Graditelji MHE: Ministre, nije baš tako kako tvrdite | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Graditelji MHE: Ministre, nije baš tako kako tvrdite

Izvor mondo.rs
Izvor mondo.rs

Nacionalno udruženje malih hidroelektrana (NUMHE) odgovorilo je na istupe ministra za zaštitu životne sredine Gorana Trivana.

kanjon, kanjon reke Pive, Pivsko jezero, Pivski kanjon, reka Piva, Piva Izvor: MONDO/Goran Sivački

U saopštenju povodom istupanja ministra Trivana, koji je više puta ponovio da se pripremaju izmene zakona o zabrani gradnje mini-hidroelektrana u zaštićenim područjima, oni koji su do sada već napravili ili prave ovo postrojenja, tvrde da su spremni na dogovore i kompromise, kao i da MHE doprinose čistijem vazduhu.

Tema izgradnje MHE širom Srbije, a planirano je da ih bude 850, od kojih su pojedina postrojenja već napravljena u zaštićenim zonama, kakvi su nacionalni parkovi Kopaonik i Stara planina, izazvala je mnoga reagovanja, polemike, a stručna javnost izrazito je protiv njihove dalje gradnje, jer su vrlo štetne za ekosisteme. Šumarski fakultet u Beogradu je ovim povodom napravio obimnu studiju i ukazao na štetnost izgradnje MHE.

Ekološki aktivisti širom zemlje ustali su protiv MHE, mnogi stručnjaci su se izjasnili protiv ovakvih postrojenja, navodeći da one nanose više štete prirodi i ljudima, nego što koriste u obezbeđivanju električne energije.

Dekan Šumarskog fakulteta BU, prof. dr Ratko Ristić u više navrata je rekao da je zabrana nacionalni interes.

"Argumenti meštana protivnika gradnje MHE ali i stručnjaka su više nego jasni - proizvodnja energije iz malih hidrolektrana nikako ne može da predstavlja značajnu stavku u energetskom bilansu zemlje, a ako bude pregrađeno 58 reka na Staroj planini na je mrtva planina za stanovništvo. Ukoliko se bude ostvarilo planirano, da se izgradi 850 hidroelektrana, uništićemo naše najvrednije planinske reke", rekao je Ristić jednom prilikom.

I predstavnici Ministarstva za zaštitu životne sredine u više navrata su govorili o štetnosti MHE, a širom Evrope i sveta se ruše već napravljena postrojenja jer su se pokazale beskorisnim.

U Beogradu je krajem januara održan veliki protest ekoloških aktivsta iz cele zemlje koji su ustali protiv izgradnje MHE.

U pojedinim mestima gde se prave MHE događaju se incidenti, a najviše ih je bilo u selu Rakita u Opštini Babušnica.

Nedavno se tamo dogodila eksplozija, za koju je Nacionalno udruženje malih hidroelektrana optužilo meštane sela. Međutim, slučaj nije rasvetljen.

Evo šta piše u današnjem saopštenju Nacionalnog udruženja MHE i o sastancima sa ministrom Goranom Trivanom:

"1. MHE se nisu pojavile u Srbiji 2017. godine kako je to naveo ministar Trivan. Prva MHE u Srbiji je
napravljena i puštena u rad daleke 1900. godine, do 1908. godine bilo ih je već četiri. Većina je i dan-danas u funkciji i proizvode "zelenu" električnu energiju.

2. NUMHE je iniciralo sastanak sa ministrom Trivanom, koji je i održan 7. decembra 2018. godine kada je ponudilo konstruktivne predloge rešenja kojima bi se obezbedilo poštovanje propisanih pravila o obezbeđenju bioloskog minimuma (npr. obezbeđenje pristupa ministarstvu video nadzoru na svim vodozahvatima putem direktnog linka).

3. Članovi UO NUMHE su predložili da se, iako se MHE projektuju i grade na osnovu važećih propisa, na dobrovoljnoj bazi unaprede riblje staze (one kod kojih je to potrebno) i izneli su nekoliko predloga kako se mogu urediti korita reka na način koji će omogućiti poboljšanje uslova za floru i faunu. Sva ova poboljšanja je moguće napraviti samo uz ušečće imalaca javnih ovlašćenja i državnih institucija, te uz izmene i dopune određenih propisa.

4. Članovi NUMHE koji imaju dozvole za projekte na Staroj planini saglasili su se da prihvate predlog ministra Trivana, koji je on u više navrata iznosio u javnost, da se te lokacije zamene drugim lokacijama van zaštićenih područja.

5. Nakon tog sastanka, NUMHE je ministru Trivanu uputilo ove predloge i u pisanoj formi, a nakon
izostanka povratne informacije o ponuđenim rešenjima, NUMHE se obraćalo ministarstvu zaštite životne sredine u dva navrata sa zahtevom za sastnake, na koje nikada nije odgovoreno".

"Nacionalno udruženje malih hidroelektrana je i dalje spremno da konstruktivnim predlozima pomogne Srbiji, njenim institucijama i pre svega njenim građanima da se obezbedi da proizvodnja električne energije ima što manje štetnog uticaja na okruženje", piše u saopštenju.

Dodaje se da je "jedan od načina za smanjenje tog štetnog uticaja jeste i izgradnja MHE, u skladu sa zakonskom regulativom, podzakonskim aktima i ostalim propisima, jer se time direktno utiče na smanjenje proizvodnje električne energije iskopom, transportom, sušenjem i spaljivanjem uglja u termoelektrana, koja predstavlja najštetniji način proizvodnje električne energije, sa nesagledivim posledicama, ne samo po prirodu, već i celokupno stanovništvo".

"Tih posledica smo bili više nego svesni proteklih nekoliko meseci kada su gradovi u Srbiji bili među
najzagađenijim na svetu. U toj svojoj nameri očekujemo da u ministarstvu zaštite životne sreditne imamo partnera i saveznika, a nikako nekog ko opstrukcijama, paušalnim izjavama i iznošenjem netačnih podataka zbunjuje javnost i stvara pravnu nesigurnost za sve potencijalne investitore, kako u obnovljive izvore energije, tako i u ostale privredne grane", piše u saopštenju ovog udruženja.

MONDO TV: PROTEST ZBOG IZGRADNJE MHE

Pogledajte

00:00
Protest MHE
Protest MHE
Izvor: MONDO
Izvor: MONDO
Inicijalizacija u toku...

Komentari 9

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Andrijana

Josiću, zaboravio si da naglasiš da te stare mhe nisu derivacionog tipa, t.j. da nemaju kilometarske cevi u koje se voda gura. Ima jedna takva u Rakiti. Ne radi. Izvoli, obnovi je. Pozdravlja te pirotski okrug.

Hidro

@Andrijana Bas su derivacionog tipa sve do jedne, mhe podgradom u uzicu, mhe turica u uzicu, mhe sveta petka i mhe sicevo u nisu, mhe vucje kod leskovca i bas blizu pirota mhe temac na temstici

Andrijana

@Andrijana Hidro, smešni ste. Sve one rade na principu vodenice. Nijedna od njih ne gura većinu vode u cev. Derivaciona je i kod manastira Morača, ali je cev izuzetno mala, skoro nevidljiva, pa voda teče slobodno. Ovde se voda gura u kilometarske cevi prečnika minimum 50 cm. Bila, videla. Ako Vam je to ok, predlažem Vam da posetite lekara. Manite se dezinformisanja ljudi. Golim okom je sve lako vidljivo.

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU