vam pokažem", rekao je on, dodajući da ovo ne radi zbog sebe već zbog onih koji dolaze posle nas.

Obraćanje je završio porukom: "Ako je neko zapeo da napravi mini-hidroelektranu, a da reka bude krvava, neka je pravi, pa ćemo da vidimo. Molimo državu da se to ne dozvoli!".

Na to je Aleksandar Jovanović-Ćuta iz organizacije "Odbranimo reke Stare planine" savetovao Stojanova da ne razmišljaju o borbi koja bi izazvala bilo kakve povrede i neželjene posledice.

"Mi ćemo u subotu biti u selu Rakita. Očistićemo reku i primenićemo nove, mirne oblike borbe", najavio je Jovanović.

Rekao je i da će najvišim predstavnicima države predati zahteve, a ključni su da odmah prestane izgradnja svih mini-hidreletrana i da hitno budu doneti zakoni o zabrani svih derivacionih i MHE svuda u Srbiji, ne samo u zaštićenim područjima. Takođe, zatraženo je da se obavi obimna stručna analiza (minimum dve godine) za ispitivanje reka i živog sveta i negativnog uticaja na prirodnu sredinu za sve do sada izgrađene derivacione MHE ili one u fazi gradnje. Isto tako, da se uradi stručna analizira koja bi građanima Srbije dala na uvid objektivne podatke o tome koliko MHE zaista doprinose elektroenergetskoj stabilnosti Srbije. Traži se i da se smanje subvencije za MHE, a potpuno da se ukinu subvencije za derivacione MHE.

Njegova poruka građanima Srbije je: "Ako želite da imate reke, moraćete za njih da se borite!".

Rakitska reka je samo jedna od reka koje su ugrožene izgradnjom mini-hidroelektrana. Mnoge planinske reke, rečice, bujične reke, koje su veoma važne za živi svet, već su uništene.

"To je tumor koji metastazira", rekao je Goran Tokić, koji je i u skupštinskom odboru pre dve godine ukazivao na štetnost izgradnje derivacionih i mini-hidroelektrana.

Ceo problem je, naveo je Tokić, počeo kada je Evropska unija tražila od Srbije da obezbedi 27% obnovljive energije, a da, neshvatljivo, Đerdap nije ušao u tu računicu, iako je Dunav obnovljiv izvor energije.

"Srbija je u tom trenutku imala 21% obnovljive energije, ali je trebalo obezbediti još tih 6%. Čini mi se da nije izrađena jasna strategija, već se krenulo haotično, pa je tako nekome palo na pamet da se to obezbedi i kroz mini-hidroelekrane, bez jasnog cilja, jasne analize koliko će to energije zaista doneti, a koliko štete", rekao je Tokić.

Kako izgleda ta mini-hidroelekrana? Tako što se u zemlju ukopaju cevi i u njih se "uteruje" voda, čime se isušuje rečno korito. Dešava se i da 80% ili 90% vode ulazi u cevi. Prema rečima Tokića, ako bude napravljeno 500 mini hidrocentrala sa cevima dužine tri kilometara, Srbija će izgubiti 1.500 kilometara reka!

Aleksandar Panić iz Pirota jedan je od onih iz tog kraja koji se posvetio borbi protiv MHE.

"Voleo bih da sve vas ovde odvedem kod nas, na Staru planinu, da vidite šta sve imamo, kakvu prirodu... a neko to hoće da uništi. MHE nisu opšte dobro, već su to reke, planine, ono što u njima živi, a MHE uništavaju čitav eko-sistem", ukazao je Panić.

Aktivisti organizacije "Odbranimo reke Stare planine" najavili su i protest u Beogradu i to kontinuirane, a pozvali su i poznate ličnosti - glumce, muzičare... da se priključe u svojevrsni "River aid" (Pomoć rekama Srbije).