• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Šećerna kriza" u Srbiji?

Izvor Beta

Poljoprivredni proizvođači u Srbiji su ove godine šećernom repom zasejali oko 30.000 hektara, što je polovinu manje nego prošle godine, pa će, zavisno od prinosa, šećera jedva biti dovoljno za domaće potrebe, ali ne ne i za izvoz.

 Šećer - manja proizvodnja - šećerna repa -  Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Strucnjak za poljoprivredu Milan Prostran je agenciji Beta kazao da Srbija ima kvotu za izvoz šecera u EU od 180.000 tona i da je pre više godina traženo da se poveca na 220.000 tona jer je tom kulturom zasejavano više od 00.000 hektara.

Prostran je kazao da je maksimalna godišnja proizvodnja šecera u Srbiji bila 700.000 tona, što je znatno iznad domacih potreba od oko 200.000 tona.

Dodao je da su se prilike na tržištu Evrope promenile jer je 2015. godine liberalizovano i dozvoljen je uvoz šecera od trske cija je proizvodnja jeftinija.

"Industrija šecera od šecerne repe je u velikoj krizi jer je proizvodnja te namirnice od trske jeftinija, izmedu ostalog i zbog toga što je to višegodišnja biljka", rekao je Prostran.

Uslovi za setvu šecerne repe su ove godine, kako je rekao, bili teški zbog suše u martu kada se ova nekad nazvana "kraljica polja", a morala je da se zaseje u tom roku da bi se zbog nižih temperatura izbegla opasna bolest repina pipa.

"Proizvodnja šecerne repe je u velikoj krizi i nije iskljuceno da ce setva te kulture biti znatno manja i da nece biti dovoljno sirovina za rad poslednjih cetiri-pet šecerana u Srbiji", rekao je Prostran.

Nekada je, prema njegovim recima, osim Crne Gore svaka republika bivše SFRJ, pa i Slovenija, imala šeceranu, bilo ih je 15, jer su se gradile novcem iz posebnog fonda, finansiranog od prodaje šecera, pa je problem nedostatka sirovine rešavan uvozom repe oko koje su se otimale šecerane.

Za kompaniju Sunoko u cijem je vlasništvu tri šecerane ove godine je, kažu u toj firmi, repom zasejano 22.000 hektara, što je 30 odsto manje nego prethodne.

"Razlog tome je razocarenje proizvodaca u ovu kulturu zbog niskih prinosa u prethodnoj godini i ozbiljnih problema sa masovnom pojavom truleži korena šecerne repe i nižom otkupnom cenom zbog dramaticnog pada cene šecera na svim tržištima", rekli su agenciji Beta u toj kompaniji.

Dodatni razlog smanjenja površina pod šecernom repom je, kako navode, i pritisak povecane proizvodnje šecera od trske jer se sirovi šecer od šecerne trske sve više uvozi u Evropu i rafiniše.

U Sunoku kažu da ce sve tri fabrike raditi u narednoj kampanji i da ce zasejane površine obezbediti dovoljno šecera za domace tržište, ali ne i za podmirivanje kompletne kvote za izvoz u zemlje EU.

"Sa zasejanih površina, zavisno od ostvarenih prinosa, u Srbiji može biti proizvedeno od 230 do 260 hiljada tona, a potrošnja u našoj zemlji je oko 200.000 tona", rekli su u Sunoku.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ma Da

Ma da kad bi se zezali, pa prepakivace kao i do sada i naravno nece se znati cijih je 1000 kamiona sa carinskim deklaracijama izaslo sa prepakovanim secerom...zato mu i nadimak secerko, valjda

Namćor

Sa proizvođačima se igraju igre . Uši im zavrću ! A cenu plaćamo mi potrošači ! Tu ne svrstavam ove što šećer troše za kafu i kolače . Di smo tu mi što pečemo domaću , čistu rakiju ?

special image